Λίγες ώρες μετά την επιβολή περιοριστικών όρων και την ποινή απαγόρευσης ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο από τον ανακριτή, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης εξέδωσε γραπτή ανακοίση στην οποία καθησυχάζει τους φίλους των Ερυθρολεύκων για το μέλλον της ομάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παραμένω Πρόεδρος, μέτοχος και εγγυητής του μέλλοντος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας».

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ότι η σημερινή απόφαση δεν έχει καμία επίπτωση στην ομάδα μας.

Παραμένω Πρόεδρος, μέτοχος και εγγυητής του μέλλοντος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας.

Μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22/6 θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016, που έχει ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί, με σκοπό την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και μια σπουδαία πορεία στο Champions League».

Δέχεται πόλεμο ο Ολυμπιακός και εγώ, σημείωσε ο Μαρινάκης στην απολογία του στον ανακριτή

Στον πόλεμο που δέχεται ο Ολυμπιακός για την ευρωπαϊκή του πορεία, αλλά και ο ίδιος για τα χρήματα που έχει δώσει για την ομάδα ανεβάζοντας το επίπεδό της, απέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον του ανακριτή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, την εμπλοκή του στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός που αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων «αποχή» από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, φέρεται να αρνείται τις βαριές κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται.

Ο, κατά την δικογραφία, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου υποστήριξε, τόσο δια υπομνήματος που κατέθεσαν οι συνήγοροί του Βασίλης Δημακόπουλος και Θανάσης Βαρλάμης, όσο και ενώπιον του ανακριτή πως δεν έχει καμία σχέση με όσα του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού υποστηρίζει πως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι πράξεις που του αποδίδονται αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπόθεση της έκρηξης σε επιχείρηση διαιτητή η οποία – κατά τον κατηγορούμενο – ξεκίνησε με μία «ανώνυμη επιστολή». Φέρεται επίσης να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης εξαιτίας «μιας αντιπαλότητας που έχει φθάσει στην κορύφωση της» μετά την υπόθεση του 2011 για την οποία υπάρχει απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανακριτή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να εξηγήσει τον λόγο που στρέφονται εναντίον του «τόσο πολλά πρόσωπα», ο κατηγορούμενος φέρεται να απάντησε ότι γίνεται πόλεμος διότι έχει χρηματοδοτήσει τον Ολυμπιακό με πάρα πολλά χρήματα, έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα με πρωταθλήματα και κύπελλα αλλά κυρίως με τις πορείες στην Ευρώπη και οι αντίπαλοί του επιθυμούν να τον μειώσουν προσωπικά και επιχειρηματικά αλλά και για να εκτροχιάσουν τον Ολυμπιακό για να ωφεληθούν οι άλλες ομάδες.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση να εμπλακεί το όνομα του στην υπόθεση των ναρκωτικών του πλοίου Noor One» ενώ φαίνεται να επισήμανε πως στο ίδιο πλαίσιο έγινε χρήση ακόμα και παρανόμων αποδεικτικών μέσων όπως πρόσφατα στην περίπτωση ηχογράφησης συνομιλιών του διαιτητή Ζωγράφου.

Πληροφορίες από νομικούς κύκλους αναφέρουν πως ο όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που επιβλήθηκε στον κ. Μαρινάκη χρίζει διευκρινίσεων που ενδέχεται να ζητηθούν σύντομα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί αν η απαγόρευση αφορά την άσκηση προεδρικών καθηκόντων ή την εκπροσώπηση της ομάδας σε αρχές όπως η ΕΠΟ. Ο συγκεκριμένος όρος πάντως δεν αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας καθώς η ανακριτική διάταξη δεν επηρεάζει τον κ. Μαρινάκη ως βασικό μέτοχο της ΠΑΕ.

Τα ξένα μέσα για τον Μαρινάκη

Εκτενή αναφορά κάνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την απόφαση του ειδικού ανακριτή εις βάρος του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το βρετανικό «Sky Sports» γράφει ότι «αποκλείστηκε από το ποδόσφαιρο ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μετά από κατηγορίες διαφθοράς. Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έλεγξε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος». Στο ίδιο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον «ισχυρό άνδρα» του Ολυμπιακού, αλλά και στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή.

Το «Eurosport» και το «Reuters» έχουν τον ίδιο τίτλο: «Απαγόρευση στον ιδιοκτήτη των πρωταθλητών Ελλάδας, μετά την έρευνα για διαφθορά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρέπει τώρα να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά μπορεί να διατηρήσει την ιδιοκτησία της ομάδας».

Η μεγαλύτερη αθλητική ιστοσελίδα της Ολλανδίας «Voetbal International» αναφέρει: «Πρέπει να παραιτηθεί ο… ύποπτος πρόεδρος του Ολυμπιακού», ενώ στέκεται επίσης στην απολογία του ιδιοκτήτη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ και στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο απασχόλησαν και ΜΜΕ της Ιβηρικής χερσονήσου. Η «Sport» της Καταλονίας γράφει: «Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι απενεργοποιημένος. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό και 200.000 ευρώ, για τις καταγγελίες σε περίπτωση χειραγώγησης» και προσθέτει ακόμη: «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε πριν από 5 χρόνια τον Ολυμπιακό και κατάκτησε 5 σερί πρωταθλήματα και τρία κύπελλα».

Η ισπανική «Mundo Deportivo», επίσης με έδρα τη Βαρκελόνη, γράφει: «Απαγορεύουν στον πρόεδρο του Ολυμπιακού την άσκηση των καθηκόντων και του επιβάλλουν πρόστιμο για υπόθεση χειραγώγησης.»

Όσον αφορά τη γαλλική ιστοσελίδα «20minutes.fr» αναφέρει: «Αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού». Πιο κάτω αναλύει: «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος του πρωταθλητή Ελλάδας, που έχει προκριθεί στο Champions League, αποκλείστηκε από κάθε ενασχόληση συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο, μετά την απολογία του στη δικαιοσύνη, για το σκάνδαλο των αγώνων που είναι ύποπτοι προς χειραγώγηση».