Ο φτωχός κυνηγός του Νότου




Ο Σταύρος Τορνές είναι άγνωστος στους περισσότερους έλληνες κινηματογραφόφιλους. Για λίγους μυημένους όμως είναι ένας μύθος. Ο κινηματογράφος του, ευανάγνωστος σε όσους δεν έχουν παραδοθεί στην ευκολία της παγκόσμιας τηλεοπτικής κοινής γλώσσας, δεν κεφαλαιοποιήθηκε ποτέ από την επίσημη πολιτεία ούτε από τους κινηματογραφικούς θεσμούς. Ισως να φταίει το γεγονός ότι, όσο ζούσε, ορμούσε στην περιπέτεια της παραγωγής χωρίς να έχει προηγουμένως φροντίσει να εξασφαλίσει γενναία επιχορήγηση ώστε να πληρώνει εργαζομένους που καλύπτονταν από την ομπρέλα των ισχυρών σωματείων του χώρου ­ γεγονός που του δημιουργούσε δυσκολίες ακόμη και στη δυνατότητα να παίζει στα φεστιβάλ τις ταινίες του.


13 χρόνια μετά τον θάνατό του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας την ιδιότυπη ποιητική του κινηματογραφικού του λόγου, διοργανώνει ρετροσπεκτίβα με άπαντα τα σωζόμενα κινηματογραφικά έργα του Σταύρου Τορνέ (μεταξύ των οποίων τα μεγάλου μήκους «Coatti», «Μπαλαμός», «Καρκαλού», «Ντανίλο Τρέλες», «Ενας ερωδιός για τη Γερμανία»), τις δουλειές που γύρισε για την τηλεόραση (συνολικά δέκα ταινίες), καθώς και το βραβευμένο ντοκυμαντέρ-βιογραφία για τον Τορνέ του Σταύρου Καπλανίδη «Ο φτωχός κυνηγός του Νότου». Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να δει ένα σημαντικό έργο του δημιουργού που, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε σε συνθήκες περίπου παρανομίας, κατάφερε να είναι ανοιχτός και εξαιρετικά επίκαιρος ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επειδή η τέχνη του ήταν προέκταση της ζωής του αλλά και επειδή είχε πράγματι ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει.


Η κινηματογραφική αναδρομή στο έργο του Σταύρου Τορνέ παρουσιάζεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τις 9 ως τις 17 Νοεμβρίου. Οι ταινίες του προβάλλονται στις αίθουσες Ολύμπιον Ι και Τάκης Κανελλόπουλος της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του αφιερώματος κυκλοφορεί και μια πλούσια έκδοση που περιέχει ανέκδοτα κείμενα, συνεντεύξεις και φωτογραφίες του δημιουργού μαζί με κριτικές προσεγγίσεις και κείμενα που σχολιάζουν το έργο του.