Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών και της μετατροπής τους σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης «βάλτωσε» εδώ και μια πενταετία στα γρανάζια της… αδιαφορίας. Είχε εξαγγελθεί στα μέσα του 2011 από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά παρέμεινε στα χαρτιά. Σήμερα, η διοίκηση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνουν τη διάθεση να επανεκκινήσουν το έργο, το οποίο πέρασε «γέφυρα» για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, για να «ξεκλειδώσει» ο κοινοτικός κουμπαράς, πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα (εκ των προτέρων αιρεσιμότητες) που αφορούν στα κτίρια, δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης επισκέφθηκαν την «Πράσινη Γειτονιά» που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργου Καπλάνη.
Παράλληλα με την παρουσίαση του έργου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που βρίσκεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, θα ξεκινήσει το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο διέρχεται μέσα από την πόλη της Αγίας Βαρβάρας και τους όμορους δήμους (Κορυδαλλό και Αιγάλεω), ώστε να απομακρυνθούν οι υφιστάμενοι μεταλλικοί πυλώνες. Οι μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, είναι έτοιμες.
Όσον αφορά το έργο της «Πράσινης Γειτονιάς», αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση τεσσάρων τετραώροφων πολυκατοικιών (ισόγειο και τρεις υπέργειοι όροφοι), οι οποίες περικλείουν έναν ελεύθερο χώρο. Είναι οι λεγόμενες πολυκατοκίες Πρόνοιας, τις οποίες είχε παραχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε έλληνες πρόσφυγες. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει 16 όμοια διαμερίσματα. Με την ολοκλήρωση του έργου κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ελάχιστα χρήματα για θέρμανση τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.