Οι ιδέες του Μάθιου Νίμιτς επί των οποίων συζητούν η Αθήνα και τα Σκόπια δεν είναι καινούριες, αλλά αποτελούν έναν συνδυασμό παλαιότερων σκέψεων με νέο περιτύλιγμα. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά το πέρας των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ).
Οι συζητήσεις του κ. Νίμιτς υπήρξαν πολύ λεπτομερείς όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι. Στο τραπέζι βρέθηκαν οι ιδέες του κ. Νίμιτς που πάντως – και παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα – είναι πολύ πιο καλά μορφοποιημένες από ό,τι ο ίδιος θέλει να λέει σε μία μορφή πακέτου που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ελκυστικό και καλύπτει τις ανησυχίες των δύο κρατών.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των συναντήσεών στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει την εντατικοποίηση των συνομιλιών και αναμένεται να καλέσει ξανά τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, τους κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στη Νέα Υόρκη. Επανέλαβε ότι έλαβε ισχυρές διαβεβαιώσεις από τη σκοπιανή πλευρά ότι η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της πΓΔΜ. Και ζήτησε και από τα δύο εμπλεκόμενα κράτη να κατανοούν τις ανησυχίες της άλλης πλευράς.