Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κουμουνδούρου και Περισσού προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου χρέους. Μάλιστα, η αντιπαράθεση έλαβε τη μορφή πολέμου ανακοινώσεων με δηκτικές διατυπώσεις.

«Οι λαϊκές δυνάμεις για κανένα λόγο δεν πρέπει να δεχτούν θυσίες ή βάρβαρα μέτρα, για κανένα μέρος του χρέους «νόμιμο» ή «παράνομο», επεσήμανε το ΚΚΕ σχετικά με την σύσταση επιτροπής στη Βουλή για το χρέος. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής «διευκολύνει την κυβερνητική επιχειρηματολογία, που στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και στην παγίδευση του λαού σε διλήμματα και αντιπαραθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας».

Αιχμηρή ήταν η ανταπάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτη ο οποίος σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει προ πολλού παραιτηθεί από την βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων, και το χαρακτηρίζει «δογματικό κομμουνιστικό κόμμα που θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία». Άμεση ήταν με τη σειρά του η αντίδραση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που απάντησε διά στόματος του κ. Μάκη Μαΐλη: «Η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ έχει τόση αξία για το λαό, όση και η κριτική που ασκούσαν στο ΚΚΕ και πριν από 20 χρόνια για τη συνθήκη του Μάαστριχ, που ο λαός πληρώνει μέχρι και σήμερα με την υπογραφή και του ΣΥΝ».

Η αντιπαράθεση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκρινε αυστηρά την επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, ενημέρωνε ότι θα μετάσχει σε αυτή την επιτροπή, εφόσον συσταθεί, με σκοπό όχι μόνο «να συμβάλει στην εξάντληση των όποιων περιθωρίων υπάρχουν για να αναδειχθούν τα πραγματικά δεδομένα διαμόρφωσης του χρέους», αλλά και για να αντιμετωπιστούν «οι όποιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού και παγίδευσης της λαϊκής συνείδησης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επεσήμαναν ότι ο περιορισμός της συζήτησης στην αντιμετώπιση του χρέους αποτελεί συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης ενώ σημείωσαν ότι η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα εξελίσσεται σε όλες τις χώρες με την ίδια αγριότητα, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους, «γιατί στοχεύει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων».

Οξεία ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη ο οποίος κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι « αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα μιας Επιτροπής Ελέγχου για τη δημιουργία του χρέους, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση». Τόνισε επίσης ότι «στην παρούσα συγκυρία το δημόσιο χρέος αποτελεί έναν μηχανισμό πειθαναγκασμού του κόσμου της εργασίας εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων» και κατηγόρησε το ΚΚΕ γιατί «αρκείται σε μια γενικόλογη καταγγελία του καπιταλισμού σωρεύοντας δυσαρέσκεια για την αξιοποιήσει άγνωστο πότε».

Στη βάση των προβλημάτων από την κυβερνητική πολιτική πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες, να οικοδομηθούν συμμαχίες για αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθούν εναλλακτικές προτάσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την καπιταλιστική υπέρβαση, υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης. Για να καταλήξει: «Ψιλά γράμματα για ένα δογματικό κομμουνιστικό κόμμα που θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία».