από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ρένα Δούρου: Η πολιτική δεν είναι η καριέρα μου

Η περιφερειάρχης Αττικής σε μια βόλτα στο Πεδίον του Αρεως με το ΒΗmagazino
Ρένα Δούρου: Η πολιτική δεν είναι η καριέρα μου
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η συνάντηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί να γίνει στο γραφείο της στην Περιφέρεια. Ωστόσο, ήταν η νέα Περιφερειάρχης Αττικής εκείνη η οποία ζήτησε το ραντεβού να μεταφερθεί στο Πεδίον του Άρεως. Και τούτο συνέβη «για συμβολικούς λόγους», όπως διευκρίνισε λίγο αφότου στάθμευσε μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα της. Με οριακά πιο επίσημη εμφάνιση από εκείνη του μέσου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ρένα Δούρου αποτελεί αυτές τις ημέρες το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και την αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» να της έχουν αφιερώσει εκτενή δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, είναι σαφές ότι έχει τα βλέμματα στραμμένα προς το μέρος της.

«Το τηλέφωνό μου στην περιφέρεια ξεκινάει από 213. Παίρνω τηλέφωνο τον κόσμο και δεν το σηκώνουν επειδή νομίζουν ότι παίρνω από τράπεζα», αστειεύεται κάποια στιγμή η νέα περιφερειάρχης. Πρόκειται μάλλον για τον μικρότερο εκ των «πονοκεφάλων» τους οποίους της έχει προκαλέσει η εκλογή της. Μόνο την τελευταία εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπη με πλήθος δημοσιευμάτων που την παρουσίαζαν να σχεδιάζει εξάγωγή απορριμμάτων προς την Κίνα. Από το περιβάλλον της δήλωναν ότι οι ισχυρισμοί «έχουν τόση σχέση με την αλήθεια όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο», ενώ η ίδια δεν διστάζει να συμφωνήσει ανοιχτά με όσους τα θεωρούν «γελοίους». Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, η αριστερή πολιτικός, πρώην τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική επιστήμων, κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς και κάτοικος Αιγάλεω από το 2012 οπότε εξελέγη βουλευτής έχει ξεχωρίσει για την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία της. Μαθαίνοντας περισσότερα για την ίδια, ανακαλύπτει κάποιος ότι αγαπάει με την ίδια ένταση την ποίηση και τον Ολυμπιακό, ενώ επιπλέον συλλέγει κομπολόγια.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η Ρένα Δούρου είναι «μια ελληνίδα πολιτικός που κοιτά κατάματα τον κόσμο». Πράγματι, στην αμέσως προηγούμενη συνάντησή μας, προεκλογικά, είχε καθυστερήσει επειδή, όπως δικαιολογήθηκε τότε, «ήμουν με έναν καταστηματάρχη, ο οποίος μου έλεγε ότι οι πολιτικοί είμαστε κλέφτες και του ζητούσα επίμονα να μου ζητήσει συγνώμη». Η συγκεκριμένη προεκλογική τακτική απέδωσε και τελικώς η ίδια εξελέγη.

«Επιδίωξα η συνάντηση να γίνει στο Πεδίον του Αρεως ακριβώς επειδή πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος χώρος και η ιστορία της εγκατάλειψής του παρουσιάζουν αντιστοιχίες με την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης», λέει η ίδια. Πράγματι, ακόμη κι ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, όπως εκείνο της περασμένης Δευτέρας, το πεδίον του Αρεως δεν έμοιαζε ακριβώς με το ειδυλλιακό μητροπολιτικό άλσος στην καρδιά της πόλης∙ δεν αποτελούσε την αθηναϊκή εκδοχή του Central park, για την οποία πολλοί μιλούσαν μετά την εντυπωσιακή ανάπλασή του το 2010. Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κάποιος άσχημο έναν χώρο που «φιλοξενεί» 1.200 δέντρα και 50 χιλιάδες ανθόφυτα. Ωστόσο, στα 277 στρέμματα της έκτασης του πεδίου του Αρεως βρίσκουν στέκι πολλοί τοξικοεξαρτημένοι, ενώ μόλις πέσει το φως του ήλιου και κλείσουν οι πόρτες το άλσος μετατρέπεται σε εστία παράνομων συναλλαγών και αγοραίου έρωτα.

