από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Το εθνικό μας χρέος στη συνεννόηση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Το θέμα της χώρας είναι πολιτικό. Η διαπραγμάτευση έπρεπε να είναι πολιτική. Όχι στις οικονομικίστικες (!) προσεγγίσεις - πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά»

Τα παραπάνω λόγια λέγαμε στα αμφιθέατρα τη δεκαετία του ΄80 και αυτά ακούμε πάλι σήμερα να αναπαράγονται με επαναστατικό στόμφο από κυβερνητικά χείλη. Φυσικά κι όλα είναι πολιτικά, αλλά χωρίς τεχνοκρατική τεκμηρίωση ,χωρίς βαθειά γνώση του ευρωπαϊκού οικονομικού γίγνεσθαι και του συσχετισμού δυνάμεων, η πολιτική γίνεται ανήθικη δημαγωγική ρητορεία που συναρπάζει τους πολλούς για λίγο και καταστρέφει την πλειοψηφία (κυρίως τους αδύναμους) επί μακρόν.

Κάθε πρόταση της χώρας μας κυρίως εξαιτίας (αλλά όχι αποκλειστικά) του τελευταίου εξαμήνου, δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους εταίρους.  Η συγκυρία απαιτεί επεξεργασία, τεκμηρίωση και συναίνεση. Αν δεν προχωρήσουμε με αυτά τα τρία, η εναλλακτική θα είναι η απόρριψη των γενικολογιών μας και η επιβολή των προτάσεων των εταίρων ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ.

Ό,τι κι αν γίνει στο εσωτερικό των κομμάτων ό,τι και αν αποφασισθεί για εκλογές ,τα μεγάλα μέτωπα είναι ανοιχτά: οι μεταρρυθμίσεις, η αποτελεσματική χρήση του όποιου αναπτυξιακού πακέτου και το χρέος. Ας μιλήσουμε σήμερα γι΄αυτό.

Το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους είναι κάτι πέρα από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τη συγκράτηση των ελλειμμάτων, πέρα από τους δείκτες της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα χρέος που πλέον θα φτάσει - με τη βοήθεια της δημιουργικής ασάφειας - το 200%, δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται.
Μπορεί ο παρανομαστής του κλάσματος, το ΑΕΠ δηλαδή, να είναι αυτό που κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ύψος και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε ένα χρέος, αλλά όταν αυτό είναι δυσθεώρητο, όπως το ελληνικό, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Μπορεί επίσης, όπως έκαναν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά να επιχειρείται η ανάδειξη της "ιαπωνοποίησης" του ελληνικού χρέους, υπό την έννοια ότι το περισσότερο ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, άρα είναι ευρωπαϊκό, όπως και των Ιαπώνων...ιαπωνικό, αλλά και πάλι το βουνό είναι ψηλό.

Το ΔΙΚΤΥΟ, του οποίου προΐσταμαι, θεωρεί, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης χωρίς τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους. Η συζήτηση του νέου προγράμματος είναι σαφές ότι δεν αφορά μόνο στις πρόωρες συντάξεις ή στους συντελεστές του παραμένοντος ΕΝΦΙΑ.

Πεποίθηση μας είναι ότι μία διαπραγμάτευση με βάση μία εθνική πρόταση για τη διαχείριση του χρέους έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει, στο βαθμό που θα έχει εθνική συναίνεση και επομένως ορίζοντα μακράς πολιτικής δέσμευσης.

Το πρώτο, λοιπόν, ζητούμενο είναι το περιεχόμενο αυτής της πρότασης που θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά και επεξεργασμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σενάρια που θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και των εταίρων. Και το δεύτερο η οργανωμένη διπλωματική προσπάθεια της χώρας για παρουσίαση αυτής της πρότασης στα 18 υπόλοιπα κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Η άμεση δηλαδή ενημέρωση των υπολοίπων λαών για την προσπάθεια μας, αλλά και για τα δικά τους συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΙΚΤΥΟ πήρε την πρωτοβουλία τον Μάιο του 2014 να αξιολογήσει συγκριτικά τις βασικότερες προτάσεις για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, να διερευνήσει και να αναδείξει τα πεδία και τα περιθώρια σύνθεσης αυτών.

H μελέτη αυτή διακρίνει ελκυστικά στοιχεία, που συνυπάρχουν στις επιμέρους προτάσεις, τόσο αναφορικά με τις προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους όσο και σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής των ευρωπαϊκών θεσμών που απαιτείται για αυτό. Παρουσιάζονται δηλαδή τα εργαλεία για την επιμήκυνση, τα επιτόκια, την αναστολή μέρους του χρέους , ακόμα και την σύνδεση διαγραφής μέρους του με βάση οικονομικά αποτελέσματα αλλά και τον ρόλο της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των κρατών – μελών και του ιδιωτικού τομέα.

Ολόκληρη η μελέτη  « 4+1 προτάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους»  

η τεχνοκρατική σύνθεση μπορεί να επιτευχθεί, η πολιτική βούληση για αξιοποίηση της ειδικής γνώσης και της επίτευξης εθνικής συναίνεσης είναι το ζητούμενο!
Είναι αυτό που διδάσκει το Σκανδιναβικό success story,το Γερμανικό βιομηχανικό θαύμα και η πορεία Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας μέσα στη κρίση.
Αν αφήναμε για λίγο στην άκρη την γοητευτική τιποτολογία της γενικής εφόρμησης προς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και επικεντρωνόμασταν στο τρίπτυχο "μαθαίνω δουλεύω συνεργάζομαι" τότε αντί για το Κούγκι θα μας συγκινούσε πιο πολύ ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή. 

