«Αυτό που ήθελα να μείνει στο κοινό από την ταινία είναι αυτή η απίστευτη προσαρμοστικότητα των ανθρώπων και η χαρά τους,η επιθυμία τους για ζωήπαρά τις δύσκολες καταστάσεις». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Ντάνι Μπόιλ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κριτική που δέχθηκε για την ταινία του «Slumdog Μillionaire». Η ταινία, η οποία «σάρωσε» στις εφετινές Χρυσές Σφαίρες, αναφέρεται στην ιστορία ενός Ινδού ο οποίος αναζητεί την αγάπη και διαγωνίζεται για το χρηματικό βραβείο σε ένα τηλεοπτικό σόου. Ο Μπόιλ κατηγορήθηκε από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ότι εξωραΐζει την κατάσταση στην Ινδία και παρουσιάζει κάποιες αρνητικές παραμέτρους, όπως την πορνεία, ως «εξωτικές». Στη Βομβάη οι μισοί από τους 17 εκατ. κατοίκους της είναι άστεγοι και ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Η πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας στην Ινδία θα γίνει αύριο.

εντός

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη (φωτογραφία) και ο Στέφανος Κορκολής αποφάσισαν να συνυπογράψουν ένα πρόγραμμα λιτό, χωρίς περιττά ηχητικά στολίδια και να χαρίσουν στο κοινό στιγμές απόλυτα προσωπικές από τη σκηνή του Gazarte. Εκείνος στο πιάνο και εκείνη στη φωνή, θα μπλέξουν τα παλιά τραγούδια με τα καινούργια. Υπόσχονται μουσικές εκπλήξεις αλλά και ανατροπές. Από 7 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 22.00 ενώ τις Κυριακές και τις Δευτέρες στις 20.30.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙFΡΙ, το τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 2008 ήταν το «Μην ορκίζεσαι» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (φωτογραφία). Η διασκευή ενός ιταλικού τραγουδιού σε στίχους Νίκου Μωραΐτη έφερε την ερμηνεύτρια μπροστά από «εμπορικά» ονόματα όπως ο Χατζηγιάννης και η Παπαρίζου. Με μάθημα ανατομίας μοιάζει η έκθεση «Βodies. Ενα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα», που έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει σε προθήκες ανθρώπινα σώματα τα οποία έχουν διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας ονόματι «πολυμερής συντήρηση». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το σκελετικό, μυϊκό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Πολλά από τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα συσχετίσει με τις καθημερινές δραστηριότητές του, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν τη φθορά που δημιουργείται στα όργανα από το υπερβολικό φαγητό και την έλλειψη άσκησης. Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, από 7 Φεβρουαρίου.

Είμαστε πια μια πρωτεύουσα του κόσμου! Ολο και περισσότεροι ξένοι σταρ αποφασίζουν να δράσουν εντός των τειχών μας. Τώρα είναι η σειρά του πολυβραβευμένου Ντανιέλ Οτέιγ (φωτογραφία). Ο γάλλος ηθοποιός θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας δύο παραστάσεις με το έργο του Μολιέρου «Σχολείο Γυναικών» στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο Παλλάς. Η παράσταση, που θα ανεβεί με ελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάστηκε αρχικά στο Παρίσι και η εφημερίδα «Νouvel Οbservateur» έγραψε χαρακτηριστικά: «Η ικανότητα του Οτέιγ να προκαλεί γέλιο μοιάζει με εκείνη του Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον». Ο Οτέιγ, μετά τον «Μισάνθρωπο», τις «Κατεργαριές του Σκαπίνου» και την ερμηνεία του στον «Ταρτούφο», ξαναβρίσκει τον γάλλο θεατρικό συγγραφέα του 17ου αιώνα μέσα από τον ρόλο του 40άρη εμμονικού Αρνόλφου, στο πιο ανατρεπτικά φιλοσοφικό έργο του.

εκτός

Τέντι Χέις (φωτογραφία), αμερικανός συγγραφέας, σεναριογράφος και παραγωγός, 57 ετών. Ακόμη δεν πρόλαβε καλά καλά να ορκιστεί ο Μπαράκ Ομπάμα και αυτός αποφάσισε να ανεβάσει μιούζικαλ προς τιμήν του. Το έργο με τίτλο «Οbama on my mind» θα είναι σε μουσική και στίχους του Χέις και σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «θα ρίχνει μια χιουμοριστική ματιά σε όσα εξελίσσονται σε ένα γραφείο που δουλεύει για την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα». Η πρεμιέρα πάντως θα γίνει επί βρετανικού εδάφους, στο θέατρο Ηens and Chickens στο Ισλινγκτον του Λονδίνου.

Μπρίτνεϊ Σπίαρς (φωτογραφία), αμερικανίδα τραγουδίστρια, 28 ετών. Με το νέο άλμπουμ της «Circus» φαίνεται ότι ξύπνησε τον αμερικανικό συντηρητισμό. Η τραγουδίστρια αναγκάστηκε να ηχογραφήσει ξανά το τραγούδι «Ιf you seek Αmy» καθώς κάποιοι ακροατές εξοργίστηκαν, θεωρώντας ότι αν η φράση ακουστεί γρήγορα, ακούγεται σαν κάτι άλλο, άκρως προσβλητικό. Αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί απείλησαν να «κόψουν» το τραγούδι, ενώ πολλοί γονείς ζήτησαν να μπει στον δίσκο ειδική προειδοποίηση για ανηλίκους. Ετσι το τραγούδι θα «ξαναβαπτισθεί» «Ιf you see Αmy»…

50 Cent (φωτογραφία), αμερικανός ράπερ, 34 ετών. Αφού ίδρυσε δισκογραφική εταιρεία, εγκαινίασε μια σειρά ρούχων και έγινε ηθοποιός, αποφάσισε να γίνει και παραγωγός ταινιών. Τα σχέδιά του για την εταιρεία με την επωνυμία Cheetah Vision τα αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Sundance στη Γιούτα. Οπως είπε, η εταιρεία έχει αγοράσει ήδη οκτώ σενάρια ταινιών. Η πρώτη από αυτές θα έχει τίτλο «Τhe dance» και πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Νίκολας Κέιτζ.