«Ο κόσμος, και με το δίκιο του, δεν γνωρίζει την κατανομή των ευθυνών για τον συγκεκριμένο χώρο∙ το ζητούμενο είναι το πάρκο να αποκτήσει ζωή, να αναβαθμιστεί, να γίνουν τα εκατοντάδες στρέμματα πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού», σημειώνει η 40χρονη περιφερειάρχης.

Η μικρόσωμη, ξανθή πολιτικός επιλέγει ένα από τα πιο ήσυχα παγκάκια του πάρκου και είναι πλέον έτοιμη για τη συνέντευξη.

Ισως πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που κάποιος αιρετός κάθεται σε παγκάκι του Πεδίου του Άρεως μετά την εκλογή του. «Δεν το γνωρίζω. Ωστόσο, αξίζει να γίνει μια προσπάθεια να μην αναπαράγουμε την αντίληψη που τους θέλει όλους να αγωνιούν και να κουράζονται μόνο μέχρι την ημέρα της εκλογής. Αποτελεί μέρος της αφήγησης που θέλει όλους όσους παρεμβαίνουμε στα κοινά να το κάνουμε για ίδιον όφελος. Πρόκειται για λογικές ολοκληρωτικής σκέψης, τις οποίες κάποιος μπορεί να τις αποδώσει αντιστοίχως σε όλους: Οι δημοσιογράφοι είναι ρουφιάνοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, οι συνδικαλιστές διεφθαρμένοι κ.λπ.»

Δεν παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα πρόσωπα σε ζητήματα όπως αυτό; «Τα πρόσωπα δεν είναι αστυνομικές φωτογραφίες. Προέρχονται από περιβάλλοντα, φέρουν συγκεκριμένο κώδικα αξιών. Χωρίς ίχνος κομματικού πατριωτισμού θεωρώ ότι μεγάλο μέρος από όσα συχνά ξαφνιάζουν τον κόσμο - π.χ. ότι χρησιμοποιώ το μετρό όχι για να βγάλω μια selfie αλλά ως μέσο μεταφοράς ή ότι προτιμώ να δώσω μια συνέντευξη στο παγκάκι - δεν είναι κάτι προσωπικό. Πρόκειται για αξιακό κώδικα του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκω εδώ και 20 χρόνια».

Οπότε το θέμα αφορά μόνον την Αριστερά; «Λέω συχνά ότι έχω διμέτωπο. Πέρα από τον πολιτικό μου χώρο, θα ήθελα να αποκαταστήσω και τον τρόπο που ιδίως οι νέοι βλέπουν την ενασχόληση με τα κοινά».

Μιλήσατε προηγουμένως για τις γενικεύσεις... «Συμβαίνουν καιρό τώρα. Ξεκίνησαν από αλλού και έφτασαν τελικώς στους αιρετούς στο εθνικό κοινοβούλιο ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν κρούαμε το καμπανάκι του κινδύνου σε αυτές τις λογικές που αντιμετωπίζουν τον κόσμο ως συντεχνίες συμφερόντων, δεν μας πίστευαν. Όταν επιτρέπει κάποιος να υφίσταται αυτού του είδους ο λόγος, κάποια στιγμή θα πέσει στο κεφάλι του. Επεσε στο κεφάλι ολόκληρης της χώρας με την ύπαρξη νεοναζιστικού κόμματος, όπου πλέον εκπροσωπήθηκε η ολοκληρωτική σκέψη».

Είναι συχνές οι αναφορές σας στην άμεση δημοκρατία καθώς και η «ευχή» η Περιφέρεια Αττικής να γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι δημοκρατίας. Θα υπάρξει σύντομα κάτι περισσότερο συγκεκριμένο επ αυτού; «Η άμεση δημοκρατία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο όχι μόνο στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των άλλων οργάνων της Περιφέρειας. Είναι ένα στοίχημα διαρκείας που θα κερδηθεί με τη συμβολή των πάντων. Από τους εργαζόμενους ως τους πολίτες. Και βέβαια και των παρατάξεων, που πρέπει να βάλουν στην πάντα μικροκομματικές στοχεύσεις και να δράσουν αναλόγως».

