• Αναζήτηση
  • ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Επισημάνσεις ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Με νέα εκδοτική μορφή επανεμφανίζεται η επιθεώρηση γεωπολιτικής «Limes». Με μερικά πολύ χρήσιμα κείμενα για τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, η επιθεώρηση αυτή παρουσιάζει έναν πλούσιο φάκελο για τον άξονα Ισραήλ - Τουρκίας που τείνει να δημιουργήσει έναν νέο γεωπολιτικό χώρο. Οπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές σε αυτό το τεύχος, η «συμμαχία» Ισραήλ και Τουρκίας οικοδομήθηκε στη

    Με νέα εκδοτική μορφή επανεμφανίζεται η επιθεώρηση γεωπολιτικής «Limes». Με μερικά πολύ χρήσιμα κείμενα για τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, η επιθεώρηση αυτή παρουσιάζει έναν πλούσιο φάκελο για τον άξονα Ισραήλ – Τουρκίας που τείνει να δημιουργήσει έναν νέο γεωπολιτικό χώρο. Οπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές σε αυτό το τεύχος, η «συμμαχία» Ισραήλ και Τουρκίας οικοδομήθηκε στη δεκαετία του 1990 και στηρίζεται σε συγκεκριμένους τομείς, του στρατιωτικού, του οικονομικού και τεχνολογικού χώρου. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σχέδιο, εμπνευστής του οποίου, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, υπήρξε πριν από 50 χρόνια ο David Ben Gourion. Η θεωρητική βάση αυτής της πρωτοβουλίας στηρίζεται στην άποψη ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα, κυρίως λόγω των κοινών εχθρών ­ Ιράν, Συρία, Ιράκ ­ και πιθανών συμμάχων αύριο, σύμφωνα με κάποια άλλα σενάρια. Ενας άλλος παράγων που συνέτεινε αποφασιστικά στην υλοποίηση της ισραηλοτουρκικής συμφωνίας είναι η προνομιακή σχέση και των δύο χωρών με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει πολύ εύστοχα στην ανάλυσή του ο Giandomenico Picco. Ο Wolfango Piccoli στο άρθρο του για τη γεωστρατηγική του άξονα Τουρκίας – Ισραήλ τονίζει ότι η συμμαχία των δύο πιο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής ανέτρεψε τις στρατηγικές και γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και επιπλέον ενίσχυσε τους δεσμούς της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον μέσω του εβραϊκού λόμπι. Ο Fredric Encel προσεγγίζει τους στόχους που έχει θέσει η ισραηλοτουρκική συμμαχία. Η Κεντρική Ασία θα είναι ο νέος γεωπολιτικός ορίζοντας του Ισραήλ, υποστηρίζει ο Arnold Planski στην ανάλυσή του. Στη συνέχεια του αφιερώματος ο Nabil Kaylani περιγράφει αναλυτικά τον ρόλο των ΗΠΑ στην υλοποίηση της συμμαχίας Τουρκίας και Ισραήλ.


    Πώς αντιδρά ο αραβικός κόσμος απέναντι στον άξονα Τουρκίας – Ισραήλ; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο Abdennour Benantar, ειδικός αναλυτής του αραβομουσουλμανικού κόσμου. Το πλούσιο αφιέρωμα της επιθεώρησης «Limes» συμπληρώνουν τα κείμενα του Husni Mahli για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι τους Αραβες και του Bijan Zarmandili για το πώς αντιδρά η Τεχεράνη στις πρωτοβουλίες Ισραήλ και Τουρκίας. Τέλος, χρήσιμα στοιχεία καταθέτει και η ανάλυση του Olivier Deslondes για την ελληνική εξωτερική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας.

    Βιβλία