Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε την Τετάρτη, με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν κατά την επιχείρηση «ανακατάληψης» της «Βίλας Αμαλία» και την επιχείρηση κατάληψης των κεντρικών γραφείων της ΔΗΜΑΡ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, από ομάδες αντιεξουσιαστών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση και την ΔΗΜΑΡ, η αποφυγή του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μέσω των ανακοινώσεων και τοποθετήσεων στελεχών του, κατηγορηματική θέση για τα δύο περιστατικά, αφήνει εκτεθειμένη την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία μάλιστα κατηγορούν για «προβοκατόρικη» στάση και απόπειρες συμψηφισμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, χαρακτήρισε την Τετάρτη το θέμα «ελάσσονος σημασίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα αποπροσανατολισμού και καλλιέργεια στρατηγικής έντασης και αντιπερισπασμού.
Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση κατά κύριο λόγο στην επισήμανση της προσπάθειας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ανακατάληψη της Βίλλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών, «στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής», όπως αναφέρθηκε.
Κατά την Κουμουνδούρου, «πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της».
«Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο, ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η βίλλα Αμαλία, που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμό ένα ζήτημα, γελοία πράγματα», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατόπιν αυτών, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε: «Θέλουμε ταυτόχρονα να καταδικάσουμε κατηγορηματικά την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας».
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία «μεταξύ άλλων» καταδικάζει και την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, σημείωναν πως «πρόκειται για μια ανακοίνωση με μισόλογα και τους συνήθεις συμψηφισμούς, περί κρατικής καταστολής.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν, ότι «σε ένα συνολικό κείμενο 170 λέξεων μια τυπική καταδίκη της κατάληψης με μια φράση, εξαφανίζεται τελείως και αποδεικνύεται έτσι, η πολιτική ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη αντιδημοκρατική και απαράδεκτη κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ» και συμπλήρωναν ότι
«εάν αυτό συνδυαστεί με την άθλια και προβοκατόρικη περιγραφή του γεγονότος από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, αφήνει έκθετο τoν ΣΥΡΙΖΑ από κάθε πλευρά».

Σε ανάλογο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε πως «είναι αδιανόητο να στηρίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πράξεις βίας και ανομίας. Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν καλύπτει τους γνωστούς- πλέον- κουκουλοφόρους».
Ο κ. Κεδίκογκλου χαρακτήρισε υποκριτική την καταδίκη της κατάληψης των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας ότι «δεν αρκεί, γιατί η βία δεν είναι ποτέ συμβολική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να έχει υπό την προστασία του τη βίλα Αμαλία».
«Άλλωστε, αυτοί που εισέβαλαν σήμερα στη βίλα Αμαλία είναι οι ίδιοι που κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. και στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκλείσουν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, με την πλήρη κάλυψη της ανακοίνωσης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «είναι η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν επιλέγει να παραμείνει στα άκρα».