Η ειδική συγκριτική έρευνα κλειδιών που βρέθηκαν στις οπλαποθήκες της 17Ν στην οδό Πάτμου 84 και στην οδό Δαμάρεως 73 αλλά και στη γιάφκα της Αντικρατικής Πάλης στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, η αποστολή 300 περίπου τριχών για τον προσδιορισμό του DNA σε εργαστήρια της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας αλλά και ο εντοπισμός του άγνωστου γραφικού χαρακτήρα σε χειρόγραφα σημειώματα με δεδομένα παρακολουθήσεων στόχων της 17Ν και οδηγίες για τον χειρισμό όπλων και εκρηκτικών υλών, αποτελούν ορισμένες από τις νέες προοπτικές στις έρευνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος των εργαστηριακών ερευνών είναι να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τρόποι επιστημονικής τεκμηρίωσης της εμπλοκής – μέσω αποτυπωμάτων, σύγκρισης DNA, χρήσης κλειδιών αλλά και ευρημάτων σε κομπιούτερ ή γραφολογικών εξετάσεων – καθενός από τα συλληφθέντα μέλη της 17Ν. Ετσι ώστε να μην υπάρχει τρόπος να αμφισβητηθεί οτιδήποτε στη διάρκεια της δίκης τους.


Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν πλέον υπερβεί το 40%-50% των ερευνών σε 5.000 κρίσιμα «πειστήρια» – τα αντικείμενα συνολικά από όλες τις κατασχέσεις υπερβαίνουν τις 14.000 – ενώ θα ακολουθήσει ειδικός έλεγχος από τον Τομέα Εξέτασης Ιχνών Εργαλείων ως και τους «κόφτες» καλωδίων και συρμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενδεικτικό του λεπτομερειακού ελέγχου που πραγματοποιείται, υπό τον εποπτεία του προϊσταμένου των Εργαστηρίων κ. Ευστράτιου Κυριακάκη, είναι ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ίχνη ιδρώτα ή άλλου βιολογικού υλικού σε πολλά ζευγάρια γάντια που βρέθηκαν στις γιάφκες της 17Ν και ορισμένα εξ αυτών θ αποσταλούν στα εργαστήρια της Βρετανίας.


Αναλυτικά τα ευρήματα, ανά τύπο «πειστηρίων» και αντιστοίχων εργαστηριακών εξετάσεων, έχουν ως εξής:


* Αποτυπώματα


Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι στις γιάφκες της Δαμάρεως και της Πάτμου με βάση τη σύγκριση των αποτυπωμάτων έδιναν παρών οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλλιος και Διον. Γεωργιάδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γιάφκα της Πάτμου που νοικιάστηκε το 1992 ανευρέθησαν αποτυπώματα του Τσελέντη και του Τζωρτζάτου, από τους οποίους ο μεν πρώτος είχε δηλώσει ότι είχε σταματήσει τη δράση του το 1988, ενώ ο δεύτερος ότι το 1992 είχε αποστασιοποιηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί αποτυπώματα του Θεολόγου Ψαραδέλλη, παρ’ ότι υπήρξαν καταθέσεις συγκατηγορουμένων του ότι έδινε συνεχές παρών στις γιάφκες, αλλά και της επονομαζόμενης «ομάδας του Μορφίου» των Θωμά και Παύλου Σερίφη, του Ηρακλή Κωστάρη και του Κώστα Καρατσώλη. Οι αστυνομικοί διαψεύδουν την ανεύρεση γυναικείου αποτυπώματος στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, και υπάρχουν σχετικές ενδείξεις – χωρίς πλήρη διασταύρωση – για ένα αποτύπωμα που έχει εντοπισθεί σε μια κουβέρτα, η οποία πιθανόν μεταφέρθηκε από την κατοικία του Δημήτρη Κουφοντίνα. Στις δύο γιάφκες έχουν βρεθεί πολλά μη ταυτοποιημένα αποτυπώματα – σε ποσοστό άνω του 50% – τα οποία μπορεί να ανήκουν σε άσχετα άτομα. Στην τελευταία όμως φάση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά αν ορισμένα από τα ατακτοποίητα αποτυπώματα «ταυτίζονται» με άλλα μη αποδοθέντα σε συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε γιάφκες άλλων οργανώσεων, όπως αυτές των οδών Λυδίας και Καλαμά που ανήκαν στις οργανώσεις Αντικρατική Πάλη του Χρήστου Τσουτσουβή. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συλλογή αποτυπωμάτων από τις 53 ρουκέτες που εντοπίστηκαν στις γιάφκες της οδού Δαμάρεως. Βασικό συμπέρασμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τμήμα των ρουκετών αυτών δεν προέρχεται μόνο από την κλοπή του στρατοπέδου του Συκουρίου και αναζητείται η προέλευσή τους αφού δεν υπάρχει άλλη «επίσημη» αναφορά για κλοπή στρατιωτικού υλικού. Κεντρικός άξονας των ερευνών το κοινό αποτύπωμα που έχει βρεθεί σε πόρτες και παράθυρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως 73 αλλά και στην κατοικία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την επίλυση του γρίφου του «κοινού αποτυπώματος» προσμετρούν το δεδομένο ότι παρόμοια ευρήματα δεν εντοπίστηκαν ούτε στη γιάφκα της Πάτμου αλλά ούτε και στο σπίτι του Αλέκου Γιωτόπουλου στην Αθήνα. Και το βασικό ερώτημα που διατυπώνεται είναι: «Ποιος είναι αυτός ο γνώριμος του Γιωτόπουλου που τον επισκέπτεται μόνο στο εξοχικό του και εμφανίζεται σε γιάφκα της 17Ν μετά το 1999 που νοικιάζεται το διαμέρισμα στη Δαμάρεως;».


* Εξέταση DNA


Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί από τους υπευθύνους των εργαστηρίων, στις δύο γιάφκες της 17Ν, περίπου 320 τρίχες που θεωρείται ιδιαιτέρως εκμεταλλεύσιμο υλικό. Εξ αυτών οι 300 δεν φέρουν ρίζα και για τον προσδιορισμό του DNA θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και κυρίως στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία αλλά και στη Βρετανία. Από αυτές τις εξετάσεις έχουν αποκλεισθεί τα περισσότερα εργαστήρια των ΗΠΑ, τα οποία θεωρείται ότι έχουν απασχόληση ετών με τις εξετάσεις DNA από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση των σχετικών εξετάσεων τοποθετείται σε ένα τρίμηνο. Εχουν όμως ανευρεθεί περίπου 20 τρίχες με ρίζες, από τις οποίες έχουν εξετασθεί οι τρεις. Από αυτές η μία ανήκει σε μια γυναίκα και οι άλλες δύο στον ίδιο άνδρα, που δεν είναι ο Σάββας Ξηρός αφού από αυτόν έχει ήδη ληφθεί βιολογικό υλικό. Η λήψη δείγματος βιολογικού υλικού από όλους τους συλληφθέντες – συμπεριλαμβανομένων των Αλέκου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα – ίσως πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Παράλληλα βιολογικό υλικό – κυρίως υπολείμματα ιδρώτα – θα ανιχνευθεί σε δεκάδες ζευγάρια γάντια που έχουν ανευρεθεί στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσε η 17Ν.


* Συγκριτική έρευνα


Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της έρευνας είναι και η ανεύρεση πάνω από 3.000 κλειδιών, τα οποία εντοπίστηκαν στις δύο γιάφκες της 17Ν αλλά και σε σπίτια συλληφθέντων και θεωρούνται – έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες έρευνες σε γιάφκες – εξαιρετικό αποδεικτικό στοιχείο. Ετσι λοιπόν αναμένεται η παραλαβή κεντρικού λογισμικού που θα εγκατασταθεί στον Τομέα Εξέτασης Κλειδιών για την ταξινόμηση και τη σύγκριση όλων αυτών των ευρημάτων… Ετσι λοιπόν θα διαπιστωθεί ποια εξ αυτών που βρέθηκαν στις γιάφκες αντιστοιχούν σε κλεμμένα οχήματα που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση σε αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακόμη θα διερευνηθεί αν ορισμένα από αυτά αντιστοιχούν σε οχήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες των οποίων την ευθύνη δεν έχει αναλάβει η 17Ν. Μάλιστα θα εξετασθεί αν κλειδιά από τις δύο γιάφκες της 17Ν «ταυτίζονται» με ορισμένα εξ αυτών που ανακαλύφθηκαν στη γιάφκα της οδού Καλαμά, η οποία ανήκε στην οργάνωση Αντικρατική Πάλη. Ιδιαίτερα όμως σημαντικά θεωρούνται και τα κλειδιά που ανευρέθησαν σε κατοικίες μελών της 17Ν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοικία του Πάτροκλου Τσελέντη στο Ελληνικό ανευρέθησαν περισσότερα από 150 κλειδιά αγνώστου χρήσεως. Ετσι λοιπόν θα εξετασθεί αν αυτά τα κλειδιά που εντοπίστηκαν σε σπίτια κατηγορουμένων «ανοίγουν» τις δύο γιάφκες ή ταυτίζονται με κλειδιά που βρέθηκαν στα δύο διαμερίσματα των οδών Πάτμου και Δαμάρεως ή ακόμη αντιστοιχούν σε κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποίησε η οργάνωση. Και αυτό, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, αποτελεί ένα σημαντικό ενοχοποιητικό στοιχείο.


* Υπολογιστές


Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 8 από τις 21 υποθέσεις διερεύνησης ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και άλλων ευρημάτων στις γιάφκες της οργάνωσης αλλά και στις κατοικίες όλων των συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και εκμεταλλεύσιμο θεωρείται το περιεχόμενο των δισκετών που εντοπίστηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως και αφορούσαν δεκάδες παρακολουθήσεις στόχων της 17Ν αλλά και των καταγραφών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Σάββα Ξηρού όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών αγνώστων ατόμων. Ακόμη ενδιαφέρον θεωρείται το υλικό στον υπολογιστή του Πάτροκλου Τσελέντη, όπου φέρεται να ανακαλύφθηκαν και κείμενα που αποτελούν σχεδόν αυτούσια τμήματα προκηρύξεων της 17Ν. Χωρίς κανένα ενδιαφέρον και σχεδόν «διακοσμητικός» χαρακτηρίζεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Αλέκου Γιωτόπουλου που υπήρχε στην κατοικία του στον Βύρωνα.


ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Αναζητώντας τους «παππούδες»


Οι αξιωματικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την εξέταση, κυρίως όσον αφορά την τεκμηρίωση της εμπλοκής παλαιοτέρων ή ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Από έξι τουλάχιστον χειρόγραφα σημειώματα αλλά και διορθώσεις προκηρύξεων που ανευρέθησαν στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84 επιβεβαιώθηκε ήδη η ηγετική «παρουσία» του φερομένου ως αρχηγού της 17Ν Αλέκου Γιωτόπουλου. Ακόμη βρέθηκαν τετράδια εσόδων – εξόδων της 17Ν που αποδίδονται στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εκείνο όμως που αναζητούν οι υπεύθυνοι των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων είναι ο συγγραφέας χειρογράφων με οδηγίες για την τήρηση κανόνων συνωμοτικότητας, για την παρακολούθηση στόχων αλλά και τον χειρισμό χειροβομβίδων (πειστήρια 277β και 277ιβ), τα οποία δεν αποδίδονται σε κανέναν από τους ήδη συλληφθέντες. Ακόμη ζητούμενο είναι η ταυτότητα του άγνωστου συγγραφέα ενός μεγάλου τμήματος των χειρόγραφων σημειωμάτων που ανευρέθησαν το 1977 στην Πάρνηθα. Εχει επιβεβαιωθεί γραφολογικά ότι μέρος αυτών των σημειωμάτων έχει γραφεί από τον Αλέκο Γιωτόπουλο, όμως ο «δεύτερος συγγραφέας» εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα σε μια χρονική περίοδο όπου πολλά θέματα για τη σύνθεση και τις επιλογές της 17Ν παραμένουν θολά.