«Μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία» εγκυμονεί η χρήση γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα) υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), καθώς όπως καταγγέλλουν κυκλοφορούν χωρίς επαρκείς ελέγχους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γ. Πατούλη, κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε σε επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία «σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή».
Οπως επισήμανε, το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του νόμου. «Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου χρησιμοποιούνται γενόσημα, υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος και η αξιολόγηση των μελετών βιοδιαθεσιμότητας γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. «Στην Ελλάδα», ανέφερε, «δεν είναι υποχρεωτική, ούτε η μελέτη βιοδιαθεσιμότητας ούτε και καμία άλλη κλινική μελέτη. Είναι υποχρεωτική μόνον η μελέτη βιοϊσοδυναμίας – και αυτή όχι πάντα».