Φύτρωσε και μεγάλωσε στην πιο ταιριαστή θέση: το ψηλότερο δέντρο της Αφρικής, ένας γίγαντας με ανάστημα 81,5 μέτρων, ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της ηπείρου.

Το πανύψηλο δέντρο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Τανζανίας στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, αναφέρουν στην επιθεώρηση Biodiversity and Conservation ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάιροϊτ στη Γερμανία.

Τα ψηλά δέντρα της κοιλάδας

Το ψηλότερο από τα ψηλά δέντρα της κοιλάδας ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχε ένας ξενόφερτος αυστραλιανός ευκάλυπτος Eucalyptus saligna στη Νότιο Αφρική, μέχρι που ξεράθηκε το 2006.

Όπως εξηγεί το περιοδικό New Scientist, έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τότε που ο ερευνητής Άντρεας Χεμπ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, εντόπισε στην Τανζανία μια συστάδα πανύψηλων δέντρων του είδους Entandrophragma excelsum.

Πέρασε όμως καιρός μέχρι να αναπτυχθεί κατάλληλη μέθοδος μέτρησης. Από το 2012 έως το 2016, η ομάδα χρησιμοποίησε όργανο λέιζερ για να μετρήσει με ακρίβεια 32 δέντρα. Τα δέκα υψηλότερα από αυτά βρέθηκαν να έχουν ύψος 59,2 έως 81,5 μέτρα και διάμετρο από 0,98 έως 2,55 μέτρα.

Η μέτρηση των δακτυλίων του κορμού έδειξε ότι η ηλικία των γιγάντων κυμαίνεται από τα 500 έως τα 600 χρόνια.

Μια πόλη μέσα στο δάσος

Με τόσο μεγάλο μέγεθος, καθένα από αυτά τα δέντρα αποτελεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα τα κλαδιά τους φιλοξενούν φτέρες και μια πληθώρα από άλλα επίφυτα, δημιουργώντας αυτό που ο Χεμπ περιγράφει ως «μια πόλη μέσα στο δάσος».

Το πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος και οι άφθονες βροχοπτώσεις της περιοχής εκτιμάται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες που επέτρεψαν τη γιγάντωση των δέντρων.

Το ρεκόρ του ψηλότερου εν ζωή δέντρου στον κόσμο κατέχει σήμερα ο «Υπερίωνας», μια σεκόγια
Sequoia sempervirens στην Καλιφόρνια με ύψος 115, 85 μέτρα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα δέντρο Pseudotsuga menziesii στο Όρεγκον με ύψος 99,7 μέτρα, ενώ στην τρίτη ένας ευκάλυπτος Eucalyptus regnans στην Αυστραλία που μετρήθηκε στα 99,6 μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