«Δεν υπάρχει τίποτα πονηρό ακόμα και αν πρόκειται για πρόσωπα που κάποιοι θεωρούν ότι έγινε για αυτά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στην Βουλή αναφορικά με την διάταξη στο νομοσχέδιο για την έρευνα η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά «φωτογραφική» για την σύντροφο του πρωθυπουργού. Με την ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα μετατάξεων εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέσεις ΕΔΙΠ (Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού) στα πανεπιστήμια. Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, όπου έχει εισαχθεί προς επεξεργασία το επίμαχο νομοθέτημα, ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Ωστόσο, η κυρία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί πρόταση των πανεπιστημίων χωρίς να διαψεύσει ότι αφορά και την περίπτωση της πρωθυπουργικής συντρόφου.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος είχε «τουϊτάρει» ότι στο επίμαχο άρθρο 33, παρ. 7 του ν/σ «περιγράφονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη σύντροφο του πρωθυπουργού, που κατείχε μόνιμη θέση εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μονιμοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο», αναφερθείς στο θέμα είπε ότι η εν λόγω διάταξη είναι άκρως φωτογραφική και δεν αφορά περίπου 100 άτομα όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας. «Άραγε πού είναι οι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι; Εγώ εννιά μετράω συνολικά», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «περίεργες και πολλές συμπτώσεις μαζεμένες…». Πάντως αυτή την φορά απέφυγε να αναφερθεί στην σύντροφο του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας απαντώντας για το θέμα που ανέκυψε δήλωσε ότι «η διάταξη ρυθμίζει με πάγιο τρόπο, άρα εξ ορισμού μη φωτογραφικό, θέματα μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ» και ότι «η διάταξη αφορά πολλούς εκπαιδευτικούς με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και η τυχόν μετάταξή τους στα ΑΕΙ θα τίθεται στην αυστηρή και αντικειμενική κρίση των ακαδημαϊκών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων ευρείας αντιπροσωπευτικής σύνθεσης».

Ο Ζουράρις, τα ρουσφέτια και η Αριστερά

Πάντως στην συζήτηση ενεπλάκη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις για να σχολιάσει -άλλοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για καυστικό πνεύμα και άλλοι ότι κυριολεκτούσε- πως: «Εμείς οι αριστεροί το ρουσφέτι το λέμε ηθικό πλεονέκτημα και θα το λέμε όσο κυβερνούμε. Μετά θα ξεχαστεί»

«Εμείς οι αριστεροί έχουμε έναν έρωτα με την επιστημονίζουσα ορολογία», είπε ο κ. Ζουράρις, εξηγώντας στην αναπληρώτρια υπουργό ότι «το ρουσφέτι είναι λίγο φυσικότερο και από τη φυσική λειτουργία του ανθρώπου -την αναπνοή».

«Το ρουσφέτι είναι αδύνατον να καταργηθεί εκτός και αν μας βάλουν τσιπάκι…», είπε χαρακτηριστικά.