H κρατική τηλεόραση της Ισπανίας TVE πρόβαλε την Τρίτη σε απευθείας σύνδεση ταυρομαχίες, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Η TVE σταμάτησε να προβάλει «ζωντανά» ταυρομαχίες τον Οκτώβριο του 2006 μετά από παρότρυνση της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά η απαγόρευση δεν είχε επισημοποιηθεί μέχρι το 2009, οπότε το «παραδοσιακό θέαμα» θεωρήθηκε «υπερβολικά αιμοσταγές για τα παιδιά». Από τότε οι υπέρμαχοι των ταυρομαχιών δίνουν αγώνα για τη διατήρηση του εθίμου στην ισπανική κουλτούρα, ενώ η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα δεν βοηθά τις προσπάθειες τους.

Ο αριθμός των διεξαγόμενων ταυρομαχιών στην Ισπανία μειώθηκε κατά ένα τρίτο από το 2007, και κατά 50% στην «μητρόπολη» του αγριου σπορ, την Ανδαλουσία. Η διεξαγωγή απαγορεύτηκε εντελώς στην Καταλονία και στο Σαν Σεμπαστιάν, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011, έξι στους δέκα ισπανούς απεχθάνονται το συγκεκριμένο θέαμα, το οποίο έχει δεχτεί δριμεία κριτικη από φιλοζωικές οργανώσεις.

Και με τις τιμές των εισιτηρίων να φτάνουν ακόμη και τα 300 ευρώ για τις τελευταίες ταυρομαχίες στη Βαρκελώνη το 2011, το κοινό που θέλει να στηθεί στις κερκίδες για να παρακολουθήσει ζωντανά έναν από τους περιβόητους αγώνες έχει μειωθεί σημαντικά.

Η απόφαση της κρατικής τηλεόρασης να συνεχίσει τη μετάδοση των ταυρομαχιών του Βαγιαδολίδ ελήφθη μετά από απόφαση της συντηρητικής ισπανικής κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα του κρατικού καναλιού. Ο δεξιός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι λέγεται ότι είναι λάτρης των ταυρομαχιών.

Το κανάλι αποφάσισε να προβάλει τρεις ή τέσσερις ταυρομαχίες το χρόνο αλλά ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των ακτιβιστών. « Είναι ντροπή οι φόροι που πληρώνουμε να χρησιμοποιούνται για κάτι τέτοιο», είπε ο Αντόνιο Μορένο , πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης CACMA. «Αλλά είναι ακόμα χειρότερο να προβάλουν ένα ζώο να ταπεινώνεται και να βασανίζεται και ειδικά στη ζώνη των παιδικών προγραμμάτων».