Ενας γάτος (ελληνικής καταγωγής) τρελός κι αδέσποτος




Τα πρώτα βήματα. Γιος έλληνα μετανάστη που δούλευε αρτοποιός στη Νέα Ορλεάνη, μπήκε στον κόσμο των εικονογραφημένων μετά την εγκατάστασή του στο Λος Αντζελες, όπου αναζητούσε καλύτερη τύχη. Βρέθηκε να εργάζεται κλητήρας στην εφημερίδα «Los Angeles Herald» αλλά η έφεσή του στη σκιτσογραφική, το 1901, τον έφερε στη Νέα Υόρκη και στο σχεδιαστικό τμήμα της εφημερίδας «New York World». Το πάλεψε καμιά δεκαετία στις εφημερίδες του μεγαλοεκδότη Χιρστ, έκανε φήμη και, το 1907, επέστρεψε στο Λος Αντζελες. Είχε ήδη στο ενεργητικό του την επιτυχία του κόμικς στριπ Major Ozone ­ ενώ ο ανταγωνισμός στις εφημερίδες τού είχε εξασφαλίσει ελευθερία να σχεδιάζει ακόμη και τις μεγαλύτερες τρέλες. Το κόμικς που τον έκανε άξιο θαυμασμού προέκυψε μέσα σε αυτή τη συνθήκη.


Η επιτυχία. Τον Ιούνιο του 1910 πρωτοσχεδίασε με τη μορφή ημερήσιου στριπ τη σειρά «Οικογένεια Ντίνγκμπατ». Σε αυτήν πρωταγωνιστούσαν ανθρωπόμορφα ζώα που ζούσαν σε μια φανταστική χώρα η οποία ονομαζόταν Κοκονίνο. Ανάμεσα στα ζώα εκείνα, υπήρχε και ο Krazy Kat (τρελόγατος, γραμμένος ανορθόγραφα), που σύντομα, το 1913, έγινε δημοφιλής ώστε να αναγκασθούν εκδότες και καλλιτέχνης να φιλοτεχνήσουν ξεχωριστό κόμικς στριπ με αυτόν πρωταγωνιστή. Το 1919 προστέθηκε και μια εβδομαδιαία, ολοσέλιδη και τετράχρωμη ιστορία του Krazy Kat στις εφημερίδες.


Γιατί τον θαυμάζουμε. Ο Krazy Kat ήταν ένας παράξενος γάτος. Ηταν φίλος του γάτου Ιγνάτιου, ίσως κρυφά ερωτευμένος μαζί του, και ο έρωτάς του εκφραζόταν με ένα τούβλο στο κεφάλι. Επαιζαν ακόμη αστυνομικοί και διάφορα άλλα παράξενα ζώα με φόντο ένα εντελώς σουρεαλιστικό τόπο όπου όλα μεταλλάσσονταν από καρέ σε καρέ. Λόγω του ανορθόδοξου της γραφής του ο Krazy Kat θεωρήθηκε το πιο διασκεδαστικό κόμικς όλων των εποχών που αγαπήθηκε κυρίως από τους διανοούμενους. Εκτός από καλαίσθητο κόμικς όμως ήταν πάντα και μια λαμπρή, απροσδόκητη πνευματική άσκηση, στην οποία η ποιητική του τρυφερότητα εναλλασσόταν με το υψηλής αισθητικής «κουφό» χιούμορ.


Στην Ελλάδα. Οι έλληνες αναγνώστες σχεδόν δεν γνωρίζουν τον Krazy Kat ­ ας ήταν ελληνικής καταγωγής ο δημιουργός του. Μόνο οι παλαιοί φίλοι των κόμικς έχουν δει ελάχιστες ιστορίες της σειράς που δημοσιεύονταν στο βραχύβιο περιοδικό «Μαμούθ», τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.