Περιοδεία στην Εύβοια κάνει σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας και θα παρευρεθεί στην τελετή θεμελίωσης του έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιο Μηλακίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Αλλά, ενώ το πρωθυπουργικό πρόγραμμα φαίνεται σχετικά ελαφρύ, το κλίμα στην Εύβοια είναι βαρύ και ασήκωτο. Αιτία ο δρόμος που θα ενώνει τη Χαλκίδα με τη Βόρεια Εύβοια, μια «προσωπική δέσμευση» του Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, για τον οποίο ακόμα δεν έχει ανατεθεί η μελέτη ούτε για το πρώτο τμήμα του Ψαχνά – Στροφυλιά.

Αλλά, επίσης, ο οδικός άξονας προς τη Νότια Εύβοια Χαλκίδα – Λέπουρα. Για το πρώτο τμήμα, η κυβέρνηση μετέθεσε την ευθύνη από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί να το υλοποιήσει, και οι κάτοικοι εξέλαβαν αυτή την απόφαση ως επικοινωνιακό τρικ.

Εκτός από τους κατοίκους και τους δημάρχους που έχουν ξεσηκωθεί, και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ μαθαίνω ότι πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης. Αυτά τα γνωρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού και προσπαθούν κάπως να διαχειριστούν την κατάσταση, αν και οι ντόπιοι θέλουν να ακούσουν χειροπιαστά πράγματα και πληροφορούμαι ότι λεφτά δεν υπάρχουν πια στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

***

Στη φυλακή οι μετανάστες

Δεκτό έκανε το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη για τους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, αν και όχι χωρίς προβληματισμό. Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει τον εγκλεισμό των μεταναστών για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχουν πάρει άσυλο, είτε σε κλειστές δομές είτε σε φυλακές.

Επίσης, θα καταργηθεί η πρόβλεψη ότι όσοι μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα επί επτά συνεχόμενα χρόνια δικαιούνται άσυλο. Με την αύξηση των ροών από τη Λιβύη και τις μειωμένες θέσεις στα προαναχωρησιακά κέντρα η εξίσωση γίνεται δύσκολη και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανένας πόσοι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα απασχολούνται σε όλη τη χώρα για φύλαξη ηλικιωμένων, ως οικιακοί βοηθοί, αποκλειστικές νοσοκόμες, σε αγροτικές εργασίες, σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Για όλα τα παραπάνω κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου μου μετέφεραν ότι ιδιωτικώς εκτίμησαν πως «ο νόμος Βορίδη θα κάνει παρέα στον νόμο της Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία».

***

«Καρφώθηκαν» -σκόπιμα;- οι συντάκτες της πρότασης

Θα θυμόσαστε την παραφιλολογία του προηγούμενου διαστήματος για το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποβάλλει πρόταση κατηγορίας για την τραγωδία των Τεμπών κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Συνεργάτης μου που γνωρίζει τα ενδοκυβερνητικά παρασκήνια επέμεινε από την πρώτη στιγμή που έφθασε στη Βουλή η δικογραφία από τη Λάρισα ότι υπήρξε «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε συγκροτήσει δικό του νομικό επιτελείο.

Αμέσως μετά την δημοσίευση της πρότασης που υπέγραψαν οι βουλευτές της ΝΔ για να «πέσει στα μαλακά» ο πρώην υπουργός, ο ίδιος συνεργάτης μου με ενημέρωσε για την απόλυτη επιβεβαίωση των πληροφοριών του.

