Δεν θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή και θα διατηρηθεί παρόμοιο με την προηγούμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού, καθώς θα έχουμε και πάλι πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας στα μέσα της εβδομάδας. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα έχουμε περί τους 37 με 38 βαθμούς, αλλά από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.


Το μελτέμι που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας από την Παρασκευή από αύριο θα εξασθενήσει και αυτό θα φανεί κυρίως το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης, καθώς από την Κεντρική Ευρώπη μια διαταραχή θα εξασθενήσει τον αντικυκλώνα (τις υψηλές πιέσεις) της Βαλκανικής. Παράλληλα, από τη περιοχή μας θα διέλθει ένα ψυχρό μέτωπο από τα Βόρεια Βαλκάνια που θα δώσει φαινόμενα (δηλαδή βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη), ενώ αργότερα με το πέρασμα αυτής της διαταραχής θα δημιουργηθεί και πάλι διάταξη μελτεμιού στη χώρα μας.


Οπως είχαμε αναφέρει δεν υπάρχει τάση να έχουμε κάποια σημαντική καιρική έξαρση ή ακρότατο καιρικό φαινόμενο ως και περίπου το τέλος αυτού του μήνα. Γενικότερα στην περιοχή μας το βόρειο ρεύμα που θα υπάρχει, θα εξακολουθήσει να δρα σαν ένα φυσικό εμπόδιο προς τις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής για να κινηθούν βορειοανατολικά.


* Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-4 μπ., στα ανατολικά βόρειοι 5-6 και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 6-7 μπ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 18 ως 34, στα δυτικά από 20 ως 35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 ως 35 και τοπικά 36 βαθμούς και στα νησιά από 24 ως 30 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους στον Σαρωνικό 4-5 μπ. και 5-6 στον Νότιο Ευβοϊκό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 35 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος καιρός και στη Θεσσαλονίκη με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 34 βαθμούς Κελσίου.


* Αύριο ο καιρός προβλέπεται αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-4 μπ. και στα ανατολικά βόρειοι 4-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 με τάση εξασθένησης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.


* Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια πρόσκαιρα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και στο Αιγαίο 5 τοπικά 6 μπ. με τάση εξασθένησης την Τετάρτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο και οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.


* Την Πέμπτη στα βόρεια και αργότερα στα κεντρικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5-6 και αργότερα τοπικά στα πελάγη 7 μπ., κυρίως στην Παρασκευή όπου το επιφανειακό ρεύμα θα γίνει πιο βόρειο-βορειοανατολικό. Πάντως την Παρασκευή θα εκδηλωθούν τοπικά φαινόμενα αστάθειας στα ορεινά της Βόρεια Ελλάδας, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα ανατολικά και στα βόρεια.


* Το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων καταιγίδων στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικές για την εποχή τιμές.


Ο κ. Θ. Κολυδάς είναι μετεωρολόγος – μαθηματικός στην ΕΜΥ.