Πόσο εύκολο είναι να γίνει η αντίληψη αυτή πολιτική με το στοιχείο του ρεαλισμού; «Η επίκληση του ρεαλισμού συνιστά συχνά την ταφόπετρα των όποιων φιλοδοξιών για αλλαγή. “Δεν είναι ρεαλιστικό”: ακούγεται ως τελεσίδικος καταπέλτης που κλείνει τις προθέσεις να γίνουν πράγματα διαφορετικά».

Ένα μήνα και λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία σας, μπορείτε να πείτε πόσο εφικτή είναι η, όπως το έχετε διατυπώσει προσφάτως, «λειτουργική διακυβέρνηση χωρίς διαφθορά»; «Το εφικτό δεν εξαγγέλλεται και δεν σχεδιάζεται επί χάρτου. Οικοδομείται ημέρα με την ημέρα, ακολουθώντας συγκεκριμένο σχεδιασμό. Με λίγες προτεραιότητες, για να μπορούν να υλοποιηθούν και με πολλή δουλειά. Η οικοδόμηση μιας νέας Περιφέρειας, δημοκρατικής, ανοικτής στους πολίτες, με νέο ήθος, χωρίς τη γάγγραινα της διαφθοράς, δεν μπορεί να γίνει με θαυματουργικό τρόπο».

Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; «Έχουμε μπροστά μας μια δυναμική διαδικασία, που εκτείνεται σε μια πενταετία, με πολλές δυσκολίες αλλά και με ένα ισχυρό χαρτί. Τη στήριξη των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια να δώσουμε στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τη θέση που της αξίζει· εντός κι εκτός Ελλάδας».

Θα επαναλαμβάνατε, σε κάποια ίσως παραλλαγή, τη δημοφιλή κατά τη μεταπολίτευση έκφραση «παραλάβαμε χάος»; «Με τέτοιου είδους κλισέ και τις πολιτικές που συνεπάγονταν, η μεταπολίτευση διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών και αναπαρήγαγε ένα πελατειακό και φαύλο πολιτικό σύστημα».

Τι θα μπορούσε να την υποκαταστήσει σήμερα; «Σήμερα δεν χρειαζόμαστε κλισέ και προκάτ πολιτικές αλλά σοβαρότητα, προτάσεις και συστηματική δουλειά για να βγούμε από το μνημονιακό αδιέξοδο. Επειδή οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, όχι μόνο για την Αττική αλλά και για την πατρίδα».

Η «μικρή πρωθυπουργός» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ρένα Δούρου, μετά την εκλογή της με ποσοστό 50,8% κατά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον περασμένο Μάιο, εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού που κατοικεί στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και των αρμοδιοτήτων της έχει χαρακτηριστεί ως «μικρή πρωθυπουργός». Μάλιστα, ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος την πλησίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο πάρκο προκειμένου να της μιλήσει για τα προβλήματα της περιοχής επανέλαβε την έκφραση: «Είστε μια μικρή πρωθυπουργός τώρα, έχετε πέντε χρόνια για να κάνετε πολλά πράγματα». Η ίδια απέφυγε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.

Σε άρθρο της, η «Αυγή» σας χαρακτήρισε «προξενήτρα» του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία. Πώς σας φαίνεται ο χαρακτηρισμός; «Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός εξυπηρετούσε το ρητορικό σχήμα λόγου του αρθρογράφου της “Αυγής”. Αποκομμένος από το υπόλοιπο κομμάτι, ο χαρακτηρισμός χάνει τη φρεσκάδα και τον στόχο που εξυπηρετούσε εντός του συγκεκριμένου άρθρου».

Ωστόσο, αποδέχεστε την ουσία του ρητορικού αυτού σχήματος; Ρωτώ γιατί είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η θητεία σας ως περιφερειάρχη αποτελεί ένα «πείραμα» για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο. «”Πείραμα”, “πρόκριμα”, “τεστ” και πολλά άλλα παρεμφερή έχουν γραφτεί σχετικά. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σύνθετη, γιατί οι συνθήκες διαφέρουν. Η δε σημερινή συγκυρία είναι δεδομένη και καθοριστική για τη λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής και τις απαιτήσεις που θέτει άμεσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναλάβαμε την ευθύνη στην Περιφέρεια Αττικής σε μια συγκεκριμένη περίοδο, μέσα σε ένα δεδομένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Από την άλλη, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα μέσα σε πολύ δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, με κρίσεις τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, που θα έχουν αντίκτυπο στην άσκηση της διακυβέρνησης».

Στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, η δημοκρατία, για να το πούμε κομψά, υποφέρει από δομικά προβλήματα με αποτέλεσμα την ανισότητα. Υπάρχει «αριστερή διέξοδος» χωρίς τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, όπως τον επιβάλλει ο «ορθόδοξος» μαρξισμός; «Τα μέσα παραγωγής είναι μεν σημαντικά αλλά δεν μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον σε έναν κόσμο που έχει γίνει ψηφιακός και όπου οι ροές πληροφορίας παίζουν κεφαλαιώδη ρόλο. Εξ ου και η σημασία των δικτύων επικοινωνίας. Μέσα από αυτά περνά η αντίσταση αλλά και το νέο υπόδειγμα για μια Αριστερά του 21ου αιώνα, χωρίς “προκάτ” σκέψη, ανοικτής σε καθετί που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων».

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κινδυνολογεί δημοσίως; Σας κατηγορούν συχνά ότι το κάνετε. «Παρακαλώ να μου φέρετε ένα παράδειγμα. Δεν θα βρείτε γιατί δεν υπάρχει».

Για παράδειγμα, το ΠαΣοΚ σας κατηγόρησε ότι κινδυνολογείτε περί των ομογενών της Ουκρανίας με ανακοίνωσή του τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεν ήταν αυτή μια τέτοια στιγμή; «Η κινδυνολογία ανήκει σε μια εκβιαστική λογική που απορρίπτω κατηγορηματικά. Τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανακοίνωση δικαίωσαν τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσα. Ήταν μια ψύχραιμη κρίση την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός έκλεινε τα μάτια του στην κλιμακούμενη κρίση, της οποίας όλοι διαπιστώνουμε τη δραματική εξέλιξη. Δεν κινδυνολόγησα, άσκησα υπεύθυνη πολιτική, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση γιατί ανέδειξε την ανυπαρξία της στην εξωτερική πολιτική».

Πώς θα ορίζατε το πολιτικό κόστος; «Ως την συνηθισμένη δικαιολογία προκειμένου να μην αλλάξει τίποτε. Προκειμένου να ακολουθηθεί η πεπατημένη. Η επίκλησή του ήταν η μόνιμη επωδός των κομμάτων εξουσίας εδώ και σαράντα χρόνια προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε ρήξη, οποιαδήποτε αλλαγή».

Γιατί αντιδράτε τόσο έντονα όταν σας ρωτούν για τη συνέντευξη στο Αγιορείτικο Βήμα και για την «συνάντηση» με τον κ. Μαρινάκη προεκλογικά; «Είχατε την πρόνοια να βάλετε τη συνάντηση σε εισαγωγικά. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας: τι ενδιαφέρον έχει σήμερα, τόσους μήνες μετά, ένα τυχαίο περιστατικό που ορισμένοι συνάδελφοί σας του προσέδωσαν μυθιστορηματικά χαρακτηριστικά;»

Αναφορικά με τη συνέντευξη;
«Σε ό,τι αφορά στη συνέντευξη στο “Αγιορείτικο Βήμα”, αντιδρώ στην αυθαίρετη χρήση της όταν γίνεται προσπάθεια να δικαιολογήσει προθέσεις που υπάρχουν μόνο στο μυαλό ορισμένων ευφάνταστων σχολιαστών, που δεν νοιάζονται για το πώς έχουν τα πράγματα αλλά για το πώς θα επιθυμούσαν να είναι».

