Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, όπως σχολίαζαν βουλευτές όλων των πτερύγων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν φάντασμα του εαυτού του. Δεν ενέπνεε κανέναν ενθουσιασμό, όπως φάνηκε και από τα λίγα χειροκροτήματα που απέσπασε κατά τη συζήτηση της τροποποίησης του εκλογικού νόμου. Ορισμένοι ομιλούν για αρχή του τέλους και επέμειναν ότι στέρεψε πρόωρα…
nnn
Η αδυναμία του, όπως λένε, οφείλεται στην πολυχρησιμοποίηση του προπαγανδιστικού λόγου, ο οποίος δεν επιβεβαιώνεται πλέον ούτε από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ούτε από τις πράξεις του κόμματός του. Βρίσκεται σε εκείνο το σημείο όπου η προπαγάνδα εξαντλείται και τα ψεύδη αποκαλύπτονται. Αν δεν καταφέρει να δημιουργήσει πραγματικό έργο για τη χώρα και τους πολίτες, θα είναι αυτός τελικά που θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
nnn
Ηταν άλλωστε εμφανής η αδυναμία του να αποκρούσει την κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση. Για κάθε επιχείρημά του χρησιμοποιούσε τις χιλιοειπωμένες λέξεις, όπως Siemens, διαπλοκή, Παπασταύρου, καναλάρχες και «δημοσιογραφική αθλιότητα». Και βεβαίως δεν λέει να εγκαταλείψει την προσφιλή του μέθοδο να αναφέρεται συνεχώς στο παρελθόν. Θυμήθηκε το «βρώμικο» ’89 και «ξέθαψε» ακόμη και την αποστασία του ’65 για να αποκρούσει τους επικριτές του.
Ο εκνευρισμός του Ν. Βούτση
Πολλοί πάντως επεσήμαναν και τον εκνευρισμό του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση. Κατά την επεισοδιακή παρέμβασή του τα χέρια του έτρεμαν και η φωνή του ράγισε. Η ένταση ήταν προφανής σε σημείο που ορισμένοι ανησύχησαν. Ο λόγος του εκνευρισμού του Προέδρου της Βουλής ήταν δικαιολογημένος. Δεν ήταν το απλούστερο των πραγμάτων να υπαινίσσεται κάποιος έστω διαμόρφωση προσδοκιών για ψήφιση του εκλογικού νόμου από τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο τα non papers, οι πληροφορίες που άφηνε το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρεύσουν και οι δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή ότι έχουν εξασφαλιστεί οι ψήφοι 197 βουλευτών στήριξαν τις καλλιεργούμενες προσδοκίες για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων.
nnn
Εκείνο που με πληροφόρησαν εγκύρως είναι ότι όταν άκουσε ο Πρωθυπουργός για τις δηλώσεις Κουρουμπλή, ότι δηλαδή βρέθηκαν 197 βουλευτές και ότι απομένουν άλλοι τρεις για να γίνουν 200, γύρισε προς το μέρος του στα υπουργικά έδρανα και τον ρώτησε αν όντως έκανε τέτοια δήλωση. «Πρόεδρε, σου ορκίζομαι, πουθενά δεν έκανα δήλωση, δεν είπα τέτοιο πράγμα» του απάντησε και εν συνεχεία έβαλε τους συνεργάτες του να ερευνήσουν ποιοι μετέδωσαν ή δημοσίευσαν τέτοια δήλωση και από πού την πήραν. Αν όντως έψαξαν, δεν θα δυσκολεύτηκαν να τη βρουν –σε όλα τα ΜΜΕ υπήρχε.
Ο Μητσοτάκης πολιτικός κρατούμενος
Οταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήταν πολιτικός κρατούμενος σε ηλικία 6 μηνών, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι βουλευτές του γελούσαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να εξηγήσει, αλλά προφανώς ουδείς άκουγε. Και πώς να ακούσει αφού εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής επικρατούσε πανζουρλισμός; Τι ακριβώς είχε συμβεί; Πώς είναι δυνατόν ένα βρέφος 6 μηνών να είναι πολιτικός κρατούμενος των συνταγματαρχών της δικτατορίας; Μαθαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης το είπε αυτό ειδικά για τη μητέρα του Μαρίκα. Και μόνον, όπως έλεγε, γι’ αυτήν. Και τούτο γιατί όταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δραπέτευσε τον Αύγουστο του 1968 στην Τουρκία με μια εξάμετρη σαπιοβάρκα, η χούντα έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό τη Μαρίκα με τα τέσσερα παιδιά της. Ολη, δηλαδή, την οικογένεια. Τότε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ήταν μόλις έξι μηνών. Η απαγόρευση ήρθη τον Ιούλιο του 1969.
nnn
Ηταν μία από τις πιο ήρεμες εμφανίσεις του Πάνου Καμμένου στη Βουλή. Ο πρωταγωνιστής πολλών επεισοδίων έντασης φάνηκε ότι δεν ήταν σε ιδιαίτερα καλή (πολιτική) διάθεση. Αν εξαιρέσει κανείς ότι είπε ένα ανεκδοτάκι στα γρήγορα στον Πρωθυπουργό, προφανώς για να τον κάνει να αλλάξει διάθεση και να χαμογελάσει, καθώς και την πρόταση που έκανε στην Ολγα Γεροβασίλη να κάνουν μαζί διακοπές στην Ικαρία (και αυτή το δέχθηκε ασυζητητί), ο υπουργός Αμυνας φαινόταν ότι είχε χάσει κάτι από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του. Να σκεφθείτε ότι, όταν η Φώφη Γεννηματά τον αποκάλεσε «ακροδεξιά απόφυση», της απάντησε με ένα γυμνασιακού επιπέδου «παρά φύσιν σοσιαλίστρια». Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά εκείνη τη βραδιά στη Βουλή κυκλοφορούσαν από κινητό σε κινητό διάφορες φωτογραφίες με… πόζες του Καμμένου από την… εξωπολιτική δραστηριότητά του, όπως ψάρεμα, ξέγνοιαστες διακοπές και ορισμένες άλλες φωτογραφίες που οι μυημένοι στα happenings Καμμένου δεν θέλησαν να δείξουν.
Κουρασμένος Πρωθυπουργός
Οντως ο Πρωθυπουργός είναι κουρασμένος, με βεβαίωσε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του (πιο στενός δεν γίνεται). «Δουλεύει ασταμάτητα, μας έχει όλους εξουθενώσει, κι όμως εμείς δουλεύουμε μόνο το 1/3 απ’ ό,τι δουλεύει αυτός» έλεγε, με την προσθήκη ότι του λείπει ύπνος. Εκεί που πήγαινε να ηρεμήσει λίγο μετά την αξιολόγηση έρχεται ξαφνικά το πραξικόπημα στην Τουρκία και πάει η ξεκούραση, λέει ο συνεργάτης του. Αλλά, όπως αποκάλυψε, θα βρει χρόνο για διακοπές εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο. Σκέφτεται, χωρίς ακόμη να το έχει οριστικοποιήσει, να περάσει από το χωριό του, το Αθαμάνιο Αρτας, να βρεθεί και πάλι στις ρίζες του, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, μπας και γυρίσει η τύχη του.
Νικήτας Delivery Μαξίμου
Σας έχω νέα από το… Νικήτας Delivery Μαξίμου. Πρόκειται για τον Νικήτα από του Ψυρρή, που τείνει να γίνει αποκλειστικός μάγειρας και προμηθευτής μαγειρευτού φαγητού και κρεατικών όλων των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου και βεβαίως του Πρωθυπουργού. Θεωρείται μάλιστα και υπεύθυνος για τη σιλουέτα του κ. Τσίπρα. Κάθε μέρα στις 2.30 το μεσημέρι ένα μηχανάκι σταματά στην πίσω πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου και ξεφορτώνει φαγητό σε πακέτα. Αγαπημένο φαγητό, το… κοντοσούβλι. Τώρα τελευταία όμως που ο κ. Τσίπρας πήρε μερικά κιλά προτιμά ψητά στη σχάρα και σαλάτα. Οι άλλοι όμως είναι σταθεροί στο κοντοσούβλι και στα μοσχαρίσια φιλέτα.
nnn
Ρωτήθηκε ο ανεξαρτητοποιηθείς από το ΠαΣοΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις επόμενες εκλογές θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή αν τέλος πάντων πάει στη ΝΔ. Και ιδού τι απάντησε: «Θα πάω εκεί που δεν θα πάει η Φώφη. Ακόμη και στον Διάβολο θα πάω, φτάνει να μην είναι εκεί η Φώφη». Λαμπρά.
Ενα σατανικό σχέδιο
Κυκλοφορεί εντόνως τις τελευταίες ημέρες στην πιάτσα ένα σατανικό σχέδιο που λέει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία να πτωχεύσει το Mega. Γιατί άραγε; Μόνο για να αποκτήσει ένα λάβαρο ο κ. Τσίπρας;
nnn
Κάποιοι πονηρεμένοι μου σφύριξαν ότι με την επιδιωκόμενη πτώχευση τα περιουσιακά στοιχεία του καναλιού θα περάσουν στις τράπεζες, για να προσφερθούν εν συνεχεία στον εκλεκτό της κυβέρνησης που θα λάβει την πρώτη άδεια.
nnn
Δηλαδή και ο κ. Τσίπρας να καταγάγει νίκη μεγάλη και ο αδειούχος κομματικός καναλάρχης να πάρει έτοιμο κανάλι κοψοχρονιά. Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά αυτοί που μου το μεταφέρουν γνωρίζουν και από τράπεζες και από κανάλια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