από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Νεοσύστατη Κίνηση με σύνθημα «Σταματήστε τα βασανιστήρια»

Συμμετέχουν ποικίλες οργανώσεις και «αποκαλύφθηκε» στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ
Νεοσύστατη Κίνηση με σύνθημα «Σταματήστε τα βασανιστήρια»
Την κακοποίηση των συλληφθέντων, όπως ο Νικόλαος Ρωμανός, για τις δύο ένοπλες ληστείες στον Βελβεντό Κοζάνης κατήγγειλαν οι συμμετέχοντες στην Κίνηση.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έκανε την Τρίτη 9 Απριλίου, η νεοσύστατη Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια με συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο κτίριο όπου στη διάρκεια της χούντας βρίσκονταν οι χώροι βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Στην Κίνηση συμμετέχουν οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα κ.ά. Διακηρυγμένος σκοπός της Κίνησης είναι «να αποτελέσει αξιόπιστη αναφορά για ενημέρωση ενάντια στην αποσιώπηση καθώς και η επιτόπου παρέμβαση συνεπικουρούμενη από ομάδες γιατρών και δικηγόρων».

Αφορμή για τη δημιουργία της Κίνησης αυτής στάθηκε το περιστατικό των βασανισμών των συλληφθέντων στον Βελβεντό της Κοζάνης από την Αστυνομία τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στελέχη της Κίνησης το συγκεκριμένο περιστατικό «μολονότι καθόλου μεμονωμένο, έχει ένα διαφοροποιητικό στοιχείο. Μέχρι τότε η Αστυνομία αρνιόταν την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, σε σημείο μάλιστα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας να απειλεί τη βρετανική εφημερίδα "Guardian" με μήνυση όταν δημοσιοποίησε βασανιστήρια αντιφασιστών διαδηλωτών από την Αστυνομία (απειλή που προφανώς δεν πραγματοποίησε)».

Αυτή άλλωστε η διαφοροποίηση σε σχέση με παλαιότερα, δηλαδή όχι μόνο η μη άρνηση των βασανιστηρίων αλλά η κατά κάποιον τρόπο ανάδειξή τους από την «κρατική εξουσία ως επίδειξη πυγμής» αποτέλεσε κοινή συνισταμένη στα λεγόμενα των περισσότερων ομιλητών στη συνέντευξη.

Ο πατέρας του συλληφθέντος Μπουρζούκου

«Υπάρχουν αστυνομικά εγχειρίδια που τα περιγράφουν· είναι μια διεθνής πρακτική τα βασανιστήρια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο» σχολίασε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουρζούκος, πατέρας του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, ενός από τους τέσσερις συλληφθέντες της ληστείας στην Κοζάνη. «Τα παιδιά που βασανίστηκαν προσπαθούν να απαξιώσουν αυτό που τους συνέβη, δεν θέλουν να θυματοποιηθούν. Δεν θέλουν να αναφερθούμε μόνο σε αυτούς. Μιλούσα με τον γιο μου στο τηλέφωνο, μου λέει "δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι οι τσιγγάνοι, είναι οι φτωχοί, είναι οι ανήμποροι, όλοι αυτοί που δεν μπορούνε να πούνε τίποτα". Αν μπείτε στις φυλακές θα δείτε πράγματα που δεν ακούγονται έξω».

Αναφερόμενος στη σύλληψη του γιου του και των άλλων τριών νεαρών στον Βελβεντό είπε: «Δεν έφεραν αντίσταση στη σύλληψη, παρ' όλα αυτά τους χτύπησαν και εκείνη τη στιγμή. Ύστερα τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Βέροιας και αφού τους φόρεσαν κουκούλες προκειμένου να μη βλέπουν, τους χτύπαγαν συνεχώς. Τους χτυπούσαν επί τέσσερις ώρες αστυνομικοί που εναλλάσσονταν. Κάποια στιγμή είπαν στον γιο μου, άμα θες πήγαινε να πλυθείς στην τουαλέτα (χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες), αλλά μην τρομάξεις με αυτά που θα δεις».

Η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ παρατήρησε πως «ως κοινωνία έχουμε αργήσει να αντιδράσουμε στο ζήτημα των βασανιστηρίων. Όταν εγκαινιαζόταν αυτό το μουσείο πιστεύαμε πως δεν θα ξανακούγαμε ιστορίες βασανισμών. Δεν ήταν έτσι. Είναι πολλές φορές που συνάδελφοι συναντούν στα δωμάτια της ΓΑΔΑ ανθρώπους να βασανίζονται. Από τους ποινικούς κρατούμενους για τους οποίους δεν αντιδράσαμε, γιατί η δράση τους δεν ήταν νομιμοποιημένη στα μάτια μας, περάσαμε στους μετανάστες, που ούτε και αυτοί είχαν τη δύναμη να αντιδράσουν. Από εκεί περάσαμε στις ομάδες των αντεξουσιαστών που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις νομικές διαδικασίες, όχι μόνο για να μη θυματοποιηθούν -κάτι που είναι πάγια θέση των πολιτικών- αλλά και κατά τη γνώμη μου γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικαστικές διαδικασίες, όχι αδικαιολόγητα. Έτσι φθάσαμε στις σημερινές συνθήκες όχι μόνο να γίνονται βασανιστήρια αλλά να γίνονται και επιδεικτικά. Θέλουν να φτάσει το μήνυμα "εδώ θα πεθάνετε"».