Μια θερμή πενταετία για την περιφέρεια Αττικής

Επειτα από μια εξαιρετικά ταραγμένη προεκλογική περίοδο με τους τόνους ανάμεσα σε εκείνη και τον συνυποψήφιό της πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να παραμένουν σε όλη τη διάρκεια εξαιρετικά υψηλοί, το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο. Η παράταξη του κ. Σγουρού αποχώρησε από την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού τον οποίο υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «λαμόγια». Τα επόμενα πέντε χρόνια, με τόσα ανοιχτά μέτωπα, καλείται να εξισορροπήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα με τις αντικειμενικές συνθήκες.

Αποχωρήσεις, ύβρεις, διαπληκτισμοί με το καλημέρα… Πώς είναι σήμερα το κλίμα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου; «Νομίζω ότι οι πάντες συνειδητοποιούν ότι στη σημερινή περίοδο οι εντάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον εποικοδομητικό και όχι προσχηματικό διάλογο. Είπα και το ξαναλέω: το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να λειτουργήσει ως εργαστήρι Δημοκρατίας. Να είναι ανοικτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό. Γιατί μόνο έτσι έχει ρόλο να παίξει».

Εκκρεμεί ακόμη το θέμα του φετινού προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Υπάρχει κάτι νεώτερο επ’ αυτού; «Προχωρήσαμε στον επανέλεγχό του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να γίνει αναμόρφωσή του. Το ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρξει στροφή στα απαραίτητα έργα υποδομής και κοινωνικής προστασίας. Να εγκαταλείψουμε τη λογική των έργων βιτρίνας».

Το προηγούμενο διάστημα, τα μίντια αναμετέδωσαν μια κόντρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη και κάποια σύμπνοια με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλο; Ήταν αυτή μια ακριβής εικόνα; «Το θέμα δεν είναι κόντρα προσώπων αλλά η πολιτική. Το σύστημα της δήθεν “αξιολόγησης” και ο “επαναπροσδιορισμός” των κριτηρίων, προκειμένου να βρεθεί νέα δεξαμενή απολύσεων, έχουν φέρει την κυβέρνηση “απέναντι” σε όλους όσοι, και δεν είναι λίγοι, αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον του δημοσίου. Ο δικός μας στόχος είναι, όχι ένα μικρότερο, αλλά ένα αποτελεσματικότερο δημόσιο. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα».

Σας ενοχλεί όταν η πολιτική προβάλλεται ως κόντρα μεταξύ προσώπων; «Γίνεται απολύτως συνειδητά και σκόπιμα προκειμένου πολιτικές διαφορές, που παραπέμπουν σε διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές, να εμφανιστούν ως σκυλοκαυγάδες στα τηλεπαράθυρα. Είναι μια ρηχή και παραπλανητική προσέγγιση που υποβιβάζει την πολιτική σε παραπολιτικό».

Στο προκείμενο θέμα, την αξιολόγηση, το θέμα φαίνεται να πηγαίνει προς τη δικαιοσύνη. Εσείς έχετε δηλώσει ότι «το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής»…
«Επαναλαμβάνω αυτό που δήλωσα από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου. Πρόκειται για το πιο νόμιμο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Και πιστεύω, και δεν είμαι μόνη, ότι αυτή η ενέργεια εκφράζει τη νομιμότητα. Γιατί το σύστημα με την ποσόστωση του 15% που προτείνει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αξιολόγηση είναι. Και σε αυτό συμφωνούν παράγοντες και φορείς που δεν φημίζονται για κομματικές ή φιλο-ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήσεις, όπως η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ή το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».

Αν η δικαιοσύνη αποφανθεί κάτι διαφορετικό, ποιο θα είναι το συμπέρασμά σας; «Ας δώσουμε χρόνο στο χρόνο, κι ας μην προκαταλαμβάνουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης».

Σχετικά με το θέμα των ΧΥΤΑ στη Φυλή και στο Γραμματικό, έχετε κάνει κάποιες πολύ τολμηρές δηλώσεις προεκλογικά. «Δεν επρόκειτο για τολμηρές προεκλογικές δηλώσεις. Αλλά για την υπογράμμιση της ανάγκης εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο».

