Εντολές να μην πυροβολήσουν τους επιβάτες του γκρι Volvo είχαν οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ είχε από χθες το απόγευμα πληροφορίες για τις μετακινήσεις του ύποπτου αυτοκινήτου και ότι οι δράστες του ήταν οπλισμένοι.

Όμως υπήρξε σωρεία λαθών! Επιπλέον σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία οι αστυνομικοί–θύματα του μακελειού στου Ρέντη ανήκουν στην «υπο-ομάδα» Περιστερίου της δύναμης ΔΙΑΣ, η οποία είχε συμμετάσχει στην τελευταία φάση στην καταδίωξη του υπόπτου οχήματος. Αντίθετα τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ από το Καματερό που συμμετείχαν στην αρχική φάση του ανθρωποκυνηγητού αλλά και μία άλλη δύναμη από την Νέα Φιλαδέλφεια, απέφυγαν τους σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεώτερα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΑΣ αλλά κι από μαρτυρίες μελών της ομάδας ΔΙΑΣ όταν ενημερώθηκε η Αμεση Δράση για την κλοπή στο περίπτερο στο Μενίδι, ενεργοποιήθηκε σε πρώτη φάση μία τετραμελής ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ που είχε βάση το Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους. Όμως υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων, τους έδωσαν εντολή να μην κάνουν εμφανή καταδίωξη και να μην εμπλακούν με τους καταδιωκόμενους.

Κι αυτό γιατί πρώτον υπήρχαν πληροφορίες ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο, ότι οι επιβάτες ήταν οπλισμένοι καθώς κι ότι το ίδιο όχημα είχε θεαθεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ύστερα από κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή Εκάλης, Διονύσου, Ν Ερυθραίας κλπ. Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε η συγκεκριμένη εντολή γιατί η ομάδα του Καματερού δεν θεωρείτο αρκετή για να ακινητοποιήσει το ύποπτο όχημα και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, όπως υποστήριξαν, «ήθελαν να δοθεί χρόνος προκειμένου να έλθουν ενισχύσεις και κυρίως να συνδράμουν στην επιχείρηση περιπολικά που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν το ύποπτο αυτοκίνητο». Σημειώνεται ότι τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ θεωρείται ότι, ενώ έχουν την ταχύτητα και την ευελιξία να αποκρίνονται γρήγορα σε υποθέσεις ληστειών, έχουν αδυναμία σε επιχειρήσεις ακινητοποίησης οχημάτων ή σε συμπλοκές με ενόπλους.

Ετσι λοιπόν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ΔΙΑΣ πήραν εντολή να ακολουθούν με σβησμένους τους φάρους των μοτοσικλετών το αυτοκίνητο. Στο περιστατικό έσπευσε μία ομάδα μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ από τη Νέα Φιλαδέλφεια και στην συνέχεια από την οδό Λένορμαν εμφανίστηκε μία άλλη τετραμελής ομάδα ΔΙΑΣ που είχαν βάση στο Περιστέρι. Αυτοί βρέθηκαν μπροστά από τους άλλους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του γκρι Volvo αντελήφθησαν την «παρακολούθηση» και την καταδίωξη όταν είδαν κάτω από μία γέφυρα του Κηφισού τον φάρο ενός περιπολικού που έσπευδε για ενίσχυση.

Όπως λένε αστυνομικοί «αυτό ήταν ένα μοιραίο λάθος». Τότε λοιπόν μπήκαν στον παράδρομο του Κηφισού στο ύψος του Ρέντη, έβαλαν το αυτοκίνητο κάθετα στον δρόμο και τρείς από τους τέσσερις τελικά επιβάτες του οχήματος (ο άλλος παρέμεινε στην θέση του οδηγού) έβγαλαν δύο καλάσνικοφ κι ένα εννιάρι πιστόλι και περίμεναν τους αστυνομικούς. Πρώτοι τους είδαν κι έφθασαν επί τόπου αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Περιστερίου που δέχθηκαν την κύρια δύναμη πυρός με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο από αυτούς και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Σε μεγαλύτερη απόσταση ακολούθησαν οι αστυνομικοί από το Καματερό που όταν αντελήφθησαν τους πυροβολισμούς έριξαν τις μοτοσικλέτες τους κι έπεσαν κάτω. Ακόμη πιο πίσω βρίσκονταν οι αστυνομικοί της ομάδας της Φιλαδέλφειας. Οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί από το Καματερό και τη Φιλαδέλφεια εκτιμάται ότι διασώθηκαν λόγω πιθανόν της μεγαλύτερης απόστασης που είχαν από τους δράστες της ένοπλης επίθεσης. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ συνεχίζουν την διερεύνηση του περιστατικού…