Αυτή είναι η οργάνωση «1η Μάη»

Αυτή είναι η οργάνωση «1η Μάη» * Η δημιουργία, οι προκηρύξεις, οι συγχωνεύσεις και οι διαφορές με τη «17 Νοέμβρη» Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ Οργάνωση των τριών ή τεσσάρων ατόμων – από τους οποίους δύο έχουν βασικό ρόλο – χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας την «1η Μάη», η εξάρθρωση της οποίας αναμένεται να είναι το πρώτο «βήμα» των διωκτικών αρχών για την οριστική διάλυση των υπολοίπων τρομοκρατικών

Αυτή είναι η οργάνωση «1η Μάη» | tovima.gr

Οργάνωση των τριών ή τεσσάρων ατόμων – από τους οποίους δύο έχουν βασικό ρόλο – χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας την «1η Μάη», η εξάρθρωση της οποίας αναμένεται να είναι το πρώτο «βήμα» των διωκτικών αρχών για την οριστική διάλυση των υπολοίπων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πλέον τη σύνθεση της οργάνωσης και κλειδί για τη διακρίβωση της σύνθεσης και της δράσης της «1ης Μάη» θεωρείται η απόπειρα δολοφονίας στις 29 Ιουνίου 1987 του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου. Ακόμη, η ίδια οργάνωση προχώρησε στις 23 Ιανουαρίου 1989 στη δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Βερνάρδου, στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην κατοικία του αρεοπαγίτη Σαμουήλ Σαμουήλ τον Μάρτιο του 1989 και στην τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. το 1990. Από το 1990 ως το 1992 αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών από κοινού με τον ΕΛΑ.


Τα πλέον χρήσιμα στοιχεία όμως από την έρευνα των διωκτικών αρχών φέρεται να έχουν ανακύψει από την «ανάλυση» της επίθεσης εναντίον του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ αλλά και την ανάγνωση της προκήρυξης για τον θάνατο του εισαγγελέα Π. Βερνάρδου όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο περιεχόμενο δικογραφιών που είχε χειρισθεί.


Η δολοφονική επίθεση κατά του Γιώργου Ραυτόπουλου έγινε στις 3.15 το απόγευμα στην οδό Παπαρρηγοπούλου 4 στην Αγία Παρασκευή, τη στιγμή που ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ επέστρεφε από το γραφείο του. Οι δύο δράστες επέβαιναν σε ένα άλλο αυτοκίνητο που κινήθηκε παράλληλα με αυτό του κ. Ραυτόπουλου. Τον πυροβόλησαν με πιστόλι 45 χιλιοστών και του προκάλεσαν τρία διαμπερή τραύματα· ο κ. Ραυτόπουλος, όμως, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, κατόρθωσε να επιζήσει.


Από μαρτυρία ενός αυτόπτη δασικού υπαλλήλου προέκυψε αρχικώς ότι οι δράστες επέβαιναν σε ένα πορτοκαλί Λάντα. Από τη διασταύρωση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι ανήκε στον Μιχάλη Κασσίμη, 40 χρόνων, αδελφό του Χρήστου Κασσίμη ο οποίος είχε σκοτωθεί το 1977 σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στον Ρέντη. Ο Μ. Κασσίμης, ο οποίος διέμενε τότε στην οδό Ρούμελης 35 στη Ριζάρειο Σχολή, προσήχθη στην Ασφάλεια, ενώ ως πιθανός συνεργάτης του είχε προσαχθεί και ο Γιάννης Σερίφης. Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί ότι είχε λάβει μέρος στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην περιοχή του Ρέντη τον Οκτώβριο του 1977 και είχε αθωωθεί. Το όνομά του ενεπλάκη και στις πρόσφατες έρευνες των διωκτικών αρχών για τη δράση της 17Ν, όπου ήδη είναι κατηγορούμενα συγγενικά του πρόσωπα.


Από την «ανάλυση» της επίθεσης κατά του κ. Ραυτόπουλου οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει τότε ότι ήταν – αντιθέτως με τα μέλη της 17Ν – «κακοί σκοπευτές», καθώς και ότι «απέφυγαν να βρεθούν απέναντι στον κ. Ραυτόπουλο, κρυμμένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους», κάτι το οποίο ποτέ δεν έκαναν μέλη της 17Ν. Στην προκήρυξη της «1ης Μάη» υπήρχε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αλλά και στους «αριστερούς κομματικούς μηχανισμούς που ελέγχουν τμήματα της εργατικής τάξης».


Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με βάση τα αναφερόμενα στις προκηρύξεις θεωρούσαν αρχικώς βασικό ύποπτο για εμπλοκή στην «1η Μάη» έναν «συνήθη ύποπτο» – όχι τον προσαχθέντα για την απόπειρα κατά Ραυτόπουλου -, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί και στην υπόθεση της έκρηξης στο εργαστήριο του Κυριάκου Μαζοκόπου στην οδό Μαυρικίου τον Νοέμβριο του 1990. Αυτές οι εκτιμήσεις όμως επανεξετάζονται και αναθεωρούνται με βάση τη νεότερη ροή στοιχείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk