Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να εντοπίσουν το σημείο εκείνο του εγκεφάλου στο οποίο ενεργοποιούνται οι κακές προθέσεις προτού εκδηλωθεί οποιαδήποτε πράξη βίας ή επιθετικότητας. Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης φαίνεται πως οι προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι μελέτες τους έδειξαν ότι ένα συγκεκριμένο σημείο του υποθαλάμου –που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, την πείνα και τον ύπνο –ενεργοποιείται λίγο πριν από την επίθεση. Το σημείο αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του υποθαλάμου, στο κέντρο του εγκεφάλου.
Οι έρευνες έγιναν σε ποντίκια, καθότι η δοµή του εγκεφάλου τους έχει κοινά στοιχεία µε εκείνη των ανθρώπων. Οι επιστήµονες κατέγραψαν την επιθετικότητα των αρσενικών τρωκτικών απέναντι σε άλλα, ασθενέστερα, δίνοντας στα πειραµατόζωα δύο επιλογές: είτε να µείνουν σε έναν άδειο χώρο χωρίς να τους δοθεί κάποια ανταµοιβή είτε να ακολουθήσουν µια δίοδο που οδηγούσε σε ένα άλλο τρωκτικό και να ανταµειφθούν. Τα ποντίκια έφεραν ανιχνευτές που µετρούσαν τη νευρική δραστηριότητα πριν, κατά τη διάρκεια και µετά την επίθεση. Στα επιθετικά ποντίκια, όταν κάποιος εισέβαλλε στον προσωπικό τους χώρο, η δραστηριότητα των νευρικών τους κυττάρων αυξανόταν κατά δέκα φορές προτού καν αρχίσει η επίθεση. Η µελέτη εντόπισε τα τµήµατα του εγκεφάλου στα οποία «αποτυπώνεται» αυτή η επιθετική συµπεριφορά και ωθούσε τα πειραµατόζωα να επιτεθούν.
Οι επιστήµονες εκτιµούν ότι τα ευρήµατά τους θα µπορούσαν να οδηγήσουν στην παρασκευή φαρµάκων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν επιθετικές συµπεριφορές χωρίς να απαιτούνται µέτρα όπως ο περιορισµός ή η καταστολή. Μπορεί ακόµη να είναι πιθανό να παρακολουθείται συνεχώς η δραστηριότητα του εγκεφάλου, ώστε να ενηµερώνονται οι ερευνητές πριν από την εκδήλωση της επιθετικής συµπεριφοράς. Τίθεται, ωστόσο, ένα θέµα ηθικής, αφού η χορήγηση φαρµάκων που θα µπορούσαν να µπλοκάρουν την επιθετική συµπεριφορά ή να ελέγχουν τον εγκέφαλο ενδέχεται να θεωρηθεί προσπάθεια περιορισµού της ελεύθερης βούλησης.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ
Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι επιβαρυντικές για την υγεία συνήθειες, αλλά μπορεί να οδηγούν σε άλλες χαρές, υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν πως οι άνδρες που καπνίζουν και πίνουν είναι πιο ελκυστικοί στις γυναίκες ως προσωρινοί εραστές. Η μελέτη με τίτλο «Το σύνδρομο του αλκοόλ και του τσιγάρου στους νεαρούς άνδρες» καταλήγει ότι το σεξαπίλ συνδέεται με το πόσο ριψοκίνδυνο δείχνει ότι είναι ένα αρσενικό.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ

Η χορτοφαγία επί τουλάχιστον 17 χρόνια μπορεί να προσθέσει κατά μέσο όρο 3,6 χρόνια ζωής, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο στην Αριζόνα, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα έξι αναλύσεων, που είχαν διεξαχθεί μεταξύ 1998 και 2014 και είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση κρέατος, ειδικά όταν είναι επεξεργασμένο (π.χ. μπέικον, αλλαντικά, λουκάνικα), σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα. Μάλιστα, ανάλυση με περισσότερους από 500.000 εθελοντές έδειξε πως όσοι κατανάλωναν το λιγότερο κρέας είχαν μείωση έως και 50% στη γενική θνησιμότητα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν το περισσότερο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη και οι μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση κρεατικών αυξάνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