Την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα ανέλαβε την αντιπροεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ), πρώτο βήμα στην ανάληψη της προεδρίας του ΣΕ που ακολουθεί από τον ερχόμενο Μάιο. Η προεδρία του αρχαιότερου αμιγώς ευρωπαϊκού διεθνούς οργανισμού προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία ­ και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να την εκμεταλλευθεί πλήρως ­ για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα εκφράζουν το ενδιαφέρον αλλά και τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ένα νέο διεθνή ρόλο.


Σε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία έλαβε μέρος και έκανε εισηγήσεις ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην έδρα του Συμβουλίου, στο Στρασβούργο, καθηγητής κ. Δ. Κώνστας, αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της χώρας μας για τον ουσιαστικότερο ρόλο του ΣΕ στον τομέα της μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης και να διατυπωθεί μια πολυπολιτιστική ευρωπαϊκή ταυτότητα. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας να οργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο ακαδημαϊκού και πολιτικού προβληματισμού που θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της κοινωνίας των πολιτών εντός του χώρου των Βαλκανίων.


Η Αθήνα δεν αγνοεί ούτε υποτιμά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, μερικά από τα οποία συνδέονται με τη γαλλική πολιτική πριν και μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής (10-11 Οκτωβρίου). Η «τριμερής συνεννόηση» Γαλλίας – Γερμανίας – Ρωσίας, που αναγγέλθηκε στη διάρκεια της συνόδου, με την αναμενόμενη προσθήκη της Βρετανίας, δημιουργεί την προοπτική ενός άτυπου διευθυντηρίου που θα ελέγχει τις πρωτοβουλίες άλλων, μικρότερων κρατών. Ανάλογες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση να ανατεθεί η υλοποίηση του συνόλου των αποφάσεων της συνόδου κορυφής σε μια ολιγομελή «ομάδα σοφών» και σε ομάδα εργασίας η οποία, κατά τη γαλλική πρόταση, θα προεδρεύεται από Γάλλο.