Τοπικές νεφώσεις, σποραδικές βροχές


Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα επανέρχεται από αύριο η θερμοκρασία μετά την πτώση την οποία παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα θα έχουμε επέκταση των υψηλών πιέσεων της ΒΔ Ευρώπης προς την Κεντρική και τα Βόρεια Βαλκάνια, και έτσι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς βροχές και με τοπικές μόνο νεφώσεις. Στα μέσα μόνο της εβδομάδας θα οργανωθεί βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί νότια προς την περιοχή μας, αλλά δεν προβλέπεται να μας επηρεάσει με φαινόμενα. Με το πέρασμά του μόνο θα έχουμε νέα πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή.


Οι άνεμοι για όσους μετακινηθούν προς τα νησιά δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μόνο πρόσκαιρα θα φθάσουν τα 6-7 μποφόρ.


Βελτιωμένος καιρός προβλέπεται και την Κυριακή των εκλογών στις περισσότερες περιοχές, αν και υπάρχει ένα χαμηλό στη Δυτική Μεσόγειο το οποίο έχει την τάση να κινηθεί ανατολικότερα μέσα στην Κυριακή και ενδέχεται να επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα.


* Σήμερα στα δυτικά και στα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στην Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3-4 μπ., τοπικά στα νότια πελάγη 5 μπ. και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα 5-6 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 ως 24 β. Κελσίου, στα δυτικά από 13 ως 27 β., στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 ως 28 β. και στα νησιά του Αιγαίου από 19 ως 28 β. Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ως 4 μπ. και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 28 β. Κελσίου. Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-4 μπ. και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 ως 24 β. Κελσίου.


* Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-4 μπ. και τοπικά στα πελάγη 5 μπ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


* Την Τρίτη αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-4 μπ. και τοπικά στα πελάγη 5 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.


* Την Τετάρτη στα δυτικά και στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 μπ. και τοπικά 5 μπ., οι οποίοι σταδιακά από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε Β-ΒΔ 5-6 μπ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


* Την Πέμπτη σε όλη τη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες κατά περιόδους στα ανατολικά και στα νότια θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-4 μπ., στα ανατολικά 4-5 μπ., στο Αιγαίο 5-6 μπ. και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 6-7 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα.


* Την Παρασκευή σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά και στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Β, 3-4 μπ. στη Δυτική Ελλάδα, 4-5 μπ. στα ανατολικά και τοπικά στο Αιγαίο 6 μπ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή, κυρίως όμως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ψύχρα θα είναι αισθητή τις πρωινές ώρες.


* Το Σάββατο και την Κυριακή τοπικές νεφώσεις προβλέπονται στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια της χώρας μας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν στα δυτικά τα 4 μπ. και στα ανατολικά τα 5-6 μπ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς είναι μαθηματικός – μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.