ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

«Θλιβερό σχίσμα το Αυτοκέφαλο του 1833»

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν χθες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι κάτοικοι της Ελασσόνας, την οποία επισκέπτεται έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Βασιλείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τσαριτσάνη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του καταγόμενου από την περιοχή Κωνσταντίνου του εξ Οικονόμων, ο οποίος αντέδρασε δυναμικά το 1833 στη διεκδίκηση Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εδώ, επισήμανε ο κ.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν χθες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο οι κάτοικοι της Ελασσόνας, την οποία επισκέπτεται έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Βασιλείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τσαριτσάνη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του καταγόμενου από την περιοχή Κωνσταντίνου του εξ Οικονόμων, ο οποίος αντέδρασε δυναμικά το 1833 στη διεκδίκηση Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εδώ, επισήμανε ο κ.κ. Βαρθολομαίος , «εις την γεωγραφικήν καρδίαν της μητροπολιτικής Ελλάδος, έπαλλε σφύζουσα από ζωήν καρδία της Ρωμιοσύνης και ανέδειξε λαμπράς προσωπικότητας του Γένους και της Εκκλησίας, με κορυφαίαν αναμφιβόλως εκείνην του σεπτού Μεγάλου Οικονόμου και καθολικού ιεροκήρυκος της καθ΄ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντίνου, του εξ Οικονόμων ». Και πρόσθεσε: «Ο συμπατριώτης σας εκείνος, διαπρεπέστατος εκκλησιαστικός ανήρ, ετίμησεν όσον ολίγοι το όνομα της Τσαριτσάνης, αλλά και το όνομα της Μητρός Εκκλησίας, την οποίαν με μοναδικόν ζήλον και αφοσίωσιν υπηρέτησεν, μη αισχυνθείς τον σταυρόν της, το πάθος της και τας πληγάς της. Καθ΄ ην ώραν άλλοι, αλλοτριωμένοι πνευματικώς και επιλήσμονες του μητρικού γάλακτος, υιοί της την εσταύρωναν διά του θλιβερού σχίσματος του 1833, ο Μέγας Οικονόμος Κωνσταντίνος, με μοναδικήν δύναμιν γραπτού και προφορικού λόγου, με προφητικήν παρρησίαν και μαρτυρικόν φρόνημα υπερησπίσθη τά δίκαιά της, έως ότου, εν συνεργασία μετά του Πατριαρχείου και διαφόρων υγιών εκκλησιαστικών παραγόντων, επετεύχθη η έξοδος από την δίνην, διά της εκζητήσεως της κανονικής ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου, η οποία και εγένετο το 1850, οπότε και έκλεισεν η πληγή του σχίσματος και αποκατεστάθη η κανονικότης, η ειρήνη και η αγάπη εν τη Εκκλησία της Ελλάδος».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ελασσόνα, αναμένεται τη Δευτέρα να μεταβεί στην Τρίπολη όπου και θα παραμείνει για δύο ημέρες. Στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και πολλοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk