Οι νέες εκρήξεις σε αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έσπειραν τον πανικό στις διεθνείς αγορές. Οι φόβοι για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα στη δεύτερη σε ΑΕΠ, μετά από την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη επιτάχυνε την έξοδο των επενδυτών από τις αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων προς τα ασφαλή καταφύγια των αγορών ομολόγων, του ελβετικού φράγκου, ακόμη και του γεν, που θεωρητικώς θα έπρεπε να κατακρημνίζεται μαζί με την ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή. Κάθετη πτώση σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ μεγάλες είναι οι ρευστοποιήσεις στις αγορές εμπορευμάτων – η τιμή του χρυσού κατακρημνίστηκε έχασε σήμερα σχεδόν 30 δολάρια – λόγω των ρευστοποιήσεων από επενδυτές που έσπευδαν να καλύψουν τις ζημιές τους στις αγορές κεφαλαίων.

Οι απώλειες του ΝΙΚΚΕΙ έφθασαν στο 10,55% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Οι απώλειες της ιαπωνικής κεφαλαιαγοράς το τελευταίο διήμερο είναι οι μεγαλύτερες που καταγράφονται από τη «Μαύρη Δευτέρα» 19 Οκτωβρίου του 1987 – και την άραχλη Τρίτη που ακολούθησε… Στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές οι απώλειες ξεπερνούν το 2%, ενώ και στη Wall Street όλοι οι δείκτες άνοιξαν με πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στην αγορά της Φραγκφούρτης. Ο DAX υποχωρούσε το απόγευμα κατά 4,78% εξ αιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Μέρκελ να κλείσει τους επτά αρχαιότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Πρόκειται για μιαν απόφαση που εκτίναξε κατά 16% υψηλότερα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που κρατά το πρακτορείο Bloomberg.

Συνωστισμός στα καταφύγια

Μεγάλη ήταν η εισροή κεφαλαίων στις αγορές ομολόγων – σύμφωνα με το Reuters 1 τρισ. δολάρια μεταφέρθηκαν από τις μετοχές στα ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της αμερικανικής κυβέρνησης υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,25%, ενώ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων έπεσε κατά 15 μονάδες βάσης. Η κυβέρνηση του Βελγίου ανέστειλε την προγραμματισμένη για σήμερα έκδοση ομολόγων εξαετούς διάρκειας «εξ αιτίας της μεγάλης νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές», όπως η ίδια διευκρίνισε.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι των 15 από τα 16 νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές. Υποχώρησε μόνο έναντι του… γεν, που συνέχισε την ξέφρενη κούρσα της Παρασκευής, η οποία είχε διακοπεί χθες έπειτα από την ανακοίνωση του «πακέτου» των 15 τρισ. γεν (183 δισ. δολαρίων) που θα χορηγήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας για να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Φαίνεται εξάλλου ότι η Κεντρική Τράπεζα απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές. «Το χάος στην αγορά δεν πρόκειται να πάψει αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα και όχι μόνο σε μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη τόνωση της ρευστότητας», δήλωσε στο Bloomberg ο Σεσούμου Κάτο, επικεφαλής αναλυτής της Credit Agricole στην Ιαπωνία. Ο Κάτο προβλέπει την ανακοίνωση – και μάλιστα σύντομα – πολύ μεγαλύτερου πακέτου στήριξης της οικονομίας, υποκύπτοντας στις πιέσεις από την κατάρρευση της κεφαλαιαγοράς.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα στα 80,73 γεν ανά δολάριο, φλερτάροντας με τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 112,97 γεν. Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα αφού εκτινάχθηκε το πρωί στα 1,4001 δολάρια, στη συνέχει υποχώρησε στα 1,3855 δολάρια για να ανακάμψει πάλι το απόγευμα στα 1,3939 δολάρια. Επικρατούσα μεταξύ των επενδυτών είναι η άποψη ότι η θεομηνία στην Ιαπωνία θα διώξει από το νου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Μπεν Μπερνάνκι και άλλων κεντρικών τραπεζιτών κάθε σκέψη για αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Ομαδική φυγή από τα εμπορεύματα

Η τιμή του Brent έπεσε κατά 4,3% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, υποχωρώντας στα 108,79 δολάρια το βαρέλι παρά την προέλαση σαουδαραβικών στρατευμάτων στο έδαφος του Μπαχρέιν, όπου οι εστίες εξέγερσης εξακολουθούν να καίνε. Εδώ θα παρατηρούσε κανείς ότι το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα τόνωνε τη ζήτηση για πετρέλαιο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αναμένεται να μειωθεί η πετρελαϊκή ζήτηση στην Ιαπωνία.

Κάθετη πτώση σημείωσαν οι τιμές των ευγενών μετάλλων. Οι τιμές είχαν ενισχυθεί σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και οι επενδυτές έσπευδαν να ρευστοποιήσουν προθεσμιακά συμβόλαια για να καλύψουν τις απώλειες που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους από τις επενδύσεις στις αγορές κεφαλαίων. Η τιμή του χρυσού κατακρημνίστηκε από τα 1.429,35 στα 1.397,82 δολάρια η ουγκιά. Απώλειες 5,4% είχε η τιμή του αργύρου, ενώ και η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 2,2% παρά την αναμενόμενη μεγάλη ζήτηση στην Ιαπωνία, όταν θα αρχίσει το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης στις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι.