Ένα ακόμα βήμα προς μια πιο συνεκτική οικονομική διακυβέρνηση έκαναν σήμερα οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για τους όρους λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε μια συναινετική φόρμουλα η οποία θα δώσει στο μόνιμο μηχανισμό (που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013) τη δυνατότητα να δανείζει ευρωπαϊκά κράτη με επιτόκιο που επαυξημένο με 200 μονάδες βάσεις για δάνεια διάρκειας μικρότερης των τριών ετών και με επιτόκιο επαυξημένο κατά 300 μονάδες για δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Για ένα «μικρό βήμα προς την ευρωπαική οικονομική διακυβέρνηση» έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν εξερχόμενος της συνόδου. Επίσης όπως έγινε γνωστό η συνεισφορά των ευρωπαϊκών κρατών στο μηχανισμό στήριξης θα υπολογίζεται κυρίως με βάση την οικονομική ευρωστία και όχι το πληθυσμό κάθε χώρας, κάτι που εκτιμάται ότι θα μειώσει ελαφρώς το βάρος των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.