Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχουν για το μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εκφράζουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για την ευστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ήταν περιχαρής το βράδυ της Τρίτης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018, λέγοντας ότι αυξανόμαστε, αντί να μειώνεται η δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας (σ.σ. εννοούσε την θετική ψήφο της κας Μεγαλοοικονόμου, νυν ανεξάρτητης, προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων), αλλά το ζήτημα με τον Π. Καμμένο δεν είναι απλό.

Αν και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί προβληματισμοί για την στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ και εάν θα υποχωρήσει ή όχι σε διάφορα ζητήματα και τελικά δεν προέκυπτε ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, εντούτοις, στο θέμα των Σκοπίων η κατάσταση είναι διαφορετική.

Εάν θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι ο Π. Καμμένος, που προφανώς αυτό επιθυμεί, πρέπει στο συγκεκριμένο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να υπερασπιστεί την κόκκινη γραμμή που έβαλε. Σε διαφορετική περίπτωση η πορεία του κόμματός του, το οποίο κινείται σε πολύ χαμηλή πτήση στις δημοσκοπήσεις, θα είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο ίδιος το γνωρίζει και γι’ αυτό και ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του έναντι της ΝΔ. Μόνο που στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν θα τον βοηθήσουν οι υψηλοί τόνοι, αλλά κατά πόσο θα υπερασπιστεί την άποψή του.
Ο Π. Καμμένος βέβαια, είχε ψηφίσει, ως βουλευτής της ΝΔ, τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή- τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, βασική θέση που είχε γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων, πλην του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πάντως, το ενδιαφέρον είναι ότι ο Π. Καμμένος προτάσσει την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992, σύμφωνα με την οποία καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν θα γίνει δεκτή, αν και αυτό έχει έχει αλλάξει από το 2007 και ύστερα, με το erga omnes.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ν. Κοτζιάς, μίλησε για πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων που χρειάζεται, με τη ΝΔ να μην είναι διατεθειμένη να καλύψει, όπως μεταδίδει, την κυβερνητική ανευθυνότητα και να μπει στο τραπέζι της συζήτησης.
Μένει να φανεί μέχρι που θα φθάσει σήμερα ο Π. Καμμένος και εάν θα δημιουργήσει ζήτημα στην κυβέρνηση ή θα πατήσει και αυτή την κόκκινη γραμμή.