Αποτελεί πρόκληση η παραμονή στη συγκεκριμένη γραμμή, με δεδομένες τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού σε σχέση με τις ποσοστώσεις για κάθε τομέα;
«Το σημερινό μοντέλο αντιβαίνει βασικές αρχές της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και με τις δεσμεύσεις που θέτει, και λειτουργεί ως μήτρα παραγωγής σκανδάλων. Πρέπει να αλλάξει ριζικά. Και θα αλλάξει!»

Ο προκάτοχός σας, κ. Σγουρός, πρότεινε προσφάτως να προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών στην Περιφέρεια Αττικής με το ποσό του πλεονάσματος που ο ίδιος πέτυχε. Πώς σας φαίνεται η πρόταση αυτή; «Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι γιατί δεν το έπραξε ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας του, καθώς ο αγώνας των καθαριστριών σε λίγο θα κλείσει χρόνο. Μήπως γιατί δεν ήθελε να κοντράρει την κυβέρνηση που τον στήριζε; Εν πάση περιπτώσει, ο αγώνας των ηρωικών καθαριστριών θα δικαιωθεί όταν επιστρέψουν, όπως διεκδικούν, στις εργασίες τους, από τις οποίες παράνομα απολύθηκαν».

Ποια είναι η δική σας προσέγγιση απέναντι στην πολιτική; Πρόκειται για καριέρα, για ανάγκη, για υποχρέωση; «Η πολιτική δεν είναι για μένα καριέρα. Για αυτό άλλωστε ποτέ δεν είχα έμμισθη σχέση με το κόμμα. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι κάτι το αυτονόητο, που έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσα. Μέσα σε μια οικογένεια όπου η ανάμειξη με τα κοινά ήταν αυτονόητη και η ιδιώτευση απορριπτέα».

Ήταν αυτό το σπουδαιότερο μάθημα που πήρατε από την οικογένειά σας; «Ναι, σε συνδυασμό με μια υψηλή ιδέα περί της πολιτικής. Μακριά από τους εύκολους εντυπωσιασμούς και τα μεγάλα, κούφια λόγια. Πολιτική για το πράττειν μέσα από το προσωπικό παράδειγμα σκληρής δουλειάς και όχι από το προσωπικό βόλεμα μέσω ημετέρων...»

Η ώρα έχει περάσει και η ίδια πρέπει συντόμως να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κοινής για όλα τα σώματα ασφαλείας άσκησης «Παρμενίων». Λίγο πριν βγει από το πάρκο, ένας νεαρός ναρκομανής της ζητά ένα τσιγάρο, του δίνει το πακέτο της προειδοποιώντας τον ότι καπνίζει βαριά μάρκα. Ο νεαρός βγάζει ένα στριφτό τσιγάρο από την τσέπη του και αποκρίνεται: «Εφτιαξα αυτό από καπνό που βρήκα κάτω. Λέτε να είμαι τόσο εκλεκτικός με τα δικά σας τσιγάρα;»

Το Πεδίον του Αρεως δεν διανύει τις πλέον φωτεινές ημέρες του. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται σε πέντε χρόνια, οπότε θα λήξει η θητεία της Ρένας Δούρου ως περιφερειάρχη Αττικής. Ωστόσο, ουδείς αμφισβητεί ότι η κατάσταση είναι επείγουσα. Στην Αλεξάνδρας, στην Αττική, στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συνεντεύξεις περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αληθεύει; | 07/10/2014 11:34
  ...ότι πάνω απ' το τζάκι της, μέσα σε ολόχρυση κορνίζα, βρίσκεται η φωτογραφία του ευεργέτη της, Κασιδιάρη;;;
  Φούφουτος
  απάντηση233
   
   
  Το πήδημα..... | 06/10/2014 23:30
  Ο σοφός λαός λέει, οπού ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι, θα την δούμε και αυτή μετά το «πήδημα», όπως το πήδημα της Ρόδου που μας υπόσχονται; …..που μάλλον αυτό άκουσαν κάποιοι πολίτες και πίστεψαν στην κυρία. Θα πρότεινα τους αγαπητούς μου συμπατριώτες, αυτό το φρούτο της αριστερής ή της προοδευτικής…. πολιτικής να το καθαρίσουν πολύ καλά πριν το καταναλώσουν, μήπως και μετά την κατάποση του τους δημιουργήσει κοιλιακές διαταραχές και δεν θα προλαβαίνουν ποιος θα πρωτόπαει το συντομότερο στην τουαλέτα...... Σας θυμίζω τέτοια φρούτα έκαναν το λάθος και τα έφαγαν πάρα πολλοί, δίκαιοι και άδικοι στην πρώην ανατολική Ευρώπη και ακόμη τρέχουν στην τουαλέτα, από την μεγάλη βαρυστομαχιά…… Αυτά.
  Δημήτρης.
  απάντηση213
   
