Η ποϊνσέτια ή αλλιώς αλεξανδρινό προέρχεται από το Μεξικό και έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατµόσφαιρας, γι’ αυτό ονοµάζεται και λουλούδι των Χριστουγέννων. Στην Αµερική µάλιστα η 12η ∆εκεµβρίου είναι η Ηµέρα της Ποϊνσέτιας.
Εχει όµορφα κατακόκκινα φύλλα και ανθίζει από τα τέλη του φθινοπώρου µέχρι τον Φεβρουάριο. Είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, τους οποίους φωτίζει µε την κόκκινη λάµψη του.
Σας δίνουµε µερικές πρακτικές συµβουλές, έτσι ώστε τις γιορτινές ηµέρες το αλεξανδρινό σας να είναι σαν χριστουγεννιάτικο στολίδι αλλά και να καταφέρει αντέξει ως τα επόμενα Χριστούγεννα.
•Απατείται μέτριος φωτισµός (κοντά σε παράθυρο, χωρίς να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο).
•H θερµοκρασία στο χώρο να µην πέφτει κάτω από 16 βαθµούς Κελσίου.
•Χρειάζεται συχνό πότισµα, το οποίο γίνεται αραιότερο όταν τελειώσει η ανθοφορία.
•Λίπανση κάθε δέκα περίπου ηµέρες, µε κατάλληλο υδατοδιαλυτό λίπασµα. ∆ώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και στον τρόπο που θα το εφαρµόσετε.
•Κλάδεµα µετά την ανθοφορία. Συνίσταται να φοράτε γάντια, γιατί ο γαλακτώδης χυµός του βλαστού µπορεί να προκαλέσει ερεθισµούς και συµπτώµατα κνίδωσης στο δέρµα.
•H µεταφύτευση σε µεγαλύτερη γλάστρα ενδείκνυται να γίνει το καλοκαίρι, µετά το κλάδεµα του φυτού.
Τα πιο πιθανά προβλήµατα που µπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του αλεξανδρινού είναι να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα του, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης ή της έλλειψης νερού και φωτισµού.
Αν δείτε τα πρώτα συµπτώµατα, αλλάξτε θέση στη γλάστρα, ποτίστε σε τακτικά διαστήµατα και προσέξτε την έκθεση του φυτού σε ρεύµατα αέρα.