«Έζησα τα μπλε κελιά του Κορυδαλλού»

Ο Δημήτρης Κοπανάς πέρασε περίπου τέσσερα χρόνια σε διάφορες φυλακές της χώρας καταδικασμένος για ένοπλη ληστεία. Καταγγέλλει πως όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, πέρασε για κάποιες μέρες στα «"μπλε κελιά" που λειτουργούν στο χώρο του Ψυχιατρείο Κρατουμένων στον Κορυδαλλό. Αν κάποιος κρατούμενους υποπέσει σε ένα παράπτωμα στη φυλακή η πρώτη λύση είναι το Πειθαρχείο. Αν δεν "γίνει καλό παιδί" η επόμενη λύση είναι τα μπλε κελιά. Ένας χώρος δύο επί δύο με θαλασσί αφρολέξ στους τοίχους και συσκευή κλιματισμού. Ο κρατούμενος είναι εκεί γυμνός, για δεκαπέντε λεπτά το κλιματιστικό δουλεύει φουλ ρυθμούς ψύξης, για άλλα δεκαπέντε σε φουλ ρυθμούς θέρμανσης. Δεν έχεις καμιά επαφή με τον έξω κόσμο παρά μόνο την καραβάνα με το φαΐ, χωρίς πιρούνι, που σου πετάνε κάθε μέρα. Αυτός ο χώρος υπάρχει και λειτουργεί ακόμα και σήμερα» κατήγγειλε ο Δ. Κοπανάς.

«Σημασία δεν έχει το αδίκημα, αλλά τα βασανιστήρια»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου Γιάννης Μουζάλας στάθηκε στο γεγονός πως «αυτό που μας κινητοποίησε είναι η προσπάθεια του οργανωμένου κράτους να κανονικοποιήσει τα βασανιστήρια μέσα από τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Μέσα από τον διασυρμό των τοξικομανών ιερόδουλων. Μέσα από τον "Ξένιο Δία". Για πρώτη φορά μετά τη χούντα προσπαθούνε να τα εμφανίσουνε ως κάτι φυσιολογικό. Εμείς ως "Γιατροί του Κόσμου" είμαστε εδώ γιατί είμαστε ενάντια στα βασανιστήρια στο Ιράκ, ενάντια στα βασανιστήρια στο Αφγανιστάν, ενάντια στα βασανιστήρια παντού. Δεν είμαστε υπέρ των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από τους βασανιζόμενους, μας είναι αδιάφορο. Μας είναι αδιάφορο αν είναι ποινικός κρατούμενος για σοβαρό έγκλημα. Μας είναι αδιάφορο αν ανήκει ο βασανιζόμενος σε πολιτικό χώρο ή δεν ανήκει. Πρέπει να υπερβούμε την άλλη όψη του ιδού νομίσματος. Δηλαδή η κοινωνία λέει "είναι παιδεραστής, καλά κάνανε και του κάνανε ό,τι του κάνανε το πρώτο βράδυ μες στη φυλακή". Κι εμείς δεν μιλάμε. "Είναι αναρχικός, φιλικά διακείμενος σε μας, μιλάμε". Μια κίνηση ενάντια στα βασανιστήρια και την αστυνομική αυθαιρεσία γενικότερα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από το αδίκημα. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν έρευνα για την κακοποίηση των τεσσάρων της Κοζάνης 
ΕΛΑΣ: Τα χτυπήματα των συλληφθέντων στo Βελβεντό έγιναν κατά τη σύλληψη τους 
ΕΛΑΣ: Η ΕΔΕ έβγαλε αθώους τους αστυνομικούς για την κακοποίηση των συλληφθέντων στο Βελβεντό 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  προστασια των ζωων; | 10/04/2013 19:08
  ΄΄Σημασία δεν έχει το αδίκημα, αλλά τα βασανιστήρια'' Και μένω σε αυτό! Γιάννη, εκτιμώ πολύ το έργο που κάνεις σαν γιατρός, αλλά θεωρώ ότι υπερβάλλεις! Μπορείς να μου πεις τι μεταχείρηση πρέπει να έχει ο Πακιστανός της Πάρου; Ή ο δικός μας, ο δράκος των Σερρών που βίασε και έκαψε την κοπέλα ζωντανή; Η οι δύο Αφγανοί που έσφαξαν τον άνθρωπο γιατί φώναξε που πήραν την φωτογραφική του μηχανή;; Αυτοί που πράττουν τέτοια αποδεδειγμένα ΕΙΔΕΧΘΗ εγκλήματα δεν πρέπει να θεωρούνται άνθρωποι, αλλά ζώα! Πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιατρικά πειράματα, ή να εκτελούνται άμεσα! Δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα, ούτε λόγο ύπαρξης! Σαν τις χαλασμένες μηχανές που τις πετάμε όταν δεν επισκευάζονται!
  ο καιαδας
  απάντηση47
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σηκωθειτε τωρα | 10/04/2013 14:34
  απο κρεβατια και καναπεδες και βγειτε στους δρομους να απαιτησετε αμεσως καλυτερες συνθηκες κρατησης για τα παιδια με τα καλσνικοφ!!!
  Gguu
  απάντηση128
   