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την ΕυρώπηΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μπράβο κυρία Διαμαντοπούλου | 11/08/2015 23:06
  έτσι κάνουν οι ικανοί πολιτικοί και ηγέτες, ετοιμάζουν ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα μια λύση για το πρόβλημα, και το παρουσιάζουν στον κόσμο, όχι σαν τους συριζαίους που ούτε σχέδιο Α, ούτε Β είχαν, 6 μήνες έκαναν δοκιμές που κατέστρεψαν την χώρα και ακόμη σήμερα δεν ξέρουν ακριβώς τι θέλουν. Ευτυχώς έχει ακόμη η χώρα ικανούς και τίμιους πολιτικούς, μακάρι να μπορέσει να τους αξιοποιήσει.
  apodimos
  απάντηση15
   
   
  μπαλτας | 11/08/2015 15:16
  μιλάνε οι οπαδοί του Μπαλτά ? ρε πάτε καλά? ψέγετε την άννα εσείς που δεν θα ανοίξετε σχολεία? εσείς που κλείνετε ολοήμερα? εσείς που δεν θα έχετε ούτε 200 αναπληρωτές γιατί προτιμήσατε να ανοίξετε την ΕΡΤ? ντροπή
  βίκυ αντωνίου
  απάντηση3311
   
   
  Ρίχτα | 11/08/2015 15:09
  πες τα άννα. Πώς τα κάνατε έτσι ρε σεις στην Κουμουνδούρου?
  χριστοφορος Μακρής
  απάντηση2310
   
   
  ΜΝΗΜΟΝΙΟ | 11/08/2015 15:08
  ήρθε το 3ο Μνημόνιο...και το χρέος θα πάει στο ΘΕΟ με τις βλακείες του τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα και πολιτικούς που σπάνε αυγά.
  ντίμης
  απάντηση2710
   
   
  ας τα ακούνε κάποιοι | 11/08/2015 15:06
  Η άννα έκανε μία σωστή προσπάθεια και μία τεκμηριωμένη δουλειά. Δεν έμεινε σπίτι της. Προσπαθεί. Αυτό το παράδειγμα ας το δουν και άλλοι που πλασάρονται σαν σωτήρες...
  φαίη βορίλα
  απάντηση2612
   
   
   
  η Αννούλα της φωτοτυπίας συμβουλεύει | 11/08/2015 13:18
  Δεν έχεις καταλάβει τίποτα Αννούλα. Ακόμη και όσοι αντιπαθούν τον Τσίπρα (όπως και εγώ) , μόλις βλέπουν εσένα , τον Σημίτη , τον αλήστου μνήμης Τσοχατζόπουλο , και όλο αυτό τον εσμό των ανθρώπων που μόνο μέλημα τους ήταν ο προσωπικός τους πλουτισμός ,απλώς εμετιούν. Ποιά ήταν η περιουσιακή σου κατάσταση Αννούλα (και οχι μόνο η δική σου αλλά και όλων των άλλων βουλιμικών , αρπακτικών , βρωμερών μικροαστών του ΠΑΣΟΚ) πρίν μπείς στήν πολιτική και ποιά είναι τώρα? Που έμενες Αννούλα και που μένεις τώρα? Και αφού οι νομικές διαδικασίες λόγω της συνεχούς βουλευτικής σου ασυλίας δεν κατώρθωσαν να σε στείλουν στήν φυσική σου θέση (τις φυλακές Κορυδαλλού ) με αβυσσαλέο θράσος συμβουλεύεις.
  mnhmwn
  απάντηση3343
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το ΔΙΚΤΥΟ | 11/08/2015 10:48
  Κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στη ζωή μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι, έχε τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί, γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα ΔΙΧΤΥ. Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς ...
  ... κανείς δεν θα μπορέσει να σε βγάλει!
  απάντηση1419
   
   
  Δεν ειναι το προβλημα η τεχνικη μειωσης | 11/08/2015 09:35
  ατυ ατυΣυγνωμη αλλα αυτοι που λιγο παρακολουθουν τα διεθνη δεν καταλαβαν ποτε ότι το πρόβλημα είναι η τεχνικη μειωσης του βαρους του χρεους . Αυτό είναι το ευκολο κομματι . Το δυσκολο είναι να πεισθουν αυτοι που εχουν δανεισει και θα τους παραταθεί /μειωθεί η απαιτηση να μην ξανακληθουν να ξανακουρεψουν ,παρατεινουν ή και δανεισουν στο μελλον μια οικονομια μονίμως επιδοτουμενη από την ΕΕ . πιστευετε εσεις ότι ετσι που εναι τα πραγματα όταν ακομη κανεις δεν πληρωνει κανεναν με μια δικαιολογια παντα στο στομα ότι υπαρχει προοπτικη να αναλαβουν ευθύνες οι πολιτικοι και ο σοφος λαος για αναπτυξη .? παντα καποιοι θα μας χρωσταν και παντα καποιοι θα μας χαρακτηριζουν χαμενη υποθεση μαυτα μυαλα.
  pm
  απάντηση156