   
   
  Απορία | 06/10/2014 17:08
  Χωρίς το νερό που της έρριξε ο κ. Κασιδιάρης, άραγε θα ξέραμε σήμερα ποιά είναι η κ. Δούρου;
  ΔΙΜ
  απάντηση565
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φυσιο-γνωμία | 06/10/2014 16:57
  Προσποιητή, στημένη, νάρκισσος, εγωπαθής και αλαζών. Η δυσκοίλια φωτογραφία της τα λέει όλα. Τι είπαμε ότι ανέλαβε να κάνει ΑΥΤΗ για μας;
  Ένα βήμα πίσω όλοι
  απάντηση676
   
   
  δασκαλιτσα | 06/10/2014 16:38
  ......... που δεν της δοθηκε η ευκαιρία να κλεψει.....τωρα ομως ετοιμαζεται .....
  FELIX KRULL
  απάντηση547
   
   
  Aφού η Πολιτική δεν είναι η καριέρα σας, | 06/10/2014 16:21
  Μας λέτε, σας παρακαλώ, ποια καριέρα αφήσατε
  για ν' ασχοληθείτε με την Πολιτική ;
  απάντηση685
   
   
  λατρεψτε την ....... | 06/10/2014 16:07
  Κυρια της ακομψης βιλας ......... Εαν γινοντα σημερα εκλογες δεν θα παιρνατε ουτε 20% ...... και το οτι εκλεκτηκατα το χρωστατε στους θυμωμενους υποψηφιους μη εκλεγεντες δημαρχους με την σημαια του ΠΑΣΟΚ . Ας σας βλεπουν να σας χαιρονται οι ελληνοφωνες που σας ψηφισαν και να φανταζονται τι θα συμβει ΕΑΝ ΚΛΕΓΕΙ Ο ΤΣΙΡΙΖΑ να κυβερνησει το εθνος .
  nemesis ii
  απάντηση574
   
   
  Καλή βόλτα στους αιθέρες... | 06/10/2014 15:16
  Δύσκολο πράγμα η διαχείριση της εξουσίας, της αναγνωρισιμότητας και της προβολής, κι εσύ Ρένα δεν είσαι εξαίρεση..
  Η προσγείωση είναι ανώμαλη
  απάντηση613
   
   
  Ποιοι την ψήφισαν.. | 06/10/2014 15:09
  Σε περίπτωση που απευθύνεστε σε ηλίθιους κ.Δούρου,θα σας δώσω συγχαρητήρια και θα πω ''Ωραία συνεντευξη''. Για τους υπόλοιπους θα πω ''Μας τα 'παν κι άλλοι,μαντάμ,και μάλιστα με πιο ευσχημο τρόπο!''
  ..και γιατί;
  απάντηση674
   
   
  Κριτηριο πριν απ ολα ειναι τα πεπραγμενα, | 06/10/2014 15:09
  ο βιος και πολιτεια αυτου που εκτιθεται.Ετσι,λοιπον,τα πεπραγμενα της κ.Δουρου,εμφανιζονται στη θητεια της ως στενη συνεργατις του πρωην ΥΠΕΘΑ τσοχατζοπουλου.Τα χρονια 2000-2004,δηλαδη τοτε που αγοραστηκαν τα υποβρυχια που γερνουν,καθως και πυραυλοι,δηλαδη τα χρονια της τεραστιας ρεμουλας.Αρα,τα πεπραγμενα της κ.Δουρου,δεν ειναι τα σκουπιδια που ΘΑ διωξει,τα γηπεδα που ΘΑ χτισει(με δικα μας λεφτα,οχι δικα της)κλπ κλπ.Πεπραγμενα ειναι οι μιζες δισεκατομμυριων,που ΕΥΘΑΡΣΩΣ παραδεχεται οτι"δεν πηρε χαμπαρι τιποτα".Με αλλα λογια,κυκλοφορουσαν φορτηγα γεματα λεφτα κατω απο τη μυτη της,αλλά αυτη δεν καταλαβε τιποτα!Να,λοιπον,το χαρισμα της:η αντιληψη της!Με δαυτη θα σωθουμε;Χαχαχαχα!
  Abdul
  απάντηση515
   
