Από τα 12,27 δισ. ευρώ της εγχώριας αγοράς του νόμιμου και παράνομου τζόγου που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό 25,8% ελέγχεται από τον ΟΠΑΠ, η μετοχή του οποίου αποτιμάται από τους αναδόχους της νέας έκδοσης μετοχών του Οργανισμού στα 30 ευρώ. H πώληση του 16,44% των μετοχών της εταιρείας (13-15 Ιουλίου) αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα 1,15-1,3 δισ. ευρώ. H τιμή διάθεσης του πακέτου των μετοχών του Οργανισμού θα ανακοινωθεί στις 18 Ιουλίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα σε σύσκεψη που θα γίνει μεταξύ των αναδόχων και του οικονομικού επιτελείου θα γίνει ενδεχομένως μία πρώτη προσέγγιση του εύρους τιμών της νέας έκδοσης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς την επόμενη μέρα και ως την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι δημόσιες εγγραφές. Αν και δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση το τελικό εύρος τιμών, ωστόσο ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν (με κάθε επιφύλαξη) την άποψη πως το κάτω εύρος της τιμής διάθεσης δεν θα πρέπει να υπολείπεται των 22 ευρώ, ενώ το πάνω εύρος εκτιμάται γύρω στα 25 ευρώ. Το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 50,81% και θα προχωρήσει σε διάθεση μέχρι 16,44% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (52,45 εκατ. μετοχές). Το ποσοστό διάθεσης περιλαμβάνει 6,3 εκατ. μετοχές για ρήτρα επιπρόσθετης κατανομής μετοχών (overallotment facility) και δικαίωμα προαίρεσης αγοράς πρόσθετων μετοχών (greenshoe option), για τη διενέργεια δηλαδή σταθεροποιητικών πράξεων επί των μετοχών του ΟΠΑΠ.
* Στο εξωτερικό το 60%
Οι επενδυτικές τράπεζες Citigroup, CSFB, Deutsche Bank, και Morgan Stanley αναμένεται να διαθέσουν στο εξωτερικό περίπου το 60% της έκδοσης. Στην παρούσα φάση φαίνεται πως το ενδιαφέρον από τα ξένα Funds είναι αρκετά έντονο, καθώς βοηθάει τόσο ο κλάδος δραστηριοποίησης της εταιρείας όσο και οι προοπτικές της, ενώ το ενδιαφέρων των διαχειριστών για κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού εμφανίζεται μεγάλο. Την ίδια ώρα, οι συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της εγχώριας προσφοράς: Alpha Finance, EFG Telesis Finance, Emporiki Bank και Εθνική Τράπεζα, εκτιμάται ότι θα διαθέσουν το υπόλοιπο 40% της έκδοσης. Σημειώνεται πάντως ότι η τελική κατανομή θα εξαρτηθεί και από την τελική ζήτηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. H προσφορά μετοχών του ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους και σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανότατα να υπερβεί τα 1,2 δισ. ευρώ.
* Νόμιμος και παράνομος τζόγος
Σήμερα, ο νόμιμος τζόγος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 6,2 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, αντιστοιχώντας στο 4% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, με τον ΟΠΑΠ να ελέγχει πάνω από το 50% της εν λόγω αγοράς. Επίσης σε 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται και ο παράνομος τζόγος. Οι στρατηγικοί στόχοι του ΟΠΑΠ περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του Στοιχήματος, την εισαγωγή νέων παιχνιδιών και τον ανασχεδιασμό παλαιών, την ενίσχυση εταιρικής ταυτότητας, την αναβάθμιση τεχνολογικών συστημάτων, την καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος και τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων.
Ο ΟΠΑΠ και η Intralot συμφώνησαν σε ένα πακέτο αναζωογόνησης του ελληνικού Στοιχήματος (μειωμένο κατά 35-40% στο δεύτερο τρίμηνο). Το πακέτο αυτό αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μείωση του μεριδίου αγοράς και να ενισχύσει το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του 2006, μειώνοντας όμως τα περιθώρια κέρδους για τον ΟΠΑΠ. Παράλληλα ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τη διαχείριση κινδύνου του Στοιχήματος, κάτι που κατά τα γνώμη μερίδας αναλυτών της αγοράς συνεπάγεται ανάληψη υπερβολικού ρίσκου από τον Οργανισμό.
* Οι προβλέψεις των ειδικών
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse First Boston, η οποία είναι ανάδοχος της έκδοσης, οι αγώνες ελληνικού ποδοσφαίρου και τα άλλα μέτρα θα αφαιρέσουν μερίδιο αξίας 350 εκατ. ευρώ από την παράνομη αγορά του στοιχήματος, ενώ το κόστος για τον ΟΠΑΠ της διαχείρισης του Στοιχήματος (μετά το 2007) θα ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ. H ελληνική νόμιμη αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,7% την περίοδο 2000-2004, με τον τζίρο του ΟΠΑΠ να αυξάνεται κατά 116,03% το ίδιο διάστημα. Οπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα της Credit Suisse First Boston, ως το 2009 ο τζίρος του θα αυξηθεί κατά 98% σε σχέση με το 2004, φθάνοντας τα 6,295 δισ. ευρώ. H ελβετική τράπεζα, ως ανάδοχος δεν δίδει κάποια τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Προβαίνει όμως βάση διάφορων μοντέλων και παραδοχών σε μία αποτίμηση του τίτλου του ΟΠΑΠ η οποία εκτιμάται στα 30 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse First Boston, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα ανέλθει στα 4,069 δισ. ευρώ το 2005 και στα 5,063 δισ. ευρώ το 2006 με τα καθαρά μετά από τους φόρους κέρδη να υπολογίζονται σε 496 εκατ. ευρώ και σε 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το μέρισμα ανά μετοχή εκτιμάται σε 1,52 ευρώ το 2005 και σε 1,84 ευρώ το 2006. Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο ΟΠΑΠ να απολέσει το μονοπώλιό του ως το 2020, ορισμένα τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το αν αλλάξουν στάση – έπειτα όμως από πέντε χρόνια – τα 23 από τα 25 κράτη της EE (εκτός Βρετανίας και Ιρλανδίας) που σήμερα διατηρούν τον μονοπωλιακό κρατικό χαρακτήρα της εν λόγω αγοράς.