Ο άλλοτε ανερχόμενος αστήρ της νεοδημοκρατικής παράταξης στον Πειραιά κ. Π. Μαντούβαλος, πρώην πλέον βουλευτής, θα είναι ο «πρωταγωνιστής» της δεύτερης υπόθεσης για το παραδικαστικό κύκλωμα, η οποία θα οδηγηθεί στο ακροατήριο κατά το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δίπλα του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα καθήσουν άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Ευ. Καλούσης, ο οποίος αποτελεί τον κοινό παρονομαστή αυτής της δεύτερης δίκης για το παραδικαστικό κύκλωμα και της πρώτης που άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2007 και την προσεχή Πέμπτη ρίχνει αυλαία με την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.


Την περασμένη Πέμπτη ο Αρειος Πάγος εξέδωσε το δεύτερο κατά σειρά βούλευμα με το οποίο έκλεισε ο κύκλος μιας τριετούς προδικασίας στην οποία ο κ. Μαντούβαλος εισήλθε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «θα γυρίσω καβαλάρης στη Νέα Δημοκρατία». Η διάθεσή του άλλαξε άρδην, τη δεύτερη φορά που πέρασε το κατώφλι τού τότε εφέτη-ανακριτή Ι. Σίδερη. «Εχω υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία» δήλωνε με αγωνία έπειτα από εκείνη τη δεύτερη απολογία, όταν η δικογραφία εμπλουτίστηκε με περισσότερες καταθέσεις και κατάλαβε ότι η πλάστιγγα της Δικαιοσύνης έγερνε επικίνδυνα εις βάρος του.


Η πορεία του Π. Μαντούβαλου προς το εδώλιο αρχίζει τον Μάρτιο του 2005, όταν οι εφέτες-ανακριτές κκ. Σίδερης και Ι. Φιοράκης, μελετώντας τα στοιχεία από την άρση του τραπεζικού απορρήτου του κ. Καλούση, «σκοντάφτουν» στο όνομα του δικηγόρου κ. Χρ. Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2000 σε λογαριασμό του πρώην δικαστή έμβασμα ποσού 7.000.000 δραχμών.


Τον Ιούλιο του 2005 ο κ. Χατζηπαναγιώτου απολογούμενος στους εφέτες-ανακριτές αναφέρει ότι είναι συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του κ. Μαντούβαλου και ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αφορούσαν την αγορά αυτοκινήτου και κατατέθηκαν στον λογαριασμό του κ. Καλούση κατ’ εντολήν μιας συνεργάτιδας του γραφείου του πρώην βουλευτή, της Αναστασίας Δέλλη, η οποία έχει αποβιώσει.


Τον Οκτώβριο του 2005 η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκαλύπτει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η Δέλλη τουλάχιστον από τα τέλη του 2000 έπασχε από σοβαρή διανοητική διαταραχή και τελούσε σε προφανή αδυναμία να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, και για τούτο είχε τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση.


Ετσι, οι ανακριτές διαπιστώνουν την «αδυναμία» του ισχυρισμού του κ. Χατζηπαναγιώτου και τον Νοέμβριο του 2005 με έγγραφό τους προς τη Βουλή ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μαντούβαλου. Εναν μήνα αργότερα ο πρώην βουλευτής απολογείται στον εφέτη-ανακριτή κ. Ι. Σίδερη και αφήνεται ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.


Οι εφέτες-ανακριτές της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία και στις αρχές Ιουνίου 2006 αποστέλλουν στη Βουλή δεύτερο αίτημα για άρση της ασυλίας του κ. Μαντούβαλου αναφορικά με νέα αδικήματα που έχουν ανακύψει από την έρευνα.


Η Βουλή αργεί να δώσει το «πράσινο φως» για άρση της βουλευτικής ασυλίας και έτσι το επόμενο «ραντεβού» του κ. Μαντούβαλου με τον κ. Σίδερη πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο του 2006. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τον πρώην βουλευτή. Ανάμεσα σε άλλα στοιχεία περιλαμβάνεται και η αλλαγή της στάσης του συνεργάτη του κ. Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος πλέον αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω και την περίπτωση να μη μου έχουν δοθεί τα χρήματα από την Αναστασία Δέλλη, αλλά από τον κ. Μαντούβαλο ή από άλλον ιεραρχικά προϊστάμενό μου».


Ο εφέτης-ανακριτής μετά τη δεύτερη απολογία Μαντούβαλου κρίνει ότι πρέπει να επιβληθούν στον κατηγορούμενο περιοριστικοί όροι. Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Κυρ. Καρούτσος συμφωνεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για τον κ. Μαντούβαλο, δεν τάσσεται όμως υπέρ της επιβολής περιοριστικών όρων. Ετσι, το θέμα οδηγείται μοιραία στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο τον Ιανουάριο του 2007 αίρει τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και κλείνει τα σύνορα της χώρας για τον κ. Μαντούβαλο, επιβάλλοντάς του παράλληλα και χρηματική εγγύηση 70.000 ευρώ.


Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει σε δίκη τον κ. Μαντούβαλο και τους τέσσερις συγκατηγορουμένους του εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007. Μέσα από αυτό αλλά και από την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Β. Πλιώτα προκύπτουν οι επιβαρυντικές για τον κ. Μαντούβαλο καταθέσεις που περιλαμβάνονται στο ανακριτικό υλικό:


«Οπως μπορώ να σε αθωώσω, έτσι μπορώ, πληρώνοντας, να σε κλείσω στη φυλακή». Αυτή τη φράση φέρεται να είπε ο κ. Μαντούβαλος σύμφωνα με μάρτυρα, προκειμένου να την πείσει να του παραδώσει ποσό 100 εκατ. δραχμών. Οπως ισχυρίστηκε η μάρτυρας την απείλησε ότι θα οδηγούσε αυτήν και τον σύζυγό της Α.Α. και συγκατηγορούμενό της για πράξη εκβίασης στη φυλακή και το ανήλικο τέκνο της σε ίδρυμα, λέγοντάς της: «Τις δυνατότητες του γραφείου μου τις είδες ήδη από την ανάκριση. Δεν έχω μάθει να ζητώ λεφτά για την αθώωσή σου και να μη μου δίνουν»…


Οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα


Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο Π. Μαντούβαλος θα δικασθεί για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα και συγκεκριμένα για: ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα κακουργηματικής απάτης, απόπειρα παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων, απάτη από κοινού, απόπειρα εκβίασης και παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων από κοινού. Συγκατηγορούμενοί του εκτός από τον πρώην δικαστή Ευ. Καλούση θα είναι οι: Ιωάννης Μπολέτσης, επιχειρηματίας, Χρήστος Χατζηπαναγιώτου και Σωτήρης Ντινόπουλος, δικηγόροι συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου του πρώην βουλευτή.