«O κόμπος έφθασε στο χτένι». Το μήνυμα αυτό έδωσαν στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα εν όψει της κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες και προχθές επί εξάωρο με ανώτατα και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επί τρίωρο με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και στελέχη του υπουργείου της και για περίπου μία ώρα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά απ΄ ό,τι φάνηκε λίγα πρόσθετα στοιχεία αποκόμισαν από τις ανωτέρω συναντήσεις. Συναντήθηκαν επίσης και με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Κορυφαίοι υπουργοί δήλωναν χθες ότι η πρωθυπουργική εντολή για τα μέτρα είναι «τώρα, όλα», που ταυτίζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «το μήνυμα δεν περνά προς τα κάτω».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για να ανατραπεί η χθεσινή εντύπωση ότι «το μήνυμα δεν περνά προς τα κάτω» ειδοποιήθηκαν οι εκπρόσωποι Τύπου πως θα γίνει άτυπη ενημέρωση από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 12 μ., αλλά η ενημέρωση έγινε στις 13.00. Η καθυστέρηση αποδόθηκε στην αναγκαιότητα προετοιμασίας για την ενημέρωση μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν πείθει τους Κοινοτικούς ότι έχουν ληφθεί άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Λίγο αργότερα έγινε και ενημέρωση από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επίσης δεν προσέθεσαν τίποτε σε όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, ενώ το απόγευμα προέβη και σε νέα δήλωση ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία «το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας» .

Παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα είναι τριετούς διαρκείας. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οποιαδήποτε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από το όφελος της αύξησης των εσόδων. Χθες εξάλλου ξεκαθαρίστηκε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την τρίωρη συνάντηση των κοινοτικών αξιωματούχων με την κυρία Κατσέλη, καταγράφονται τα εξής: οι Κοινοτικοί κάλεσαν την κυρία Κατσέλη να πετύχει υψηλό στόχο για διψήφιο ποσοστό στον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης και παράλληλα ζήτησαν τη μείωση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση των επενδύσεων και κυρίως την επέκταση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ εμφανίστηκαν προβληματισμένοι και για το ύψος των επιτοκίων στη χώρα μας και για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό. Επιπλέον, με στόχο την τόνωση και των ιδιωτικών επενδύσεων, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρξει πλήρης ανάλυση της νομοθετικής μεταρρύθμισης για την απλούστευση της αδειοδότησης όσον αφορά την έναρξη και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.