Στους ποδοσφαιρόφιλους – και όχι μόνο – ο ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας δεν είναι γνωστός μονάχα από τις επεισοδιακές εμφανίσεις του στα τηλεπαράθυρα, καθώς και έξω από τα δικαστήρια αλλά, σχεδόν πάντα, μπροστά στις κάμερες. Η σκηνή με τον κ. Κούγια δαρμένο, βρεγμένο και ημιλιπόθυμο έξω από το γήπεδο της Βέροιας την περασμένη Κυριακή, αν και χιλιοπαιγμένη για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΣ Γιάννινα, δεν ήταν ό,τι το καλύτερο ακόμη και για τα ήθη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλοι στη θέση του ίσως να προσπαθούσαν να κρυφτούν από τον φακό. Επειδή όμως «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», ο γνωστός ποινικολόγος πέρασε στην αντεπίθεση. Εδώ, δεν «κώλωσε» απέναντι στον Βαλλιανάτο που του ρίχνει και ένα κεφάλι. Δεν υπολόγισε τους «φουσκωτούς» του Alter εισβάλλοντας στη «ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Λέγεται ότι χαστούκισε – ο ίδιος δεν το παραδέχεται – κοτζάμ Λάκη Λαζόπουλο. Θα το έβαζε στα πόδια απέναντι στον μεγαλομέτοχο της Βέροιας κ. Γιώργο Αρβανιτίδη; «Παράγοντες σαν τον Αρβανιτίδη, που δεν έχουν κλωτσήσει ποτέ, που δεν έχουν παίξει ποδόσφαιρο, κάνουν κακό. Με χτύπησε προσωπικά ο ίδιος, μπροστά στα μάτια του νομάρχη Ιωαννίνων, ενώ οι αλήτες που τον συνόδευαν χτύπησαν εμένα όταν ήμουν κάτω και τον νομάρχη σε όλο του το σώμα» κατήγγειλε από τις τηλεοπτικές κάμερες ο κ. Κούγιας. Και για του λόγου το αληθές υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία, η οποία κατά δήλωσή του έδειξε καρούμπαλο 8 εκατοστών στο κρανίο, το οποίο αν ήταν 2 εκατοστά πιο πάνω θα τον οδηγούσε στο χειρουργείο. Αν πιστέψουμε την άλλη πλευρά, ο κ. Κούγιας μετά την ήττα (1-0) της ομάδας του πήγε γυρεύοντας… τα ρέστα για σφυρίγματα «παράγκας» από τον διαιτητή κ. Βαλλιώτη. «Για άλλη μία φορά ξεπέρασε τα όρια. Μετά τον αγώνα εισήλθε βίαια στα γραφεία της ΠΑΕ και μας έσπρωξε. Είναι υπερβολές όσα λέει. Κανείς δεν τον χτύπησε, όπως ισχυρίζεται. Αυτά είναι θεατρινισμοί που μόνο ο κ. Κούγιας τούς κάνει» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Βέροιας κ. Γιώργος Ζαγοραίος. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, ο Θεός και η ψυχή τους… Πάντως Γιάννινα και Βέροια είχαν διαφορές από πρόπερσι, όταν ο κ. Κούγιας είχε κατηγορήσει τον κ. Αρβανιτίδη πως «έκλεψε» από την ομάδα του την άνοδο στη Β´ Εθνική. Ιδού όμως ποιους δέρνει αλλά, κυρίως, ποιοι και γιατί δέρνουν τον κ. Κούγια.


Οι ποδοσφαιρικές περιπέτειες και τα παθήματα του κ. Αλέξη Κούγια εντός και εκτός γηπέδων δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν στη Βέροια. Γι’ αυτές θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο. Από τις σφαλιάρες που έριξε σε διαιτητή σε ματς πρωταθλήματος των… δικηγόρων (!), το ξεβράκωμα διαιτητή με την ιδιότητα του προέδρου του Αρη Πετρούπολης, ως τον ξυλοδαρμό πέρυσι του προπονητή του Πανθρακικού κ. Στέλιου Κατρακυλάκη εν ώρα αγώνα επειδή, όπως κατήγγειλε, επιτήδειοι τον εκβίαζαν να πληρώσει για να κερδίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ακόμη έχουν… γράψει η ρήση του «τους διαιτητές ή τους πληρώνεις ή τους δέρνεις και εγώ δεν πλήρωσα ποτέ διαιτητή» την οποία εκστόμισε πρόπερσι ύστερα από ήττα της ομάδας του από τη Λαμία, αλλά και η χειροδικία εναντίον του πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Κούτρη το 2002, λίγο προτού αρχίσει η διαδικασία κλήρωσης των διαιτητών.


Ωστόσο τηλεοπτικά μπεστ σέλερ έγιναν οι τσακωμοί (διά ύβρεων ή και προπηλακισμών) του κ. Κούγια με τέσσερις επωνύμους του ποδοσφαιρικού χώρου. Τον πρώην μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Μιχάλη Τροχανά, τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΑΕ κ. Βίκτωρα Μητρόπουλο, τον μεγαλομέτοχο της Προοδευτικής κ. Γιάννη Καρρά και τον πρώην μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Πανιώνιος κ. Αχιλλέα Μπέο.


* Εργα και ημέρες στην ΠΑΕ ΑΕΚ


Το 1996 ο κ. Τροχανάς, όταν μόνο μπουνιές δεν έπαιζε με τους οργανωμένους οπαδούς και αναζητούσε αγοραστές για να φύγει από την ΑΕΚ, επέλεξε τον κ. Κούγια ως καταλληλότερο για την προεδρία της ΠΑΕ. Ο ποινικολόγος δέχτηκε πρόθυμα να παίξει… τον σάκο του μποξ και το διαπίστωσε στην πρώτη του επίσκεψη στους Θρακομακεδόνες όπου γρονθοκοπήθηκε από «αγανακτισμένους» οπαδούς οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να σώσει τον κ. Τροχανά. Στην ΑΕΚ ο κ. Κούγιας βρήκε «ψυχική ισορροπία, εκτόνωση, ρομαντισμό» και στον κ. Τροχανά τον «ιδιοφυή επιχειρηματία, τον άγιο, τον άνθρωπο με οράματα». Ο τελευταίος ωστόσο δεν δίστασε να τον αποκαθηλώσει ενώ μιλούσε στην τηλεοπτική «Δίκη της Δευτέρας» στην ΕΤ3, δηλώνοντας στον αέρα ότι δεν εκπροσωπεί την ΠΑΕ ΑΕΚ.


Η συνεργασία τους πάντως συνεχίστηκε. Ο κ. Κούγιας όταν πληροφορήθηκε την πώληση της ομάδας στην Enic αντί 4 δισ. δρχ. με την ιδιότητα του προέδρου χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, συμπληρώνοντας ότι «η ΑΕΚ πουλήθηκε σε έναν οικονομικό κολοσσό, ο οποίος θα υλοποιήσει τα μεγάλα οράματά της». Το τι υλοποίησε ο «κολοσσός» το έμαθε μία δεκαετία αργότερα και ενώ προσπαθούσε να «εξυγιάνει» τον ΠΑΣ Γιάννινα. «Εγώ ποτέ δεν θα έκανα αυτό που έπραξε ο Τροχανάς στην ΑΕΚ, να εξυγιάνει δηλαδή την ομάδα με τη βοήθειά μου και στη συνέχεια να την πουλήσει σε αγνώστους ανθρώπους που μέσω της ΑΕΚ πέτυχαν να ξεπλύνουν άφθονο βρώμικο χρήμα» δήλωσε ο κ. Κούγιας.


Πάντως επανήλθε στην προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ τον Ιούλιο του 2004, όταν ο κ. Ντέμης Νικολαΐδης αναζητούσε τρόπους να βγάλει την ομάδα από την οικονομική γκιλοτίνα στην οποία την οδήγησαν οι διοικήσεις της Enic και των Ψωμιάδηδων. Αυτή τη φορά στην προεδρική καρέκλα έμεινε τέσσερις ημέρες. Δεν πρόλαβε να κάνει πολλά, είπε όμως αρκετά. Κατ’ αρχάς χαρακτήρισε «υποκριτική και ανήθικη τη στάση του κ. Νικολαΐδη», τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλει να υποβιβάσει την ΑΕΚ στη Δ’ Εθνική για να την πάρει χωρίς μία δραχμή». Παράλληλα κατήγγειλε ότι άγνωστοι τον απείλησαν έξω από το σπίτι του, δηλώνοντας ότι «η σημερινή ΑΕΚ ανήκει σε συμμορίες τοξικομανών, εκβιαστών, αλλά και ανυπόληπτων ιδιοκτητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν στρατό δημοσιογράφων για να πετύχουν τους σκοπούς τους». Το σίριαλ «Κούγιας – ΑΕΚ» τελείωσε με τη δήλωση του κ. Νικολαΐδη: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το προεδρικό παραλήρημα του γνωστού θαμώνα παραθύρων σε ποικίλες εκπομπές».


* Χασισέμποροι και αδερφές


Με τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα του κ. Κούγια τα τηλεοπτικά παράθυρα ασχολήθηκαν επί μακρόν τον Μάρτιο του 1998. Αιτία οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξε με τον κ. Β. Μητρόπουλο και τα μπουκάλια που εκτοξεύτηκαν σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ. Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κούγιας ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΑΕ κ. Τάκη Μπαλτάκο γνωμοδότηση για το αν μπορεί να γίνει πρόεδρος της ΠΑΕ Βέροια. Μεταξύ των δύο ανδρών διημείφθη τότε ο παρακάτω διάλογος:


Β.Μ.: «Πήγαινε στα πρακτικά να το βρεις».


Αλ.Κ.: «Να πας εσύ να τα βρεις, Βίκτωρα».


Β.Μ.: «Εμένα να μου μιλάς στον πληθυντικό. Στον ενικό να μιλάς στους πελάτες σου, τους χασισέμπορους».


Αλ.Κ: «Είναι φίλοι σου».


Β.Μ.: «Φύγε, ρε ηλίθιε. Είσαι δυστυχής φλωρόπ…».


Αλ.Κ.: «Εσύ κάνεις παρέα με αδερφές».


Β.Μ.: «Εγώ έχω γυναίκα και παιδιά. Εσύ έχεις πελάτες εμπόρους ναρκωτικών».


Αλ.Κ.: «Πλουτίζεις από το ποδόσφαιρο, Βικτωράκο».


Ο κ. Μητρόπουλος στο σημείο αυτό εκσφενδόνισε κατά του κ. Κούγια ένα μπουκάλι νερό χωρίς να τον πετύχει. Ο τελευταίος προσπάθησε να ανταποδώσει και δεν ήρθαν στα χέρια με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.


Τον Μάιο του 2002 στην αίθουσα των αθλητικών δικαστών ο κ. Κούγιας αντάλλαξε βαριές εκφράσεις με τον κ. Καρρά. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο μεγαλομέτοχος της Προοδευτικής θεώρησε ότι ο κ. Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπούσε την ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς, μιλούσε πολύ δυνατά και του έκανε παρατήρηση. Ο κ. Κούγιας αντέδρασε και ο κ. Καρράς τον προκάλεσε να τα πούνε οι δυο τους. «Πάμε να τα πούμε» του απάντησε ο κ. Κούγιας, με τον κ. Καρρά να ανταπαντάει με φράσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Ο κ. Κούγιας χρησιμοποίησε ανάλογη γλώσσα και ο κ. Καρράς κινήθηκε εναντίον του. Αν δεν παρενέβαιναν και πάλι οι ψυχραιμότεροι, θα έλυναν τις διαφορές τους με γροθιές. Καθώς οι συνεδριάσεις των αθλητικών δικαστών ήταν τότε ανοιχτές στα τηλεοπτικά κανάλια, το επεισόδιο ήταν το αλατοπίπερο στα βραδινά δελτία ειδήσεων.


* Χαροκαμένες μάνες και γροθιές


Σε ανάλογη δύσκολη θέση βρέθηκε ο κ. Κούγιας και τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πανιώνιος κ. Μπέος του ζήτησε να συντομεύσει την ομιλία λέγοντάς του:


Αχ.Μπ.: «Μη μας πεις πάλι για τις 12.000 δίκες που έχεις κερδίσει…».


Αλ.Κ.: «Δεν μας λες εσύ τι δουλειά κάνεις;».


Αχ.Μπ.: «Κι εσένα τι σε νοιάζει; Η Εφορία είσαι;».


Αλ.Κ.: «Οχι, έτσι, για να μάθουμε…».


Αχ.Μπ.: «Δεν κλέβω πάντως χαροκαμένες μάνες…».


Αλ.Κ.: «Ποιος, εσύ που δέρνεις τον κόσμο».


Αχ.Μπ.: «Εγώ, μωρή παλιοχαμ…, δεν απειλώ παιδάκια, παλιαδερ…».


Με την τελευταία κουβέντα έφυγε η μπουνιά προς τον κ. Κούγια ο οποίος ξαπλώθηκε στο πάτωμα.


Ο κ. Κούγιας προσπάθησε να διαψεύσει το επεισόδιο δηλώνοντας στα κανάλια ότι είχε μόνο λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Μπέο. Ενώπιον του αθλητικού δικαστή από τον οποίο κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος διέψευσε τον κ. Κούγια καταθέτοντας ότι και γροθιά έπεσε και ακατονόμαστες εκφράσεις εκτοξεύτηκαν.


Παρά τις περιπέτειές του, ο κ. Κούγιας παραμένει «πιστός διάκονος» της «στρογγυλής θεάς». Ως πρόεδρος θήτευσε στην ΑΕΚ, στον Αρη Πετρούπολης και στη Βέροια, ως μεγαλομέτοχος οδηγεί τα Γιάννινα από τη διάλυση στην Α´ Εθνική, ως παράγοντας «διακόνησε» ουκ ολίγα ΔΣ της ΕΠΑΕ, ως δικηγόρος συνεργάστηκε με δεκάδες ΠΑΕ και ως «φίλαθλος» χάνει την ψυχραιμία του με την πρώτη λάθος υπόδειξη ενός διαιτητή. Αλλος με τα δικά του παθήματα ίσως είχε πάψει να ασχολείται με το σπορ. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Κούγιας το έχει στο αίμα του…