Την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού και την αλλαγή του κλίματος τη φετινή χρονιά έχει στόχο η εξόρμηση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το τελευταίο διάστημα.

Σειρά επαφών με tour operators, εκπροσώπους διαδικτυακών κόμβων προώθησης ταξιδίων και διεθνή μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, έκανε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος. Η παρουσία του υπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα συνέπεσε με την περίοδο που στις μεγάλες αγορές προωθούνται τα ταξιδιωτικά πακέτα για τις διακοπές του καλοκαιριού και γίνονται οι προκρατήσεις που παρουσιάζουν άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκε υποχώρηση 6% από τη Βρετανία και 4% από τη Γερμανία.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις αναδυόμενες αγορές, αφού στη Ρωσία και την Ουκρανία σημειώθηκε κάθετη άνοδος μετά τις διευκολύνσεις που δόθηκαν για την έκδοση βίζας, ενώ αύξηση παρουσιάζει και το Ισραήλ σε συνέχεια του κλίματος φιλίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Γ. Κολέτσο, παραχώρησε συνεντεύξεις στο δίκτυο CNN και την εφημερίδα Guardian, όπου αναφερθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την αλλαγή της τουριστικής πολιτικής στη χώρα. Είχε επίσης συνάντηση με την εκδότρια του Conde Nast Traveller Βρετανίας και τον εκδότη και διευθυντή του περιοδικού Monocle Τάιλερ Μπριλέ, στην οποία δόθηκε έμφαση στη γαστρονομία και την πολιτική ανάδειξης των αστικών κέντρων, μέσω της παρουσίασης των τουριστικών προϊόντων «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και «Athens Every Week». Παράλληλα, συζήτησε με τον ανώτερο διευθυντή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας της Tripadvisor την ανάγκη αλλαγής του συστήματος αστεροποίησης στα ελληνικά ξενοδοχεία, καθώς παρατηρείται αναντιστοιχία στις συνθήκες των καταλυμάτων η οποία καταγγέλλεται από επισκέπτες μέσω του διαδικτύου.

Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος είχε επαφές με τον head destination development της Expedia Berthold Holly, ο οποίος τόνισε πως ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση προκρατήσεων για την Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε ο τρόπος προώθησης της χώρας σε Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία, μέσω στοχευμένης προβολής σε ειδικά κοινά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι συναντήσεις με τον tour operator Olympic Holidays που μεταφέρει περίπου 400.000 τουρίστες ετησίως στην Ελλάδα, αλλά και με σειρά συντακτών κυρίως από έντυπα που συνδέουν τη γαστρονομία με την ταξιδιωτική εμπειρία. Οι επαφές του υπουργού με μέσα ενημέρωσης και tour operators συνεχίζονται σήμερα, ενώ θα έχει συνάντηση με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο.

Παράλληλα στο πρόγραμμα του υπουργού το προσεχές διάστημα περιλαμβάνονται επισκέψεις στις κορυφαίες αγορές, καθώς θα ο ίδιος θα παραβρεθεί στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ (9-13 Μαρτίου) και στην ταξιδιωτική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ (16-19 Μαρτίου).

Πενθήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Εν τω μεταξύ σε επαφές με tour operators, ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδίων, στελέχη αεροπορικών εταιριών, καθώς και επικεφαλής των γραφείων του ΕΟΤ, σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Η πενθήμερη περιοδεία του υφυπουργού ξεκίνησε από τη Βιέννη, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ταξιδιωτικών οργανισμών Thomas Cook και Tui και της αεροπορικής εταιρίας Niki Air και παραβρέθηκε σε συνάντηση με 240 tour operators σε εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Τουρισμού Ρόδου (ΠΡΟΤΟΥΡ), σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ που έλαβε χώρα σε ποταμόπλοιο στον Δούναβη.

Ο κ. Νικητιάδης μετέβη στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησε με τον πρέσβη κ. Α. Χατζημιχάλη προτάσεις για τη διάδοση του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους ταξιδιωτικών πρακτορείων στα γραφεία του ΕΟΤ.

Στο Αμστερνταμ ο υφυπουργός ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του Sundio Group, του μεγαλύτερου διαδικτυακού ταξιδιωτικού γραφείου της Ολλανδίας, οι οποίοι παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία στα οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Παράλληλα στη Στοκχόλμη, σουηδοί tour operators και ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας Norwegian του επισήμαναν την αναγκαιότητα βελτίωσης των υπηρεσιών των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καθώς και τη σπουδαιότητα του ανοίγματος απευθείας δρομολογίων από τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες. Η περιοδεία του υφυπουργού ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων και θα κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας.