Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν τον Ιούλιο του 2014.
Δεν έχουμε όμως μόνο 3 χρόνια χαμένα, είναι πολύ περισσότερα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του φόρτωσαν τη χώρα με το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, 100 δισ. δάνειο, παρέδωσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και επέβαλαν 12,5 δισ. μέτρα με υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων. Πρόσφατα επέβαλαν και νέα μέτρα 5 δισ. με μείωση του Αφορολογήτου και περικοπές σε συντάξεις και μισθούς που θα εξελίσσονται ως το 2020.
Και ενώ η χώρα θα μπορούσε σήμερα να βιώνει μια πραγματική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, εγκλωβίστηκε στους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα και τα μίζερα αποτελέσματα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων.
Ο κ. Τσίπρας μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αντί να ενεργοποιήσει πολιτικές ανάκαμψης της οικονομίας, επιχειρεί, ως συνήθως, επικοινωνιακή και μόνο ανάκαμψη. Επιχειρεί αλλαγή ατζέντας με επικοινωνιακού χαρακτήρα επισκέψεις στα υπουργεία, χωρίς σχέδιο και χωρίς προγραμματισμό. Αυτό προσπάθησε και με την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.
Μίλησε για μείωση της ανεργίας, αλλά δεν ανέφερε λέξη:
α) Για τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων για λίγες ώρες και φυσικά με λίγα ευρώ, που σήμερα φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Εργάνη» το 50% των νεοπροσλαμβανομένων.
β) Για την αύξηση κατά 50.000 μέσα σε έναν (1) χρόνο των μακροχρονίως ανέργων.
γ) Για το γεγονός ότι το 2016 η ανεργία θα ήταν 4% μικρότερη αν δεν είχε παρεμβληθεί η διακυβέρνησή του.
Ο κ. Τσίπρας «διέταξε» την ανεργία να μειώνεται κατά 2,5 μονάδες ετησίως τα προσεχή χρόνια, αλλά απέφυγε να αναφερθεί:
– Στον τριπλασιασμό τα δύο τελευταία χρόνια των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά.
– Στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που μόλις πριν από λίγες μέρες νομοθέτησε.
– Στα καθημερινά λουκέτα στις επιχειρήσεις λόγω των εξοντωτικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους.
– Στο ότι το 50% των νέων ανθρώπων ηλικίας 18-35 ετών υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους.
Καμία αναφορά επίσης στην αθέτηση των δεσμεύσεών του για κατώτατο μισθό 751 ευρώ και για επίδομα εργασίας και μάλιστα για διπλάσιο χρόνο.
Σαν να μην είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία του ΙΟΒΕ πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τα οποία 6 στους 10 εργαζομένους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν μισθό από 400 έως 800 ευρώ, ενώ ποσοστό 16% των αποφοίτων αμείβεται με λιγότερα από 400 ευρώ.
Αναφέρθηκε με έπαρση στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και στο πρόγραμμα στήριξης των απόρων, αλλά δεν είπε ότι αυτά, όπως άλλωστε και όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα, σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία εξασφάλισε και τους απαραίτητους πόρους.
Δεν μίλησε βέβαια για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας και για τις 300.000 και πλέον συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, που δεν αποδίδονται στους δικαιούχους, αλλά ούτε για τα 40.000 παιδιά που, αν και το δικαιούνται, θα μείνουν εφέτος εκτός παιδικών σταθμών.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας αποδείχθηκε μία ακόμη φαρσοκωμωδία. Μια συνάντηση με τους επιτελείς του, χωρίς σχέδιο, χωρίς την παρουσία των κοινωνικών εταίρων, μακριά από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας, τους επιστημονικούς φορείς, η οποία εξυπηρέτησε αποκλειστικά επικοινωνιακές ανάγκες.
Ομως τα αποτελέσματα των επικοινωνιακών κινήσεων κρατούν μόνο για την περίοδο «από τα σύκα μέχρι τα σταφύλια» και δεν μπορούν να κρύψουν περισσότερο τη δεινή για τους πολίτες και την οικονομία πραγματικότητα.


Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