   
  Τα πρωτα δειγματα γραφης | 06/10/2014 14:14
  της κυριας Δουρου,δειχνουν οτι ειναι ιδια και χειροτερη με αυτους που μας κυβερνουν και τωρα. Η επαρση και η αλαζονεια, της περισσευουν. Ευτυχως μας δειχει το πραγματικο της προσωπο πριν απο τις εθνικες εκλογες.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση847
   
   
  Καλά τα λέτε, Κυρία ! | 06/10/2014 14:05
  Σας φιλώ την παρειά.
  Hajduk
  απάντηση638
   
   
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ | 06/10/2014 13:59
  Τα λαμόγια οι αφισοκολλητές και οι απατεώνες δημόσιοι κηφήνες σας ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ κ.ΔΟΥΡΟΥ είστε ο αυθεντικός εκοπροσωπος τους.. Και πλήρωνε άνεργε του ιδιωτικού τομέα..
  κ.ΔΟΥΡΟΥ
  απάντηση806
   
   
  Κωνσταντίνος | 06/10/2014 13:54
  Αν δεν κάνω λάθος, το άγαλμα , γωνία Λ. Αλεξάνδρας και Μαυροματταίων, είναι του Βασιληά Κωνσταντίνου (20ος αιώνας) και όχι του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Εξ άλλου , στο τεράστιο βάθρο , το γραφει .
  Παληός
  απάντηση581
   
   
  Μία | 06/10/2014 13:41
  Μία ακόμα επικίνδυνη αρχομανής χωρίς σοβαρό βιογραφικό.
  Τάσος
  απάντηση806
   
   
  "Μα ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο;" | 06/10/2014 12:50
  οι πολιτικοι στα πραγματα μαλωνουν περι ονου σκιας. "Μα ποιος κυβερνα αυτον τον τοπο"; Ε, οι τραπεζιτες, ποιος άλλος;Πολυ το κουρασαμε, αυτοι φευγουν απ τις Τραπεζες να πανε στα υπουργεια και αναποδα.Ποιοι ειναι προνομιακοι συνομιλητες των εταιρων κρυφα και φανερα; Ποιοι παιρνουν τα πακετα απο τα bailouts; Το συμπαν κατερρευσε και οι τραπεζες λεει ... εχουν κερδη! Κανε μου και μενα τις ζημιες κερδη και φυσικα θα εχω....κερδη! Τελικα, οτι θελουμε λεμε περι ΠτΔ κλπ και η ουσια πεταει πανω απ τα κεφαλια μας.
  a
  απάντηση1327
   
   
  βοήθα παναγιά.. | 06/10/2014 12:38
  μου θυμίζουν οι απαντήσεις της δούρου τσαντισμένη σύζυγο, που την έχει απατήσει ο άντρας της!
  ..
  απάντηση9812
   
   
  Περιμενω.. | 06/10/2014 12:11
  τον/την πρωτο/η πολιτικο στην Ελλαδα που θα δηλωσει την ολοφανερη σε ολους μας αληθεια: οτι η πολιτικη ειναι για αυτον το καλυτερο και πιο προσοδοφορο επαγγελμα που θα μπορουσε να κανει..οτι φυσικα και σκοπευει να ..πεθανει εαν ειναι δυνατον στην, πολτικη , καρεκλα , και πως φυσικα η καριερα στην πολτικη ειναι ο μοναδικος σκοπος του/της. Αυτον/η θα ψηφισω εκτιμωντας τουλαχιστον την ειλικρινεια και την ελλειψη υποκρισιας...
  Steven . K
  απάντηση938