«Τι κάνεις, Κλειώ;Τιμάς, βλέπω, το δώρο μου». Φτιαγμένο από χρυσό, κεντημένο με διαμάντια, το μενταγιόν που χάρισε ο λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι στην ελληνοϊταλίδα ηθοποιό και μοντέλο Κλειώ Εβανς τράβηξε την προσοχή του κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Ρώμη, στο τέλος Αυγούστου.

Ο συνταγματάρχης την αναγνώρισε μέσα στο μπουκέτο των Ιταλίδων που συνάντησε στην Αιώνια Πόλη και με ναρκισσισμό διεπίστωσε ότι η Κλειώ ήταν- τουλάχιστον- γοητευμένη: το μενταγιόν που στόλιζε το μπούστο της όχι μόνον έχει σε κοινή θέα το δικό του πορτρέτο, αλλά και προσφέρθηκε από το δικό του χέρι, όταν η καλλονή βρέθηκε κατά το παρελθόν στην Τρίπολη, στο πλαίσιο επίσκεψης για την ενίσχυση της ιταλο-λιβυκής φιλίας.

Η εμμονή του Καβαλιέρε με το ωραίο φύλο, συνδυασμένη αγαστά με την εκκεντρικότητα του Καντάφι, έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες Ιταλίδες να κάνουν συχνά το ταξίδι Ρώμη- Τρίπολη, πλαισιώνοντας με τη γοητεία τους τις κρούσεις της Ιταλίας- του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Λιβύηςστον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και στις υποδομές της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

Τη στρατολόγηση των ευειδών υπάρξεων αναλαμβάνει το πρακτορείο μοντέλων Ηostessweb, παρά τις δεκάδες φωνές που αντιδρούν στην τακτική του Καντάφι να τους απευθύνει ομιλίες για το Ισλάμ, χαρίζοντάς τους το Κοράνι, στην προσπάθεια να «προσηλυτίσει» νέο αίμα. Την τελευταία φορά επέτυχε μάλιστα να μεταστρέψει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τριών εξ αυτών.

Μια τέντα στον κήπο
Η 28χρονη Κλειώ, επιλεγμένη πολλάκις από το πρακτορείο, συνάντησε τον συνταγματάρχη- τον οποίο αποκαλεί «κύριο Καντάφι» – για πέμπτη φορά στα τέλη Αυγούστου.

«Με εξέπληξε από την πρώτη στιγμή η επιβλητική παρουσία τουστον χώρο» δηλώνει η ίδια. «Θα περίμενε κανείς να φαντάζει τρομακτικός.Αντιθέτως, είναι ευγενής, ευχάριστος, με αίσθηση του χιούμορ. Και πάντως, εξαιρετικά ενδιαφέρων. Με ρώτησε ευθέως αν θέλω να ασπασθώ το Ισλάμ, αλλά δεν επέμεινε όταν του δήλωσα την επιθυμία μουνα παραμείνω χριστιανή ορθόδοξη».

Οι συναντήσεις πέρυσι στη Ρώμη, αλλά και στη Λιβύη άλλες τρεις φορές, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2010, την καθιστούν αναγνωρίσιμη πια και στα μάτια του ηγέτη, ο οποίος δεν δίστασε ακόμη και να της μεταφέρει την πρόταση γάμου ανιψιού του!

«Πάντα με γοήτευε το άλλο,το διαφορετικό. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαλέξεις του για τη θρησκεία και τη θέση των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο, με το ίδιο ενδιαφέρον επισκέφθηκα στην Τρίπολη το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Οσο για την κίνηση με το μενταγιόν, πρέπει να πω ότι με τίμησε ιδιαίτεραόταν διεπίστωσα πόσο προσωπική τη θεωρεί ο ίδιος. Απ΄ όσο πήρε το μάτι μουάλλωστε, κάτι ανάλογο φορούσε μια από τις αμαζόνες του (σσ: γυναίκες σωματοφύλακες του λίβυου ηγέτη, γνώστες… θανατηφόρων πολεμικών τεχνών, που αν και επιτρέπεται να μακιγιάρονται και να ντύνονται δυτικότροπα, είναι απαραιτήτως παρθένες και επιλέγονται από τον ίδιο, ομνύοντας πίστη και αφοσίωση στο πρόσωπό του) ».

«Θέλω να παίξω σε ελληνικό φιλμ»
Φιγούρα με αύρα νεορεαλισμού, η Κλειώ Εβανς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη, καρπός της σχέσης ενός Αγγλου από το Βeverley του Υorkshire και μιας Ελληνίδας από τη Λέρο.

Οι γονείς της ζουν στην Ελλάδα, κάτω από την Ακρόπολη, κάπου ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στην περιοχή του Ψυρρή, διασκεδάζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους με ταξίδια για να δουν τα τρία παιδιά τους- έχουν ακόμη μία κόρη που ζει στο Λας Βέγκας και έναν γιο, επίσης στην Ιταλία. Η Κλειώ ήταν γνωστή στο Ηostessweb ως μοντέλο που σταδιακά επιχειρεί βήματα στον κινηματογραφικό χώρο- το μεράκι για την υποκριτική το θεωρεί η ίδια κληρονομιά από τον πατέρα της, ηθοποιό σε κάποια φάση της ζωής του. Πρωταγωνίστησε προ πενταετίας σε ταινία μικρού μήκους, του σκηνοθέτη Χρήστου Πιθαρά, υπό τον τίτλο «Communication Βreakdown», και θέμα το χάσμα ανάμεσα σε ένα μοντέρνο ζευγάρι που επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω του σεξ- σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την εντοπίσουν στην ιστοσελίδα bingbang.gr.

Στο «Αγνάντι» της Βουλιαγμένης
Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη με τη νέα ταινία της, το θρίλερ διά χειρός Domiziano Christopharo «Βloοdy Sin» (βγαίνει στις αίθουσες το 2011), στην οποία ενσαρκώνει τη Ρίτα, μακιγέζ με διαισθητικές ικανότητες. Δεν κρύβει μάλιστα την επιθυμία της να παίξει σε ελληνική ταινία. Μιλάει (απλά) ελληνικά, αγγλικά, αλλά και πορτογαλικά/βραζιλιάνικα.

«Θα βρεθώ στο φεστιβάλ του Βeneventoως τις 15 Σεπτεμβρίου, με όχημα το θεατρικό “Dignita Αutonome di Ρrostitutizione”, έχοντας αποσπάσει ήδη βραβείο το 2008 (Golden Graal) στον ρόλο μιας νυμφομανούςπλην όμως σέξι και αστείαςπροσωπικότητας.Με τον ίδιο σκηνοθέτη,τον Luciano Μelchionna,έχω άλλωστε συνεργαστεί ξανά, στην ταινία μικρού μήκους “Αnni:30”, βραβευμένη ως καλύτερη στο είδος της στο Διεθνές Φεστιβάλ Αlta Sabina». Το παρήγορο για τους- έλληνεςθαυμαστές της Κλειώς είναι ότι συχνά-πυκνά… ζει ανάμεσά μας. Λατρεύει το Γκάζι, θεωρεί το Κολωνάκι μια από τις ζωντανές και ελκυστικές – και λόγω κόσμου- περιοχές της Αθήνας, ενώ απολαμβάνει τον καφέ της στο «Αγνάντι» της Βουλιαγμένης. Οσοι πιστοί, σπεύσατε…

Η Τζαμαχιρία και οι αφρικανές καλλονές

Ο Καντάφι κατεβαίνει από το αεροπλάνο στη Ρώμη, συνοδευόμενος από δύο βλοσυρές κυρίες της σωματοφυλακής του

Ο Καντάφι,ο μεγάλος ηγέτης της λιβυκής Τζαμαχιρίας,ανέκαθεν αγαπούσε τις γυναίκες.Αν και παντρεύτηκε «μόνο» δύο φορές αποκτώντας από τις νόμιμες συζύγους του οκτώ παιδιά,τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν για τις σχέσεις του με το ωραίο φύλο.

Οι πλέον μόνιμες συνοδοί του είναι φυσικά οι «αμαζόνες» του: η προσωπική του φρουρά,που αποτελείται από περίπου 300 όμορφες όσο και…φονικές σωματοφύλακες,οι οποίες εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων και στις πολεμικές τέχνες σε ειδική ακαδημία.Λέγεται ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για να πάρει κάποια την καλοπληρωμένη αυτή δουλειά είναι η διατήρηση της παρθενίας για όσο οι καλλίγραμμες κοπέλες- που σύμφωνα με μια εφημερίδα «φορούν τα Καλάσνικοφ σαν αξεσουάρ του οίκου Gucci» (!) και συνδυάζουν τις στολές παραλλαγής με ψηλοτάκουνες γόβες,άψογο μακιγιάζ και μανικιούρ- θα βρίσκονται δίπλα στον Καντάφι,αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κανόνας αυτός είναι «ελαστικός» και η τήρησή του εξαρτάται από τις ορέξεις του ίδιου του «οδηγού της επανάστασης»…

Τα τελευταία χρόνια ο Καντάφι έχει πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στην ιταλική δεξαμενή ομορφιάς: εξ ου και οι ομαδικές κατηχήσεις σε εκατοντάδες μινιφορούσες νεαρές Ιταλίδες,οι οποίες σπεύδουν,με το αζημίωτο,να ακούσουν τα κηρύγματα του δικτάτορα για την «αληθινή φύση» της γυναίκας,που μόνο το Ισλάμ υποτίθεται ότι σέβεται…