Κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, πραγματοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο διάλογος με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε: «Η πρόσκληση για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι, αλλά δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση».

Σημείωσε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη ζήτησε από τους αγρότες να απομονώσουν εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για δικούς τους λόγους.

Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές της πρέπει να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου σχεδίου διάσωσης το συντομότερο δυνατό.

«Η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι η όλη διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί το δυνατό συντομότερα γιατί ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχει χρόνο για χάσιμο», είπε η κυρία Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο των δανειστών καθώς η Ελλάδα έχει κάνει τις προτάσεις της.

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας τήρησε τη δέσμευσή του να καταθέσει βελτιωτική πρόταση για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Με τη νέα πρόταση και τις προσαρμογές που προβλέπονται, ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Οσον αφορά στις ραδιοτηλεοπτικές άδειες η κυρία Γεροβασίλης κάλεσε τη ΝΔ να συνδράμει για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Θύμισε ότι σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προσθέτοντας ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων η συναίνεση για να προχωρήσει αυτή και όχι προνόμιο ή δικαίωμα της διάσκεψης των προέδρων και άρα είναι απαραίτητο να βρεθεί κοινός τόπος για να στελεχωθεί η ανεξάρτητη Αρχή. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει μπροστά και θα ολοκληρώσει με κάθε νόμιμο μέσο τη διαδικασία της αδειοδότησης.

«Καλούμε λοιπόν την αντιπολίτευσηκαι ειδικά τη ΝΔ, να σταματήσει να προβάλλει προσκόμματα και να συνδράμει στην προσπάθεια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» σημείωσε και συπλήρωσε ότι εδώ θα κριθούν η αξιοπιστία και οι προθέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και του ίδιου του κράτους.

Για το μέτωπο του προσφυγικού, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη ενόψει της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις 18 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό που έχει σημασία, πλέον, είναι και η τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως της Τουρκίας, που αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό των ροών.

Παράλληλα γνωστοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο για το προσφυγικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, περί ανάμειξης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στην Άγκυρα τη Δευτέρα και στις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε η πρόθεση των δύο χωρών να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών τόσο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όσο και στο Αιγαίο.

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στις συζητήσεις περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, που απέρριπταν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».

Αναφερόμενη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των διεθνών σχέσεων της χώρας, ένα πλαίσιο που ορίζεται από την αρχή της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η επίσκεψη στο Ιράν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών, ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των πετρελαιοειδών, της μεταποίησης, της ενέργειας και των μεταφορών και, ήδη, έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Ιρανών επιχειρηματιών.