Πάρος
πηγή: Παναγιώτης Βουμβάκης

Μια καλοκαιρινή κατοικία στα πρότυπα των απλών νησιώτικων σπιτιών: ανεξάρτητοι κτιριακοί όγκοι, με την κυκλοφορία από τον έναν στον άλλον να διατηρεί τους υπαίθριους χώρους «ζωντανούς», καθιστώντας τους παράλληλα σημείο συγκέντρωσης και χαλάρωσης, ιδιαίτερα στο υπαίθριο καθιστικό με την ταξιδιάρικη θέα. Οι τρεις ισόγειοι χώροι καλύπτουν τις κύριες χρήσεις της κατοικίας, ενώ ο τέταρτος σχεδιάστηκε ώστε να καλύψει λειτουργικές ανάγκες, καθώς και για να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο των υπολοίπων. Αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σχεδιάστηκαν χτιστές κατασκευές, οι οποίες μαζί με την πατητή τσιμεντοκονία και το ξύλο πρωταγωνιστούν στο εσωτερικό.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Studio 265 –Architecture + Βuilding / Βαζαίος Πετρόπουλος & Δημήτρης Καρέλης
Υδρα



πηγή: Βαγγέλης Πατεράκης

Σε μια ήσυχη πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, δεσπόζει μια κατοικία όπου οι παφλασμοί των κυμάτων είναι η μόνη συντροφιά, ειδικά τις ημέρες με αέρα. Η πλακόστρωτη αυλή – με την ονειρική θέα προς τη Δύση και τη μεσογειακή βλάστηση – βρίσκεται μεταξύ παραλίας και κατοικίας, η οποία διακρίνεται σε δύο διαφορετικούς όγκους: τον πετρόχτιστο με το κυρίως καθιστικό και τον διώροφο, σοβαντισμένο, με τους λειτουργικούς χώρους. Στο εσωτερικό, σύγχρονο ντιζάιν και παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά αναδεικνύοντας το ένα το άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει στη σχέση φύσης και αρχιτεκτονικής.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zoumboulakis Architects

Αντίπαρος



πηγή: Γιώργος Κορδάκης

Η κατοικία, επιφάνειας μόλις 60 τ.μ., γεννήθηκε μέσα από τα χαλάσματα ενός αγρόσπιτου. Οι μικροί, μεμονωμένοι χώροι χαρίζουν ελευθερία κινήσεων αναιρώντας τα όρια του εντός και του εκτός: το ένα δωμάτιο έχει δικό του μπάνιο αλλά δεν έχει πρόσβαση στην κουζίνα και το άλλο έχει επαφή με την κουζίνα αλλά εξωτερική πρόσβαση στο μπάνιο. Από τις βασικές παρεμβάσεις η διαγώνια κατασκευή των παραθύρων (μεγαλύτερο πλάτος εσωτερικά και μικρότερο εξωτερικά), ώστε να διοχετεύεται αέρας στο σπίτι, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε αλφάδι, ώστε να διατηρηθεί η αδρότητα και η πλαστικότητα στην επιφάνεια, με οδηγό τον αρχικό τεχνίτη.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βορδώνη / Vois Architects

Μύκονος



πηγή: mykonianvilla

Εκεί που ο ήλιος συναντά τον ουρανό και τη θάλασσα στο κυκλαδίτικο νησί, βρίσκεται το οικόπεδο που φιλοξενεί αυτή την κατοικία, η οποία προκαλεί το δίλημμα «μέσα ή έξω;». Η ιδιαίτερου σχεδιασμού πισίνα, οι μεγάλες βεράντες και η ανεμπόδιστη θέα που οδηγεί το βλέμμα από τη Χώρα της Μυκόνου και τη Δήλο μέχρι την Τήνο και τη Σύρο σίγουρα συντελούν στο να μείνεις έξω. Η ευρυχωρία και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο εσωτερικό καθώς και το επώνυμο ιταλικό ντιζάιν και οι τόνοι του λευκού συνθέτουν ένα εξίσου ιδανικό σκηνικό. Αλλά τελικά αυτή είναι και η γοητεία ενός σπιτιού. Να σε προκαλεί να το ζεις και να βιώνεις την καθημερινότητά σου εκεί με ένα αίσθημα πληρότητας.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ilaria Censasorte

Αίγινα

Η ιδιομορφία του οικοπέδου – μακρόστενο και επίπεδο, στον άξονα Βορρά – Νότου, με επιφάνεια περίπου 800 τ.μ., στενή πρόσοψη προς τη θάλασσα και τη μεγάλη πλευρά του παράλληλα με μια λωρίδα νερού που εισχωρεί στην ξηρά – υπήρξε καθοριστική για τη διάταξη της διώροφης κατοικίας και των τριών ανεξάρτητων ξενώνων. Ενα συγκρότημα με σαφήνεια στην οργάνωση της κάτοψης και ενδιαφέροντα παιχνίδια φωτός και σκιάς μέσα από τα πλήρη και τα κενά, καθώς και τις μεταλλικές πέργκολες. Η συσχέτιση με το μικροκλίμα υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην εκπόνηση της μελέτης που προέβλεψε τη δημιουργία ανοιγμάτων στις όψεις αλλά και την εκ περιτροπής χρήση τους, προσφέροντας φυσικό δροσισμό.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Studio 265 – Architecture + Βuilding & Know Design – Paris / Πανταβός Ευστράτιος & Olivier Vecchierini

Τήνος



πηγή: mykonianvilla

Η τριώροφη πετρόχτιστη κατοικία λίγο έξω από τη Χώρα της Τήνου, σχεδόν ενταγμένη, καμουφλαρισμένη στο βραχώδες τοπίο που την περιβάλλει, κρύβει μια μεγάλη έκπληξη όπου και αν σταθείς στις βεράντες ή στον χώρο γύρω από την πισίνα: ένα καρέ στην απεραντοσύνη του Αιγαίου, ένα «παράθυρο» με φόντο το γαλάζιο που απομακρύνει κάθε αστικό προβληματισμό. Γήινοι και μπλε τόνοι πρωταγωνιστούν στο εσωτερικό, με τα σωστά τοποθετημένα ανοίγματα να προσφέρουν άπλετο φυσικό φωτισμό και αερισμό. Τυχεροί οι ένοικοι της en suite κρεβατοκάμαρας στο πρώτο επίπεδο, με παράθυρο που βλέπει θάλασσα και βεράντα για νυχτερινές ονειροπολήσεις.

Σχεδιασμός – κατασκευή: Α & Β. Φόρτωμας

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