από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 

Νίμιτς: Αισιόδοξος μετά τη συνάντηση για την πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη

«Δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ
Νίμιτς: Αισιόδοξος μετά τη συνάντηση για την πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

Η διαδικασία κινείται προς θετική κατεύθυνση, είπε, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτιμώντας πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί εντός των προσεχών έξι μηνών.

Αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε αρκέστηκε να δηλώσει ότι για μια διαφορά 25 χρόνων είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο, προσθέτοντας πως θεωρεί την πρόταση του «καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές».

Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της».
«Κατέθεσα δέσμη ιδεών και ένα βοηθητικό πλαίσιο»

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είπε πως κατέθεσε δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο».

«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία»
Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό η ΠΓΔΜ να μην έχει τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι' αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».
Σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση για 25 χρόνια και είπε πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς.

Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση.
Και μήνυμα προς την Αντιπολίτευση στις δύο χώρες

Απευθυνόμενος δε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να έχουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.

Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και τις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».

Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόλτενμπεργκ: Χωρίς λύση η πΓΔΜ δεν παίρνει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ 
Συνάντηση Σαμαρά με παμμακεδονικές οργανώσεις για την πΓΔΜ 
Θέλει να πάει στο συλλαλητήριο για την πΓΔΜ ο Τζαβάρας 
Κατρούγκαλος για πΓΔΜ: Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία 
Νέα Υόρκη: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την πΓΔΜ 
Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην πΓΔΜ για όνομα και ένταξη στο ΝΑΤΟ 
Γεννηματά: Διγλωσσία της κυβέρνησης για την πΓΔΜ 
Συνάντηση Καραμανλή για πΓΔΜ με πανμακεδονικές οργανώσεις 
Γερμανικός Τύπος: Σε λύση «Νέα Μακεδονία» προσανατολίζεται ο Νίμιτς για τα Σκόπια 
Λύση με τον όρο «Μακεδονία» δείχνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Νίμιτς 
Καμμένος για πΓΔΜ: Επανέρχεται στην πρότασή του για Βαρντάσκα 
Ντιμιτρόφ: Ισως δεν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας για την ονομασία  
Πρέσβης πΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση 
Κυβέρνηση πΓΔΜ για προτάσεις Νίμιτς περί «Μακεδονίας»: Υπάρχουν προϋποθέσεις να πάει η διαδικασία μπροστά - Αδειάζει τον διαπραγματευτή της χώρας 
πΓΔΜ: Νέες αποστάσεις του ΥΠΕΞ από τον διαπραγματευτή 
Τσίπρας - Ιερώνυμος: Ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την πΓΔΜ 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ | 18/01/2018 02:38
  Αυτος πιεζει για το "Μακεδονια" απο το 1998, απο τις ημερες του CDRSEE που ηταν με τον Σιφτερ και τους αλλους. Το ονομα ειναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ, με ενα γεωγραφικο διαμερισμα εντος αυτης της χωρας με το ονομα "Μακεδονια" και τιποτα αλλο. Οι προγονοι μας δεν πολεμησαν για να γινουν "Μακεδονες" οι καθε ειδους μεταναστες εντος αυτης της χωρας η κατι αλλοι που τους μετεκωμισε ο Τιτο και τους εκανε σωνει και καλα "Μακεδονες. Αιντε και πολυ τους ειναι, πριν διασπασθουν για τα καλα.
  Γιωργος Τσαπανος
  απάντηση51
   
   
  Άντε | 17/01/2018 20:01
  πριν τον πεθάνουμε τον ανθρώπο(το Νίμιτς εννοώ)
  Διογένης
  απάντηση00
   
-