Όποιος πατούσε πάνω στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με το οποίο έφθασε το κείμενο της πρότασης στους βουλευτές της ΝΔ έβλεπε ότι ως συντάκτες αναφέρονταν συγκεκριμένα ονόματα. Αυτά του Γιώργου Μυλωνάκη και του Δημήτρη Μιχαλέλη.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί «καρφώθηκαν» οι συντάκτες της πρότασης, η απάντηση την οποία έλαβα δεν με έκανε σοφότερο. Μεταφέροντας την εντύπωση που προκλήθηκε στους αποδέκτες του email ο συνεργάτης μου δεν απέκλειε να έγινε σκόπιμα για να ξέρουν οι βουλευτές ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Προσωπικά θα εξέταζα και την πιθανότητα να ήταν, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, μια «απλή και άδολη βλακεία»…

***

Οι γκρίνιες των «γαλάζιων» για Καραμανλή

Οι γκρίνιες που ακούστηκαν χθες μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών, όταν κλήθηκαν να υπογράψουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής στο πρόσωπο του Κώστα Αχ. Καραμανλή, είχαν ενδιαφέρον διότι αναδείχθηκαν διαφοροποιήσεις.

Κάποιοι δεν ήθελαν καθόλου να συνδέσουν το όνομά τους με την τραγωδία των Τεμπών, ούτε όμως και με την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή σε έρευνα τυχόν ευθυνών του. Κάποιοι λίγοι, διαφώνησαν με το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι αφού δεν το πιστεύει η Νέα Δημοκρατία, δεν πρέπει να το ψηφίσει. Ο αντίλογος ήταν, ότι στο τέλος της συζήτησης στη Βουλή, όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, αφού και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και μπαίνουν ψύλλοι στα … αυτιά του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί κάποιοι να μην ψηφίσουν την πρόταση στην Ολομέλεια; Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι μόλις 155. Αν εξαιρέσουμε τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν ψηφίζει, οι ψήφοι φθάνουν τις 154. Σαν ισορροπία του τρόμου μοιάζει. Καλού κακού, ο γραμματέας της Κ.Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, αλλά και συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν τα απαραίτητα τηλέφωνα για να διασφαλίσουν την συγκέντρωση των υπογραφών.

***

Κυβερνητικοί στον κόσμο τους…

Πώς διαβάζουν άραγε οι υπουργοί της κυβέρνησης τις δημοσκοπήσεις και κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως η ακρίβεια, που βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των πολιτών; Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στο ερώτημα ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, πρώτο στη λίστα φιγουράρει εκείνο της ακρίβειας.

Ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον διάδρομο της Βουλής καθ’ ύλην αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. «Αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις;», αντέτεινε. «Τι λένε, δηλαδή;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Ότι η ΝΔ είναι πρώτη και σε απόσταση από το δεύτερο κόμμα», απάντησε. Ουδέν σχόλιον ή καλύτερα οι κυβερνητικοί στον κόσμο τους.

***

Λάρισα εμπιστευτικό

Η Λάρισα είναι σήμερα ο νέος σταθμός της προσυνεδριακής περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου μετά την Πάτρα, την Κοζάνη και το Ηράκλειο. Η επίσκεψή του στη μητρόπολη της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει μια σειρά από συμβολισμούς, τόνιζαν συριζαϊκές πηγές.

Συνδέεται, έλεγαν, άρρηκτα με την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις χαμένες επιδοτήσεις για χιλιάδες επαγγελματίες του κάμπου. Αλλά και ηγετική στήριξη στον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη που βοήθησε στην εξέταση και την αξιολόγηση των στοιχείων των επίμαχων δικογραφιών. Κι ας παραμένει για κάποιους άλλους «persona non grata», έχοντας προσφάτως μιλήσει κατά του Χρήστου Σπίρτζη.

***

Πού θα βάλουν την υπογραφή τους;

Ομολογώ ότι θα είναι κάπως ιλαροτραγικό αν τις υπογραφές που αναζητούσε τόσο καιρό στη Νέα Αριστερά, προκειμένου η πρόταση του για Προανακριτική να φτάσει στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκομίσει εν τέλει από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο τελευταίος προανήγγειλε στήριξη οποιουδήποτε κειμένου αποδίδει ποινικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν συμβεί αυτό, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπλεύσουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου. Έμαθα πως η Κουμουνδούρου δεν έχει απευθυνθεί σε οποιονδήποτε άλλο, ούτε σκοπεύει να το κάνει.