Τρία έργα του Νίκου Σκαλκώτα για σύνολο εγχόρδων παρουσιάζει την προσεχή Παρασκευή στην Αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο. Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνεται το ενταγμένο στο πλαίσιο της σειράς «Μουσικές στο κατώφλι του 21ου αιώνα» αφιέρωμα που οργάνωσε το Μέγαρο με αφορμή την εφετεινή επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου έλληνα συνθέτη, που κατά κοινή ομολογία εξασφάλισε στη μουσική της χώρας μας μια θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.


Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γιώργος Δεμερτζής βιολί, Δημήτρης Χανδράκης βιολί, Πάρις Αναστασιάδης βιόλα και Απόστολος Χανδράκης βιολοντσέλο) θεωρείται ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Δίνοντας έμφαση στα έργα του κλασικού ρεπερτορίου και στην ελληνική μουσική δημιουργία έχει ως σήμερα παρουσιάσει πολυάριθμα έργα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και σε γνωστά φεστιβάλ. Το 1996 σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσίασε και ηχογράφησε μεταξύ άλλων 15 σύγχρονα ελληνικά έργα, μερικά από τα οποία είναι αφιερωμένα στο ίδιο το συγκρότημα. Εχει επίσης ηχογραφήσει το πρώτο κουαρτέτο του Αιμίλιου Ριάδη, καθώς και τη μουσική για τα Παραμύθια των αδελφών Γκριμ του Γιώργου Κουμεντάκη. Για εφέτος εξάλλου, πεντηκοστή επέτειο του θανάτου του Νίκου Σκαλκώτα, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο έχει αναλάβει σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού την παρουσίαση του έργου για κουαρτέτο εγχόρδων του συνθέτη σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα (Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο κ.α.), ενώ έχει επίσης προγραμματίσει τη δισκογραφική κυκλοφορία του συνολικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα.


Επιλέγοντας από την πλούσια για κουαρτέτο εγχόρδων εργογραφία του συνθέτη το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής τα έργα: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3, Πέντε ελληνικοί χοροί και Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4.


Το πρώτο έργο από αυτά γράφτηκε στην Αθήνα το 1935, την εποχή όπου ο Σκαλκώτας ήταν «συνθέτης χωρίς έργο» καθώς όλα τα έργα της περιόδου του Βερολίνου έμειναν στη Γερμανία. Ο συνθέτης μόλις συνέρχεται από μια περίοδο κατάθλιψης, η οποία αντιστοιχεί σε περίοδο συνθετικής σιωπής. Οι Πέντε ελληνικοί χοροί παρουσιάζονται σε μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων. Οι Ελληνικοί χοροί είναι έργο συμφωνικό στη σύλληψή τους, γι’ αυτό και η κριτική τους ανήκει περισσότερο στην αποτίμηση της μουσικής του Σκαλκώτα για ορχηστρικό σύνολο. Εχουν γνωρίσει όμως πολλές μεταγραφές με στόχο κυρίως την εκτέλεση και τη γνωριμία με τα έργα αυτά, όταν μια πλήρης ορχήστρα δεν είναι διαθέσιμη. Το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4, τέλος, γράφτηκε επίσης στην Αθήνα την άνοιξη του 1940. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση κουαρτέτο του συνθέτη. Την εποχή εκείνη εξάλλου ο Σκαλκώτας συμμετείχε ο ίδιος σε κουαρτέτο εγχόρδων και ο συνδυασμός αυτός τον ενθάρρυνε να συνθέσει, όπως ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά, «με ελευθερία απεριόριστη, αφημένος στη δημιουργική του φαντασία».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου θα δοθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.