Η Ελλάδα φλέγεται. Σήμερα και αύριο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες του πρόσφατου κύματος καύσωνα. Ελπίδες για ανάσα διαφαίνονται μόνο από την Πέμπτη. Στην Αθήνα και στη Λάρισα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 44 βαθμούς Κελσίου, στη Λαμία στους 43 και στον Βόλο στους 42 βαθμούς, κατά τη διάρκεια ενός από τα μεγαλύτερα κύματα ζέστης τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 44 βαθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στην Ελευσίνα τα θερμόμετρα έδειξαν 45,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στο Τατόι έδειξαν 43,4 βαθμούς. Η ζέστη όμως είχε και θύματα. Τρεις ηλικιωμένοι- μία 85χρονη στο Αίγιο, ένας 77χρονος στα Φάρσαλα και ένας 103χρονος στην Αρεόπολη – έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με έκτακτα μέτρα και με συστάσεις προς τους πολίτες για αυτοσυγκράτηση με περιορισμό των μετακινήσεων και της χρήσης των κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών να αποτρέψει τον κίνδυνο μπλακάουτ της ΔΕΗ. Ηδη η κατανάλωση ρεύματος έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα με τη ζήτηση ρεύματος να «σπάει ρεκόρ». Χθες εξαιτίας βλαβών από τις υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας.

Ο καύσωνας προκαλεί και αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα και αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους στις 12 το μεσημέρι. Από το μέτρο εξαιρούνται όλες οι υπηρεσίες που λειτουργούν σε 12ωρη ή 24ωρη βάση (π.χ. νοσοκομεία). Επίσης με την ίδια εγκύκλιο οι προϊστάμενοι των δημόσιων υπηρεσιών καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας. Η ΓΣΣΕ ζητεί να επεκταθεί το μέτρο της μειωμένης απασχόλησης (ως τις 12 το μεσημέρι) κατά το διήμερο που διανύουμε και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω των ειδικών δυσμενών συνθηκών καύσωνα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της είναι απολύτως αναγκαίο, όχι μόνο για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης «αλλά και γιατί είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας εργάζονται κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες».

Επίσης, όπως επισημαίνεται από τη ΓΣΕΕ ο βιομηχανικός, ο βιοτεχνικός και ο εμπορικός τομέας «απορροφά τεράστια ποσά ενέργειαςπου είναι πολύτιμα για το ελληνικό νοικοκυριό και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα γίνεται αποπνικτική λόγω του συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και ρύπων. Οι τιμές του όζοντος χτυπούν «κόκκινο», όπως συνέβη χθες, όταν το απόγευμα σημειώθηκε νέα υπέρβαση των ορίων του επικίνδυνου ρύπου.

Ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη

Ενας άντρας ηλικίας 76 ετών από τα Φάρσαλα ήταν ο πρώτος ηλικιωμένος που έχασε τη ζωή του την περασμένη Κυριακή από θερμοπληξία. Χθες άλλες δύο γυναίκες, η μία, 84 ετών, από το Αίγιο, και η δεύτερη, 103 ετών, από την Αρεόπολη, είχαν την ίδια κατάληξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τριάντα τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τις 8 το πρωί της Κυριακής ως χθες την ίδια ώρα με δυσφορία και άλλα προβλήματα. Από αυτούς οι έξι νοσηλεύτηκαν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που πλήττονται από τη ζέστη είναι οι ηλικιωμένοι, γι΄ αυτό δεν πρέπει να τους αφήνουμε μόνους τους.Ακόμη και αν είναι επιλογή τους να ζουν μόνοι τους, πρέπει να τους επισκεπτόμαστε δύο-τρεις φορές την ημέρα για να διαπιστώνουμε ότι είναι καλά» δηλώνει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου. Σημειώνεται ότι δροσιά σε κλιματιζόμενους χώρους προσφέρουν οι νομαρχίες, οι δήμοι και τα ΚΑΠΗ της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο Περσέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το ΕΚΑΒ. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να τηλεφωνούν στο 1570.

Οι περιττές μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, θα πρέπει να αποφεύγονται από το σύνολο των πολιτών. Οσοι όμως πρέπει να κυκλοφορήσουν αυτές τις ώρες να φορούν άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου, να πίνουν αρκετό νερό, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να επιλέγουν σκιερά μέρη. Οσοι νιώσουν έντονη αδιαθεσία να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή να επισκεφθούν το κοντινότερο νοσοκομείο.

Υπομονή 48 ώρες συνιστούν οι μετεωρολόγοι

Υπομονή δύο ημέρες συνιστούν οι μετεωρολόγοι καθώς σήμερα και αύριο θα είναι οι πιο καυτές ημέρες του καύσωνα. Σήμερα στην Αττική η θερμοκρασία θα φθάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της θαλάσσιας αύρας θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερη. Αποπνικτική θα είναι η ατμόσφαιρα και στη Θεσσαλονίκη καθώς το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελευσίνα και στο Τατόι ο υδράργυρος θα φθάσει τους 45,8 και 43,4 βαθμούς αντίστοιχα. Αυτό συνέβη και προχθές, όταν στην Ελευσίνα η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 45,8 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ του Ηρακλείου Κρήτης με 45,7 βαθμούς στις 16 Ιουνίου του 1916.

Ανάλογες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και αύριο σε όλη τη χώρα καθώς το θερμόμετρο αναμένεται να φθάσει τους 43 βαθμούς. Από την Πέμπτη προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ την Παρασκευή το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί- νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο επανερχόμενη σε κανονικές τιμές. Οι ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο των θερμοκρασιών-ρεκόρ σημειώνοντας ότι εκτός από τις πολύ θερμές αέριες μάζες στην κατώτερη τροπόσφαιρα συνέβαλαν σημαντικά και τοπικοί παράγοντες ώστε να υπάρξει περαιτέρω θέρμανση των αερίων μαζών και να οδηγηθούμε έτσι σε τιμές-ρεκόρ. Ειδικότερα σε πάρα πολλές περιοχές δημιουργήθηκαν καταβατικοί άνεμοι (τύπου foehn) και έτσι υπήρξε διαβατική θέρμανση στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ετσι και σήμερα να εμφανιστούν ακρότατα τιμών κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.