   
  καλά καλά | 10/04/2013 13:36
  να πιάσουν το παιδί σας να σας δώ πώς θα κελαηδάτε και εσείς... έρχονται άλλωστε και οι φυλακές οικονομικού εγκλήματος... να ετοιμάζεστε.
  od
  απάντηση1316
   
   
  Συμπαράσταση λαέ | 10/04/2013 09:35
  Ισως ασχετο αλλα θεωρώ οτι πρέπει να δημιουργηθεί μια σοβαρή κίνηση για την προασπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου απο την Αριστερα. Περαν απο την ηχητική και οπτική ρυπανση που δημιουργουν με την παρουσία τους (καθοτι φιγουρατζηδες και attention mongers), τα τελευταία χρόνια ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ στη βία , τον τσαμπουκά , την καταστροφή , τον αποκλεισμό μεταφορικών μεσων και τοπων εργασίας κτλ. Δεν αποκλείω την υπαρξη κρατικής αυθαιρεσίας αλλα στην τελική η Αριστερά εχει και εκεί συνδικάλες !Δεν μου κανει εντυπωση που τα κρατικοδιαιτα ρεμάλια της (αποτελεσμα συμφωνιων κατω απο το τραπεζι με Σημιτηδες και Παπατζηδες) κανουν μωκο η ανακινουν το θεμα οταν γουστάρουν .
  ntek
  απάντηση2118
   
   
  Σοβαρή οργάνωση. Η Νάσιουτζικ δεν συμμετέχει? | 10/04/2013 08:23
  Ωστε οι γονείς των τρομοκρατών μαζί με την Κούρτοβικ έκαναν οργάνωση κατά των βασανιστηρίων? Σοβαρό θέμα, πραγματικά. Είναι και κατά των δολοφονιών όπως αυτές που έκαναν τα βλαστάρια τους?
  Αλέξανδρος Αθ.
  απάντηση2831
   
   
   
  Patera Mbourzouko | 10/04/2013 00:54
  Pes Ena Megalo Efxaristo Sti Elliniki Astinamia. An Afto Ginotane Stin Demakratia Tis Amerikis, To Pedi sou tha ixe 20 Sferes se ENA Defterolepto sto kormitou. Asta Parapona . Ftes Ke ESI.
  EPI
  απάντηση2331
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  IF.... | 09/04/2013 22:08
  .....CAN,T DO THE TIME DONT DO THE CRIME.
  kpios
  απάντηση1113
   
   
  Ψευτοπροοδευτικοί | 09/04/2013 21:53
  Όλοι αυτοί οι ψευτοπροοδευτικοί φαντάζομαι δε θα φωνάξουν την αστυνομία όταν μπουν κλέφτες στο σπίτι τους. Θα πουν στους κλέφτες ότι με τη ληστεία παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι κλέφτες θα ζητήσουν συγγνώμη και θα φύγουν χωρίς να τους ληστέψουν.
  lynx
  απάντηση2324
   
   
  "Σημασία δεν έχει το αδίκημα" | 09/04/2013 21:33
  Μεγαλο ΛΑΘΟΣ. Το αδικημα εχει ΜΕΓΑΛΗ σημασια. Για παιδεραστες και δολοφονους τα βασανιστηρια ΔΕΝ ειναι αρκετα. ΜΠΑΜ και κατω.
  Δρακων
  απάντηση1625
   
   
  Εξπρές του Μεσονυχτίου | 09/04/2013 21:32
  ελπίζω να ενδιαφερθούν εξίσου και για τους καθημερινούς ξυλοδαρμούς των μεταναστών. Όχι μόνο των Ελλήνων. Στα Α.Τ. γίνονται φρικτά πράγματα. Το μόνο που θα πίεζε την κυβέρνηση να τα σταματήσει είναι ένα τουριστικό εμπάργκο κατά της χώρας μας. Δυστυχώς μόνο αυτό μας πονάει. Και απορώ που δεν έχει οργανωθεί ακόμα. Τέτοια χώρα που βασανίζει ανηλίκους στα κρατητήρια δεν τη θέλουμε!
  και δεν είμαι αριστερός
  απάντηση3020
   
   
  καλή ιδέα | 09/04/2013 21:13
  Πολύ καλή ιδέα. Άντε τώρα και για μία κίνηση ενάντια στις δολοφονίες αυτών που σκέφτονται διαφορετικά από τους τρομοκράτες! Για μια κίνηση ενάντια στην τρομοκρατία!
  Νίκος
  απάντηση1919
   
-