ΚΑΪΡΟ Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε ο αιγύπτιος μεγιστάνας και πολιτικός Χισάμ Ταλαάτ Μουσταφά κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός για τον φόνο της πρώην ερωμένης του, της διάσημης λιβανέζας τραγουδίστριας Σούζαν Ταμίμ . Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο 50χρονος αιγύπτιος επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που ελέγχει το 8% των μετοχών του χρηματιστηρίου του Καΐρου, έδωσε δύο εκατομμύρια δολάρια στον συνταξιούχο αστυνομικό Μοχσέν ελ Σουκαρί, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε θάνατο, για να σκοτώσει την Ταμίμ στην κατοικία της στο Ντουμπάι τον περασμένο Ιούλιο.

Η 30χρονη καλλονή είχε απομακρυνθεί από τον Ταλαάτ προτιμώντας την αγκαλιά ενός κατά πολύ νεότερου πρωταθλητή του μποξ από το Ιράκ. Ως τότε όμως είχε προλάβει, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, να ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια από την τεράστια περιουσία του πάμπλουτου εραστή της, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων και των κατασκευών.

Τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλο βάρος σε αυτό το «πρωτοφανές έγκλημα πάθους» καθώς ο Μουσταφά ήταν ως τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, μέλος της Γερουσίας, ενώ τον συνέδεε στενή φιλία με τον Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιο του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η απόφαση εξέπληξε την κοινή γνώμη της χώρας καθώς εθεωρείτο σχεδόν βέβαιον ότι λόγω της πολιτικής του δύναμης αλλά και της οικονομικής του επιφάνειας θα μπορούσε να «πέσει στα μαλακά» με μια μικρότερη ποινή. Μόλις ακούστηκε το «εις θάνατον» η σύζυγος του κατηγορουμένου, με τον οποίο έχουν τρία παιδιά, λιποθύμησε μέσα στην αίθουσα.

Τ α ενοχοποιητικά στοιχεία όμως ήταν αδιάσειστα και οι δικαστές δεν θα μπορούσαν παρά να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στους δύο κατηγορουμένους. Πειστήρια του εγκλήματος ήταν τα αιματοβαμμένα ρούχα και το μαχαίρι που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της τραγουδίστριας επάνω στα οποία ανιχνεύθηκε το DΝΑ του δολοφόνου αστυνομικού. Ακόμη χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένες στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών στις οποίες ακούγονται καθαρά να «κλείνουν» το συμβόλαιο θανάτου.

Ο δράστης παρουσιάστηκε στο υπερπολυτελές διαμέρισμα που νοίκιαζε η 30χρονη Λιβανέζα ως εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη. Μόλις εκείνη του άνοιξε την πόρτα, της επιτέθηκε με μαχαίρι και τη σκότωσε. Κατά τραγική σύμπτωση η Ταμίμ είχε ποζάρει λίγο καιρό πριν για λογαριασμό περιοδικού στην κουζίνα της κρατώντας ένα μαχαίρι με το οποίο υποτίθεται ότι έκοβε… σαλάτα.

Εχοντας στην ιδιοκτησία του μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και υπερπολυτελείς κατοικίες ο Μουσταφά ήλεγχε μέσω της επενδυτικής εταιρείας του το 8% του χρηματιστηρίου του Καΐρου.