Τα «βέλη» που εκτόξευσαν εκατέρωθεν, υπό μορφήν χιούμορ, ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο μάνατζερ του Ολυμπιακού κ. Σταύρος Ελληνιάδης στο περιθώριο της πρόσφατης κλήρωσης της Α1 μπάσκετ είχαν κοινό παρονομαστή. Ωστόσο, εκτός από… διοικητικό τερτίπι ή επικοινωνιακό «colpo grosso», η απόκτηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από τους Πράσινους μπορεί να αλλάξει και τα αγωνιστικά δεδομένα! Πλέον οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης καθίστανται ακόμη ισχυρότερο φαβορί για την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου, ενώ και στην Ευρωλίγκα θα πρέπει να συνηθίσουν το βάρος του φαβορί. Προσθέτοντας τον λιθουανό σουπερστάρ στο οπλοστάσιό τους προσπερνούν (σε θεωρητικό επίπεδο και ενώ η ευρωπαϊκή περιπέτεια αρχίζει στις 24 Οκτωβρίου με προορισμό το φάιναλ φορ της Μαδρίτης) ακόμη και την αχόρταγη ρωσική «αρκούδα» ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Τι είπε λοιπόν ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος στον κ. Ελληνιάδη την περασμένη Δευτέρα στο «Ekali Club», του οποίου τυγχάνει να είναι και μέλος; «Εμείς πήραμε τον Σάρας, το Αιγάλεω τον Μάρας και εσείς το κακό συναπάντημα» είπε για να πειράξει τον μάνατζερ των Ερυθρολεύκων που απάντησε: «Και εμείς, πρόεδρε, πρέπει να σας συγχαρούμε για τη μεταγραφή του Τεοντσόσιτς»… Οι πλάκες, βέβαια, κάποια στιγμή θα τελειώσουν, όταν οι δύο «αιώνιοι αντίπαλοι» και οι άλλες 12 ομάδες της Α1, οι οποίες – δυστυχώς – «τρέχουν» με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες, εμφανιστούν στην αφετηρία (20 Οκτωβρίου) της κούρσας. Είναι όμως κοινώς αποδεκτό ότι ειδικά μετά την απόκτηση του Γιασικεβίτσιους (αντί 7 εκατ. ευρώ για διετές συμβόλαιο) η πράσινη δυναστεία στο μπάσκετ πολύ δύσκολα μπορεί να κλονιστεί. Και αυτό επειδή ο «Σάρας» δεν αναμένεται ως… Μεσσίας στο ΟΑΚΑ αλλά ως αστραφτερό αξεσουάρ στην ήδη απαστράπτουσα περιβολή του Τριφυλλιού.
«Και πριν από τον «Σάρας» είχαμε φοβερή ομάδα. Απλώς τώρα ο Παναθηναϊκός γίνεται ακόμη πιο ισχυρός και θα είναι αποτυχία οτιδήποτε άλλο πλην της κορυφής» παραδέχθηκε στο «Βήμα» ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, κάτοχος των περισσοτέρων τίτλων από τους παίκτες του Τριφυλλιού (21 έναντι 20 του αρχηγού Φραγκίσκου Αλβέρτη). Και μάλιστα αρκετές ημέρες προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και αφιχθεί – μετά βαΐων και κλάδων – στην Αθήνα ο 31χρονος σουπερστάρ! Στην περιφερειακή γραμμή των Πρασίνων παρατηρείται πλέον περίσσευμα ποιότητας και ο ρέκορντμαν (με έξι τρόπαια) της Ευρωλίγκας κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα χρειαστεί να αφήσει κάποιον εκτός ελληνικού πρωταθλήματος, δεδομένου ότι επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο τεσσάρων Κοινοτικών και δύο ξένων (αυτοί θα είναι οι Αμερικανοί Μάικ Μπατίστ και Κένεντι Γουίνστον). Ποιον να «ρίξει» όμως;
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο (επανενταχθείς στο ρόστερ του Παναθηναϊκού μετά τη σύντομη θητεία του στους Χιούστον Ρόκετς) Βασίλης Σπανούλης θα έχουν και εφέτος πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Σάνι Μπετσίροβιτς και ο Μίλος Βούγιανιτς συνιστούν αυθεντικά ταλέντα. Ο Νίκος Χατζηβρέττας αποτελεί την επιτομή του «ομαδικού παίκτη» και γι’ αυτό λατρεύεται από κάθε προπονητή, ενώ ο νεοαποκτηθείς (από τον Πανιώνιο, όπως και ο Γουίνστον) Στράτος Περπέρογλου θα πρέπει να τύχει ευκαιριών για να αποδείξει την αξία του (και) σε επίπεδο κορυφής. Πρόκειται για μια περιφέρεια που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Παπαλουκάς, Σισκάουσκας, Ζήσης, Χόλντεν, Λάνγκτον, Πασούτιν…
Και ενώ ο κ. Ομπράντοβιτς δεν δείχνει να αγχώνεται ιδιαιτέρως με τη διαχείριση της κατάστασης μετά την προσθήκη του Γιασικεβίτσιους, οι ψηλοί του Παναθηναϊκού διοργανώνουν… καθημερινά πάρτι ακούγοντας διά στόματος Ευθύμη Ρεντζιά (πρώην συμπαίκτη του Λιθουανού στην Μπαρτσελόνα) ότι «ο Σάρας είναι η χαρά του ψηλού»! Με 5,2 τελικές πάσες κατά μέσον όρο στα επτά χρόνια που έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα (με Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι Τελ Αβίβ), ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης (2003, 2004, 2005) έχει αποδείξει ότι ξέρει με ποιον τρόπο να κάνει τους συμπαίκτες του ευτυχισμένους. Μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ και αυτός που θα τους… κατσαδιάσει αν χρειαστεί, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργεί για το συμφέρον της ομάδας του. Εξ ου και η δήλωσή του κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο ότι… «πάνω από όλα είναι η ομάδα»!
Αφού λοιπόν ο Γιασικεβίτσιους κατάφερε να μετατρέψει σε… Σακίλ Ο’ Νιλ τον ατάλαντο Ρομπέρτας Γιαβτόκας στην Εθνική Λιθουανίας, δεν θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να συνεργαστεί με τους πέντε ποιοτικούς ψηλούς (Μπατίστ, Τομάσεβιτς, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Αντριγια Ζίζιτς) που συγκροτούν τη «front line» του Παναθηναϊκού. Και εφόσον ο «αρχιτέκτων» της πράσινης αρμάδας κ. Ομπράντοβιτς υποστηρίζει ότι «ο εφετινός στόχος του Παναθηναϊκού είναι να παίξει καλύτερο, θεαματικότερο και πιο αποτελεσματικό μπάσκετ», γίνονται αντιληπτές οι προθέσεις του 47χρονου προπονητή, ο οποίος με τους παίκτες που διαθέτει θα πρέπει να μένει δυσαρεστημένος κάθε φορά που η ομάδα του αποτυγχάνει να σημειώσει… 100 πόντους!
Οσο για τα χρήματα που δαπάνησε ο Παναθηναϊκός για να αποκτήσει τον «Σάρας» (και συγχρόνως να μην τον αφήσει να καταλήξει στον Ολυμπιακό, γιατί και αυτό έχει ισχυρή δόση αληθείας όταν πρόκειται για τόσο «ηχηρό» όνομα), οι ετήσιες αποδοχές ύψους 3,5 εκατ. ευρώ καθιστούν τον Γιασικεβίτσιους τον πιο ακριβοπληρωμένο στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού – και όχι μόνο του μπάσκετ! Αν και ο ίδιος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι πήρε την απόφασή του με γνώμονα το χρήμα, τονίζοντας μετριοπαθώς ότι «είναι απίστευτο όταν κάποιος βγάζει τόσα χρήματα, αλλά αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι να προσαρμοστώ γρήγορα στη φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς και να παίξω καλό μπάσκετ».
Αλλωστε, όπως πολύ σωστά δήλωσε και ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Πίνι Γκέρσον σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ, «και εμείς μπορούσαμε να του δώσουμε 3,5 εκατ. ευρώ αλλά καταθέσαμε πολύ νωρίς την προσφορά μας». Με τη διαφορά ότι σπουδαιότερο ρόλο στην απόφαση του «Σάρας» να επιλέξει τον Παναθηναϊκό έπαιξε ο τρόπος προσέγγισης και όχι τα… μηδενικά στο συμβόλαιό του…
Πού χάθηκαν οι 16 (φερόμενοι ως) στόχοι του Θρύλου Παρά τις πολλές κλειστές πόρτες που βρήκαν, οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα πλουσιότατο ρόστερ, ωστόσο υστερούν των Πρασίνων σε «χημεία»
Σε κάθε μεταγραφική περίοδο η αλήθεια και το ψέμα είναι έννοιες δυσδιάκριτες και ευθύνονται γι’ αυτό κυρίως οι παράγοντες των συλλόγων που αρέσκονται να δημιουργούν εντυπώσεις «χτίζοντας» το προφίλ τους και οι μάνατζερ των παικτών που επιχειρούν να «μοσχοπουλήσουν» το εμπόρευμά τους διοχετεύοντας ονόματα και ποσά που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό που συνέβη όμως στον εφετινό Ολυμπιακό είναι άνευ προηγουμένου. Μπορεί οι Ερυθρόλευκοι να μην κατέθεσαν επίσημες προτάσεις και στους 16(!) μπασκετμπολίστες που αναφέρθηκαν ως μεταγραφικοί στόχοι τους, ωστόσο φάνηκε σαν να… συνωμότησε ολόκληρο το σύμπαν (ή έστω οι ίδιοι οι παίκτες που επικοινωνούν με έναν δικό τους κώδικα) προκειμένου οι πρωτοκλασάτοι αστέρες να επιλέξουν άλλο… λιμάνι.
Ο κ. Πίνι Γκέρσον βεβαίως έχει τους λόγους του να πιστεύει ότι «ο Γκριρ (ο Αμερικανός που συμπλήρωσε το ρόστερ των Ερυθρόλευκων) είναι καλύτερος από τον Γιασικεβίτσιους», ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσία του ισραηλινού προπονητή έπαιξε ανασταλτικό ρόλο σε αρκετές μεταγραφικές υποθέσεις. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους εκμυστηρεύτηκε σε έλληνα διεθνή ότι «άλλο είναι να σε προσεγγίζει ο Ομπράντοβιτς και άλλο ο Αγγελόπουλος, ο οποίος κάθε μέρα ανέβαζε 100.000 την προσφορά του». Ο Νίκος Ζήσης εξομολογήθηκε ότι «το προσωπικό ενδιαφέρον του Μεσίνα με οδήγησε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας». Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ρώτησε για τον «Πίνχας» και όταν έμαθε δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει το ενδεχόμενο να αφήσει την ΤΣΣΚΑ για τον Θρύλο. Επιπλέον ο πρώτος μεταγραφικός στόχος των Ερυθρολεύκων στους ψηλούς (Μάριο Οστιν) απορρίφθηκε από τον κ. Γκέρσον και η πρώτη επιλογή στους περιφερειακούς (Σαμόντ Γουίλιαμς) κατέληξε στην Παμέσα Βαλένθια, που ενήργησε αστραπιαία.
Ο Βασίλης Σπανούλης αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόταση από τον Ολυμπιακό αλλά είχε αποφασίσει να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Ο Στράτος Περπέρογλου είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του Πανιωνίου, που τον παραχώρησε στον Παναθηναϊκό. Οι Τσάρλι Μπελ, Τζανίρο Πάργκο και Κιθ Μακ Λάουντ παρέμειναν στο ΝΒΑ, ενώ οι Ρώσοι έστελναν τον Τζέι Αρ Χόλντεν στους Ερυθρόλευκους, αλλά η δυσάρεστη εμπειρία του Αμερικανού (πρωταθλητή Ευρώπης πρόσφατα με τη… Ρωσία) στην ΑΕΚ λειτούργησε ανασταλτικά και έμεινε στην ΤΣΣΚΑ. Οι Πάμπλο Πριγκιόνι και Ζόραν Πλάνινιτς «δέθηκαν» στην Ταουγκρές, ο Λένι Ούκιτς υπέγραψε στη Λοτομάτικα Ρόμα και ο Νταβόρ Κους μετακόμισε στην Ουνικάχα Μάλαγα. Ολοι τους απασχόλησαν λίγο ως πολύ τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν κοστολόγησε σωστά την αξία του Αντώνη Φώτση, με αποτέλεσμα ο «Μπάτμαν» να παραμείνει στην Ντιναμό Μόσχας.
Ολα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει ισχυρή ομάδα. Οι εννέα έλληνες παίκτες του (Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης, Μανόλης Παπαμακάριος, Κώστας Βασιλειάδης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Γιώργος Πρίντεζης, Παναγιώτης Καυκής, Σοφοκλής Σχορτσανίτης και ο ελληνοποιημένος Ρώσος Ιάκωβος Τσακαλίδης), σε συνδυασμό με τους επτά ξένους Λιν Γκριρ, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας, Κουιντέλ Γουντς, Μίλος Τεοντόσιτς, Ρόντρικ Μπλέικνι, Ρενάλντας Σεϊμπούτις και Λόρενς Ρόμπερτς, συγκροτούν πλουσιότατο ρόστερ. Ωστόσο οι Ερυθρόλευκοι υστερούν έναντι του Παναθηναϊκού στη «χημεία», η οποία διαταράχθηκε μετά την απομάκρυνση 10(!) παικτών το εφετινό καλοκαίρι!