Μία λέξη στη διαθήκη της Σοφίας Παπανδρέου είναι η λέξη «κλειδί». Μια λέξη ασυνήθιστη για τη Σοφία Μινέικο, μια γυναίκα διακριτική και ευγενική η οποία πάντα, όπως λέγουν αυτοί που την γνώρισαν, μιλούσε και έγραφε σε χαμηλούς τόνους. Το ρήμα «απαιτώ» που αναφέρει στη διαθήκη της προκάλεσε έκπληξη σε όσους την διάβασαν προσεκτικά. Τι απαιτεί η μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε το μοναδικό ακίνητο που είχε στα τέσσερα εγγόνια της; «Να σεβαστούν άπαντες οι κληρονόμοι μου την τελευταίαν βούλησίν μου»!


Η διαθήκη της, που πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών και κηρύχθηκε κυρία, όπως λέγεται στα νομικά, δημιουργεί χωρίς αμφιβολία δικαιώματα στα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή του ΠαΣοΚ. Το σπίτι της Σοφίας Παπανδρέου (έτσι υπογράφει και τη διαθήκη της) στο Παλιό Ψυχικό το κληρονομούν τα εγγόνιά της. Τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα.


Πώς όμως τα εγγόνια της Σοφίας Παπανδρέου να αποδεχθούν την κληρονομία της γιαγιά τους, αφού το ακίνητο που τους κληροδοτεί έχει ήδη πουληθεί; Είναι μια διαθήκη, λοιπόν, χωρίς αντίκρισμα, ή μήπως μπορούν τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη διαθήκη της Μινέικο;


Απάντηση στα ερωτήματα αυτά, ασφαλώς, μόνο η νομοθεσία μας μπορεί να δώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού δεν επρόκειτο ­ κάτι άλλωστε που δεν έπραξαν ως σήμερα ­ να προβάλουν καμιά διεκδίκηση οικονομικής φύσεως ως κληρονόμοι του πατέρα τους, ούτε να προσφύγουν στα δικαστήρια για τη «νόμιμη μοίρα» που τους δίδει ο νόμος κατά της κυρίας Δήμητρας Λιάνη.


Μετά τη δημοσίευση όμως της άγνωστης, μέχρι πρότινος, διαθήκης της γιαγιάς τους και κυρίως λόγω της «απαίτησής» της για «σεβασμό της τελευταίας βουλήσεώς της από άπαντες τους κληρονόμους της», εκτιμούν, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ότι «έχουν βαρύτατη ηθική υποχρέωση» να σεβαστούν τη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο.


Τα τέσσερα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Αντρίκος και η Σοφία, ως οι μοναδικοί αληθινοί κληρονόμοι τώρα πια της Μινέικο, απευθύνθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένο δικηγόρο και του ανέθεσαν να τους βρει νομική λύση για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τη διαθήκη της γιαγιάς τους, χωρίς να εμπλακούν σε δικαστικούς αγώνες (κάτι που δεν επιθυμούσαν) με τη σύζυγο του πατέρα τους, κυρία Δήμητρα Λιάνη.


Και η λύση βρέθηκε, διότι την δίδει ο νόμος. Ο Αστικός μας Κώδικας. Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε ότι παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου δεν πρόκειται να διεκδικήσουν από την κυρία Δήμητρα Λιάνη (μοναδική κληρονόμο του πατέρα τους) τη βίλα του Ψυχικού! Με αγωγή, η οποία ήδη έχει ανατεθεί στο δικηγορικό γραφείο του κ. Μανώλη, θα στραφούν κατά του σημερινού ιδιοκτήτη της βίλας! Εκείνου δηλαδή ο οποίος αγόρασε τη βίλα το 1991 (29 Μαρτίου έχει γίνει το συμβόλαιο) από τον Ανδρέα Παπανδρέου.


Το σπίτι του Ψυχικού πουλήθηκε όχι από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά από τρίτο στον οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει «ειδική πληρεξουσιότητα». Βεβαίως αυτό δεν έχει καμιά νομική σημασία για την εγκυρότητα του συμβολαίου. Ποιος είχε εκπροσωπήσει τον τότε πρωθυπουργό στην πώληση του σπιτιού του Ψυχικού; Οπως φαίνεται από το συμβόλαιο, ο επιχειρηματίας κ. Ιω. Αλεξίου είχε στα χέρια του το σχετικό πληρεξούσιο.


Τώρα η αγωγή των παιδιών του Παπανδρέου θα στρέφεται κατά των σημερινών ιδιοκτητών. Και ιδιοκτήτες είναι ο κ. Λάμπρος Βλαχούτσικος, έμπορος το επάγγελμα, και η κυρία Χρύσα Σταματοπούλου, που έχουν παρακρατήσει την επικαρπία στη βίλα ενώ την ψιλή κυριότητα έχουν μεταβιβάσει στα τέσσερα παιδιά τους (που έχουν γεννηθεί ­ ανά δύο ­ από προηγούμενους γάμους τους. Δύο του κ. Βλαχούτσικου και δύο της κυρίας Σταματοπούλου).


Τα δικαιώματά τους, ως μοναδικών και αληθινών κληρονόμων της Σοφίας Παπανδρέου – Μινέικο, θα στηρίζουν στο κείμενο της διαθήκης και επιπλέον θα επικαλούνται «συναισθηματικούς, ηθικούς αλλά και ιστορικούς λόγους». Τι θα ζητούν με την αγωγή τους; Το ίδιο το σπίτι! Η αγωγή που θα κατατεθεί θα είναι διεκδικητική με βάση το άρθρο 1094 του Αστικού Κώδικα και θα στηρίζεται στα άρθρα 1033 ως και 1036 που προβλέπουν (σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις) ότι ο τρίτος (ο αγοραστής της βίλας του Ψυχικού), ακόμη και αν ήταν καλόπιστος (που ήταν), αγόρασε νόμιμα αλλά από κάποιον που δεν ήταν ο πραγματικός κύριος του ακινήτου. Αγόρασε δηλαδή από μη κύριο, τον Ανδρέα Παπανδρέου!


Για τα ακίνητα άλλωστε η νομοθεσία μας, όταν διεκδικούνται από τους αληθινούς κληρονόμους, δεν απαιτεί καλή ή κακή πίστη. Με την αγωγή λοιπόν θα ζητείται η ακύρωση της αγοραπωλησίας και η απόδοση του σπιτιού. Οι αγοραστές δεν έχουν άλλωστε συμπληρώσει ούτε τον απαιτούμενο από τον νόμο χρόνο της χρησικτησίας (που είναι δεκαετία) για να μπορούν να αμυνθούν.


Βέβαια οι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν στον δρόμο. Εχουν την ευχέρεια από τον νόμο να στραφούν με αγωγή τους κατά της κληρονόμου του Ανδρέα Παπανδρέου κυρίας Δήμητρας Λιάνη και να ζητήσουν αποζημίωση για το ακίνητό τους με βάση τη σημερινή του αξία και ό,τι άλλο επιβαρυνθούν από το γεγονός ότι μετά από επτά η οκτώ χρόνια θα χάσουν την ιδιοκτησία τους.


Η διεκδίκηση όμως αυτή αφορά τους σημερινούς ιδιοκτήτες της βίλας και την κληρονόμο του ιδρυτή του ΠαΣοΚ. Βέβαια οι σημερινοί ιδιοκτήτες, για να μην περιμένουν την εκδίκαση της αγωγής των παιδιών εναντίον τους, μπορούν στη δίκη που θα γίνει για την αγωγή των παιδιών να ασκήσουν προσεπίκληση, όπως λέγεται, και να καλέσουν την κυρία Δήμητρα Λιάνη να μετάσχει και να τους αποζημιώσει. Η αποζημίωσή τους κατά τον νόμο, όπως προαναφέραμε, δεν θα είναι με βάση την τιμή πώλησης της βίλας που, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, ήταν 72 εκατ. δραχμές (αντικειμενική αξία) αλλά με βάση τη σημερινή της αξία.