ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.
H τηλεοπτική σειρά «Τα σύνορα της αγάπης» που αναστάτωσε καλοκαιριάτικα την ιεραρχία των τηλεθεάσεων «χτυπάει» για δεύτερη φορά. Πρώτη φορά «χτύπησε» στην Τουρκία, στο Kanal D, υπό τον τίτλο «Ξένος γαμπρός» («Yabanci Damat»). H απόφαση του Τουρκέρ Ινάνογλου να παραγάγει μια καθημερινή τηλεοπτική σειρά που θα στηριζόταν στο ειδύλλιο μιας Τουρκάλας με έναν Ελληνα ήταν πρωτοποριακή στην απλότητά της. Οι διανοούμενοι είχαν εξαντλήσει την κεντρική αυτή ιδέα από κάθε άποψη. Δοκίμια, αναλύσεις και διατριβές είχαν τονίσει ότι το στερεότυπο του «εχθρού» Ελληνα, του «κακού» Ελληνα, ήταν ρηχό, χτισμένο με κακά υλικά, για τις ανάγκες ενός εθνικισμού που πορευόταν προς το περιθώριο. Ολες όμως οι προσπάθειες καλλιτεχνικής ανάδειξης αυτής της απλής ιδέας κατέληγαν στα αζήτητα. Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που γυρίστηκαν με συνεργασίες και συμπαραγωγές δεν μπόρεσαν ποτέ να αγγίξουν το μεγάλο κοινό. Καταδικάστηκαν να κινούνται στο κύκλωμα των επιδοτούμενων καλλιτεχνικών προσπαθειών: από τα προγράμματα της EE στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πάλι πίσω.
Ο Τάκης Παπαχατζής, πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, τονίζει το πόσο δημιουργικά στοιχεία άφησε η «περιπλάνηση» αυτή σε δίκτυα συνεργασίας, επαφές, γνωριμίες και συμπαραγωγές που προετοίμασαν έναν χώρο άγονο από την εποχή που δεν ήταν παράδοξο να συναντά κανείς τη Μελίνα Μερκούρη ή τον Μάνο Χατζιδάκι σε γυρίσματα στον Βόσπορο.
Ο Ινάνογλου αντέστρεψε τη λογική που επικρατούσε ως τότε. Αφησε κατά μέρος τις συνεργασίες και τα πολύπλοκα σχήματα και έφτιαξε με τούρκους συντελεστές ένα θέμα που απευθύνεται στη βάση του τουρκικού τηλεοπτικού κοινού. Από όλη τη φιλολογία των ομοιοτήτων και των αναζητήσεων, της ριζοσπαστικής επιθυμίας συντριβής των προτύπων, κράτησε την πιο απλή και γι’ αυτό την πιο δυνατή ιδέα: την πρωταγωνίστρια να ερωτεύεται έναν Ελληνα.
H ιδέα έσπασε τα ταμεία. Εξασφάλισε τηλεθέαση που δεν έπεφτε ποτέ κάτω από το 30%. Επιτυχία που ασφαλώς οφείλεται και στη συζήτηση που προκάλεσε ο έρωτας της σειράς. Μετέφερε σε άλλο επίπεδο τη συζήτηση των αστών και των διανοουμένων που δεν έχουν πρόβλημα να συναναστραφούν, να συναλλαγούν, να ερωτευθούν με Ελληνες (τo κάνουν με πάθος όπου γης -στις πανεπιστημιουπόλεις όλης της υφηλίου τα ελληνοτουρκικά ζευγάρια δεν αποτελούν πλέον είδηση). Την πέρασε στα νοικοκυριά που δεν είχαν ποτέ τολμήσει να σκεφθούν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ενάμισι εκατομμύριο τηλεθεατές που έβλεπαν τον «Ξένο γαμπρό» και άλλοι τόσοι που τον συζητούσαν ακόμη και αν δεν τον έβλεπαν έλεγαν: «Για δες πράγματα!». H σκέψη που παρήχθη από την εμπειρία αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα. Θετικά για τους παραγωγούς αλλά και γενικότερα θετικά. Επέτρεψε να αναδειχθούν δημοσίως κάποιες μνήμες που έμεναν καταχωνιασμένες.
Ο «Ξένος γαμπρός» έδωσε ακόμη χρήσιμες πληροφορίες από τη σημερινή τουρκική καθημερινότητα που έλειπαν. Το Φανάρι, ο Πατριάρχης, η ελληνική κοινότητα της Πόλης περνάνε στις τηλεοράσεις. Αυτά που μας ενώνουν με τον γειτονικό λαό ξεπερνούν την κουζίνα και απλώνονται σε άλλα πράγματα.
Ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο
Οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν το ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Νεχίρ Ερντογάν (Ναζλί) και ο Οζγκιούρ Τσεβίκ (Νίκος), εκτοξεύθηκαν απότομα στο στερέωμα των τηλεοπτικών αστέρων.
Ο Οζγκιούρ Τσεβίκ είναι γεννημένος το 1981 στην Αγκυρα, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στο Τμήμα της Φιλοσοφίας. Ηταν γνωστός στην Τουρκία από τον τηλεοπτικό διαγωνισμό «Ακαντεμί Ιστανμπούλ», όπου τερμάτισε πρώτος.
H Νεχίρ Ερντογάν είναι γεννημένη το 1980 στη Σμύρνη, έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει κάνει μεταπτυχιακό στον Τομέα Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης και Κινηματογράφου.
Οι οπαδοί της σειράς έφτιαξαν ιστοσελίδες και στις δύο γλώσσες (ελληνικά και τουρκικά) αφιερωμένες κυρίως στα ονόματα των πρωταγωνιστών. Σε πολλές άλλες άσχετες ιστοσελίδες έχουν δημιουργηθεί τόποι συζήτησης (chat rooms) για το σίριαλ.
H εφημερίδα «Ραντικάλ» άρχισε μάλιστα να δημοσιεύει πραγματικές ιστορίες «ξένων γαμπρών». Σε μία από αυτές ο Φίλιππος Γριτζιώτης, ο οποίος το 2000 εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο, γνωρίζει στην Αγκυρα, όπου ταξίδευε ως τουρίστας, τη Ζεϊνέπ Καραχάν, από το Γιοζγκάτ της Ανατολικής Τουρκίας, που έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (ODTU). Υστερα από έξι μήνες τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας ο Φίλιππος επιστρέφει στην Αγκυρα με πρόταση γάμου. H Ζεϊνέπ λέει «ναι» αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο για εξηγήσεις στις οικογένειες. H Ζεϊνέπ και ο Φίλιππος από τον Νοέμβριο του 2001 είναι παντρεμένοι και ζουν στην Αθήνα.
Ας μην εκπλαγεί κανείς αν η Νεχίρ Ερντογάν (καμία σχέση με τον πρωθυπουργό) και ο Οζγκιούρ Τσεβίκ καλούνται στο εξής στα τηλεπαράθυρα να σχολιάζουν τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
H επιτυχία του «Yabanci Damat» («Ξένος γαμπρός») απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ότι «η τηλεοπτική επιτυχία αποτυπώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον πολιτικό τομέα».