Εδώ και λίγο καιρό η NASA δημιούργησε ένα ακόμη ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ονόμασε Discovery. Οι επιτελείς του προγράμματος θα μελετήσουν συνολικά πέντε προτάσεις νέων διαστημικών αποστολών θα δώσουν κάποια αρχική χρηματοδότηση σε κάποιες εξ αυτών και ανάλογα με την πρόοδο τους τελικά θα επιλέξουν ποια τελικά θα υλοποιηθεί.

Από τις προτάσεις του προγράμματος εκείνη που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας είναι η κατασκευή ενός νέου διαστημικού τηλεσκοπίου.

Ο κυνηγός

Το NEOCam όπως ονομάζεται αυτό το τηλεσκόπιο θα έχει αποκλειστική αποστολή τον εντοπισμό δυνητικά απειλητικών διαστημικών σωμάτων για τη Γη. Με απλά λόγια το τηλεσκόπιο θα αναζητά αστεροειδείς που η τροχιά τους θα μπορούσε κάποια στιγμή ή υπό προϋποθέσεις να τους φέρει πολύ κοντά στη Γη. Το NEOCam θα κοιτάζει στο υπέρυθρο του φάσματος και έτσι θα μπορεί να εντοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ή και μερικά εκατομμύρια διαστημικούς βράχους που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνοι για τον πλανήτη μας.

Εχει διαπιστωθεί ότι πολύ μεγάλοι αστεροειδείς όπως αυτός που πιστεύεται ότι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν μας απειλούν στο ορατό μέλλον. Ομως και μικρομεσαίου μεγέθους αστεροειδείς αν πέσουν στον πλανήτη μας μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλες καταστροφές. Για αυτό και η χαρτογράφηση του συνόλου των απειλητικών διαστημικών σωμάτων θεωρείται πολύ σημαντική.