Μέλη της επιτροπής στο Μόναχο

Θ. Τσουκάτος για τη Siemens «Την τακτική των χορηγιών την κληρονόμησα»

Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία

<b>Θ. Τσουκάτος για τη Siemens </b>«Την τακτική των χορηγιών την κληρονόμησα» | tovima.gr

«Οι χορηγίες στα κόμματα από ιδιώτες είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα» δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής της Siemens ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Ο πρώην «στρατηγός» επανέλαβε τις θέσεις του για το θέμα του 1 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Στο υπόμνημά του που ανέγνωσε ενώπιον της Επιτροπής, κατηγόρησε τα κόμματα «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα – και μιλώ για τα μεγάλα- δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».

Όσον αφορά στο ηθικό σκέλος της υπόθεσής τονίζει ότι δεν νιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

Σπεύδει αφενός να δηλώσει «συναρμόδιος» για την οικονομική καμπάνια εν όψει των Ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: «Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens».

Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος – και υιοθετούν και μέλη της Εξεταστικής – για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

* Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της συνεδρίασης της Τρίτης. Αποφασίστηκε, επίσης, στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -την Τετάρτη η Ντόρα Μπακογιάννη– και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk