Πολλές δεκαετίες πίσω, «προβλέποντας» την πτώση της μοναρχίας, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου δήλωνε: «Ολόκληρος ο κόσμος επαναστάτησε. Στο τέλος δεν θα απομείνουν παρά πέντε βασιλιάδες:ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο ρήγας σπαθί, ο ρήγας μπαστούνι, ο ρήγας κούπα και ο ρήγας καρό» . Διαψεύσθηκε: Μπορεί τα γκάλοπ να εμφανίζουν τα πλήθη όλο και λιγότερο φιλομοναρχικά, όμως δεν είναι λίγες οι οικογένειες με τους ατσαλάκωτους, κοστουμαρισμένους και μπριγιαντιναρισμένους κυρίους, τις τυλιγμένες στη μουσελίνα συμβίες τους και να ντυμένα με ρούχα Βurberry (έστω με Μαρί Σαντάλ ) παιδάκια τους (στο πλάνο και δύο-τρία κυνηγόσκυλα ή κανίς), που έχουν τον βασιλικό θυρεό καλογυαλισμένο και βιδωμένο επάνω ακριβώς από την πόρτα του σπιτιού τους. Αρνούμενες να τον αποσύρουν στην αποθήκη με τα σκονισμένα ενθυμήματα του παρελθόντος.

Οικογένειες σαν εκείνες που έκαναν την εμφάνισή τους στις Σπέτσες, για τον γάμο του Νικόλαου, του έκπτωτου διαδόχου του ελληνικού θρόνου, με την Τατιάνα Μπλάτνικ. Τρανταχτή απουσία αυτή τής Ελισάβετ Β΄. Οι Γκλύξμπουργκ δεν κατάφεραν να την φέρουν στον γάμο: Τα μέτρα ασφαλείας κρίθηκαν ανεπαρκή οπότε στη θέση της εστάλησαν ο πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ και η σύζυγός του. Επειδή δεν θεωρούνται στόχοι ή επειδή σε περίπτωση «φάλτσου» δεν θα μετρούσαν ως σημαντική απώλεια;

Οπως και αν έχει ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν ένας μόνον από τους δεκάδες εστεμμένους που μας έκαναν την τιμή. Ενα από τα μέλη της κοινωνίας των γαλαζοαίματων που εν έτει 2010 ζητούν από τους υπηκόους τους να μην τους κοιτάζουν στα μάτια, να μην τους γυρίζουν την πλάτη…

Ο γαμπρός Νικόλαος Γκλύξμπουργκ και η νύφη Τατιάνα Μπλάτνικ ποζάρουν με τον αέρα χολιγουντιανών αστέρων, δεξιά η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, θεία του γαμπρού, με κόκκινη τουαλέτα που δεν την αφήνει να περάσει απαρατήρητη

Δεν είναι ό,τι πιο επικοινωνιακό. Είναι όμως σικ για (οι παρακάτω ήταν παρόντες στον εν Ελλάδι γάμο) τις αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας, δηλαδή τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, την πριγκίπισσα Ειρήνη, τηβασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, την πριγκίπισσα Βενεδίκτη . Επίσης, για τον διάδοχο του θρόνου της Νορβηγίας Χαάκον, τη φρεσκοπαντρεμένη διάδοχο του θρόνου της Σουηδίας Βικτόρια, τον διάδοχο του θρόνου της Ολλανδίας Βίλχελμ Αλεξάντερ… Οι περισσότεροι από αυτούς συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας… Γιατί σόι πάει το βασίλειο, στην Ευρώπη.

Πολλά τα ονόματα, πολλοί οι τίτλοι. Χρειαζόμαστε έναν γενεαλογικό χάρτη σαν εκείνο στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» του Μάρκες, για να μη χαθούμε. Εκατό ή μάλλον 200 και βάλε χρόνια μοναξιάς, για να το πιάσουμε και σημειολογικά, και για τους ευρωπαίους μονάρχες, που από τον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέτας και (πολύ αργότερα) τη σφαγή των Ρομανόφ ως σήμερα κάνουν προσπάθειες για να κρατήσουν σταθερή την κορόνα στο κεφάλι τους, πράγμα όλο και πιο δύσκολο. Μπορεί σήμερα στην Ευρώπη να μη γίνονται επαναστάσεις που να καταλήγουν στη θανάτωση των εστεμμένων, γίνονται όμως γκάλοπ που δείχνουν ότι αυξάνονται οι «εχθροί» της βασιλείας. Και στις επτά χώρες της Ευρώπης όπου ο θεσμός βρίσκεται σε ισχύ. Δηλαδή:

Βέλγιο: Ο Αλβέρτος Β΄ Φίλιξ Ουμβέρτος Θεόδωρος Χριστιανός Ευγένιος Μαρία (γενν. 1934) βασιλεύει από τις 9 Αυγούστου 1993. Μέλος της βασιλικού Οίκου του ΣαξΚοβούργου-Γκόθα, γιος του Λεοπόλδου Γ΄ του Βελγίου από τον πρώτο του γάμο με την πριγκίπισσα Αστριντ της Σουηδίας, θεωρείται απευθείας απόγονος του τελευταίου βασιλιά της Γαλλίας ΛουδοβίκουΦιλίππου. Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Πάολα της Καλαβρίας, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Εχει όμως και μία εξώγαμη κόρη, από τη σχέση του με βελγίδα αριστοκράτισσα. Ατακτούλης.

Βρετανία: Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ηγεμών της Νήσου Μαν, αρχηγός των νησιών Φίτζι (!), αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων… Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που φέρει η φοβερή και τρομερή Ελισάβετ Β΄, βασίλισσα της Βρετανίας (γενν. 1926), η διασημότερη εστεμμένη της υφηλίου. Η οποία ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Επρόκειτο για την πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Η Ελισάβετ είναι δισέγγονη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας (συζύγου του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία ήταν αδελφή του Βασιλιά Γεωργίου Α ΄ της Ελλάδος. Ο σύζυγός της Ελισάβετ, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδος, καθώς είναι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Στην πραγματικότητα- με όλα αυτά τα μπερδέματα- συγγένειες ανάμεσα στις οικογένειες των εστεμμένωνη Ελισάβετ και ο Φίλιππος είναι τρίτα εξαδέλφια αλλά και ο Φίλιππος είναι θείος της Ελισάβετ! Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο (σύζυγο της πριγκίπισσας Νταϊάνας και στη συνέχεια της Καμίλα, δούκισσας της Κορνουάλης), την πριγκίπισσα Αννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα (σύζυγο κάποτε της«εξώλης και προώλης» Σάρας Φέργκιουσον ) και τον πρίγκιπα Εδουάρδο.

Δανία: Στον θρόνο η Μαργαρίτα Β΄, φέρουσα τον τίτλο «Βασίλισσα της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Φερόων Νήσων». Ντέιζι για τους στενούς φίλους τους. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα εστεμμένη της χώρας (στις 14 Ιανουαρίου 1972, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Φρειδερίκου Θ΄). Η οποία καπνίζει αρειμανίως, παίζει μπριτζ, χορεύει, ζωγραφίζει, ασχολείται με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία (σχεδιάζει μόνη τα ρούχα της) και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων – κατά το «μάθε τέχνη κι άστηνε…»; Γεννήθηκε το 1940 και είναι αδελφή της τέως βασίλισσας της Ελλάδος Αννας-Μαρίας. Εχει παντρευτεί τον πρίγκιπα Ενρικ ντε Λαμπορντέ ντε Μονπεζά.

Ισπανία: Ο Ιωάννης Κάρολος Αλφόνσος Βίκτορ Μαρία του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών (γενν. 1938), είναι εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισεγγονός της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου- απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερσέντες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, επίσης απόγονη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Εντυπωσιακό! Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου 1962, την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδος, πρωτότοκη κόρη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Ελενα, την πριγκίπισσα Χριστίνα και τον διάδοχο Φίλιππο Ιωάννη Παύλο Αλφόνσοόλων των Αγίων, νυμφευμένο με την (κοινή θνητή) Λετίθια Ορτίζ.

Στην εκκλησία με χάρη: Ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου Φίλιππος Ιωάννης Παύλος Αλφόνσο όλων των Αγίων , πρώτος εξάδελφος του νεόνυμφου Νικολάου Γκλύξμπουργκ,την ημέρα του δικού του γάμου με την Λετίθια Ορτίζ.

Νορβηγία: Ο Χάραλντ Ε΄ ως απόγονος της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στην 60ή θέση για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου. Από τον γάμο του με τη Σόνια Χάραλντσεν έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα και τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Χάακον. Είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μαζί με τον τέως βασιλιά της Ελλάδος.

Ολλανδία: Η Βεατρίκη Βιλελμίνη Αρμγκαρντ της Οράγγης-Νασσάου, γεννημένη το 1938, πρωτότοκη κόρη της βασίλισσας Τζουλιάνας και του πρίγκιπα Βερνάρδου , σπούδασε Νομικά. Παντρεύτηκε τον Κλάους Γκέρογκ Βίλχελμ Οτο Φρίντριχ Γκερντ φον Αμσμπεργκ (1926- 2002) με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:

τον πρίγκιπα

Καπελωμένες βασίλισσες: η Βεατρίκη της Ολλανδίας (αριστερά) και η διασημότερη μονάρχις στον κόσμο, η Ελισάβετ Β΄ της Βρετανίας

Βίλχελμ Αλέξανδρο , τον πρίγκιπα Γιόχαν Φρίζο και τον πρίγκιπα Κωνσταντίν. Λεπτομέρεια: Ο πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο παραιτήθηκε το 2003 των δικαιωμάτων του στη διαδοχή για να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε, καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας αρνούνταν να δώσει άδεια λόγω του ότι η Μάμπελ Βίσε Σμιτ έχει παραδεχθεί ότι στο παρελθόν είχε στενή σχέση με άνθρωπο της Μαφίας.

Ο Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος,γνωστός ως Γεώργιος Α΄,εκτός από μακροβιότερος βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδας (1863- 1913),είναι ο παππούς του Φίλιππου δούκα του Εδιμβούργου,συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Σουηδία: Μοναχογιός του πρίγκιπα Γουσταύου Αδόλφου και της Σίβυλλας του Σαξ-Κοβούργου-Γκόθα,ο Κάρολος ΙΣτ΄ Γουσταύος (γενν. 1946) διαδέχτηκε στον θρόνο τον παππού του Γουσταύο Στ΄ Αδόλφο το 1973. Στα επίσημα έγγραφα ανάληψης των καθηκόντων του δεν είχε γράψει σωστά το όνομά του, γεγονός που αποκάλυψε ότι είναι δυσλεκτικός. Παντρεύτηκε την κατά το ήμισυ Γερμανίδα και κατά το ήμισυ Βραζιλιάνα (με βασιλικές ρίζες) Σίλβια Ρενάτε Σόμερλαθ με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη διάδοχο του θρόνου Βικτόρια (για χάρη της οποίας και στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων άλλαξε το πρωτόκολλο που ήθελε άνδρα ως βασιλιά), τον (άτακτο) πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο και την πριγκίπισσα Μαντλέν.

Το νέο…
σουηδικό μοντέλο

Τα μέλη του Σουηδικού Ρεπουμπλικανικού Συλλόγου έφτασαν εφέτος τις 7.300

από 2.500 που ήταν πέρυσι.

Στόχος τους αυτή τη στιγμή η χρηματοδότησης μιας αντιμοναρχικής εφημερίδας αλλά και η ανάπτυξη πανευρωπαϊκού αντιμοναρχικού κινήματος,το οποίο θα δράσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου διατηρείται ο θεσμός της βασιλείας.Τα γκάλοπ στη σκανδιναβική χώρα δείχνουν ότι ο παραμυθένιος γάμος της διαδόχου του θρόνου Βικτώριας,τον περασμένο Ιούλιο, δεν κατάφερε να τονώσει την εικόνα της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με κορυφαίο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων,το ποσοστό των οπαδών της μοναρχίας έχει πέσει στο 56% από 68% που ήταν προ εξαετίας.Αναμένεται περαιτέρω πτώση.

ΥΓ.:Η απουσία διασήμων ονομάτων όπως εκείνων της Καρολίνας και της Στεφανίας του Μονακό δεν οφείλεται σε παράλειψη αλλά σε συνειδητή επιλογή (και λόγω χώρου) να ασχοληθούμε με τα βασίλεια και όχι με τα πριγκιπάτα της Ευρώπης.