Το βιβλίο του Πάμπλο Ιγκλέσιας (των Podemos) προλογίζει ο Αλ. Τσίπρας (οι δυο τους στη μεγάλη φωτογραφία δεξιά) με σύνθημα «έχουμε ξεκινήσει την επιτάχυνση της Ιστορίας. Είμαστε το 95% της κοινωνίας, έχουμε την αλήθεια, το δίκαιο και τη δημοκρατία με το μέρος μας. Θα τα καταφέρουμε». Το βιβλίο έχει τίτλο «Διεκδικώντας τη Δημοκρατία –πολιτική για καιρούς κρίσης» και εξώφυλλο μία φωτογραφία του Πάμπλο Ιγκλέσιας με άσπρο πουκάμισο (μέσα από το παντελόνι), με… γραβάτα και επιμελή κόμμωση. Στον πρόλογό του ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι έφτασε η στιγμή «να αλλάξουμε τον κόσμο» και ότι η εποχή τού «there is no alternative» έχει περάσει οριστικά. Επιπλέον σημειώνει ότι «η ιστορική μας αποστολή, σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε όλη την Ευρώπη μαζί, είναι να κλείσουμε αποφασιστικά τον δρόμο στις δυνάμεις της κοινωνικής καταστροφής, αλλά και σε όλους αυτούς που επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση στον κοινωνικό συντηρητισμό και στους εθνικούς ανταγωνισμούς».
Δεχόμαστε επίθεση

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την ημέρα της 25ης Μαρτίου στη Λέσχη Αξιωματικών Χανίων. Εισέρχεται στη Λέσχη ο Γιάνης Βαρουφάκης (ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους εορτασμούς), φορώντας το γνωστό σακάκι του (αυτό με την κόκκινη ρίγα) και άσπρο πουκάμισο (μέσα από το παντελόνι). Πηγαίνει κατευθείαν σε έναν συνταγματάρχη, τον χαιρετά στρατιωτικά και του λέει: «Κύριε συνταγματάρχα, δεχόμαστε επίθεση…». Ο συνταγματάρχης τον κοίταξε έκπληκτα: «Από ποίους δέχεστε επίθεση, κύριε υπουργέ;» ρώτησε. Και ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεχόμαστε επίθεση από τον… Ντράγκι». Ο συναταγματάρχης τον κοιτούσε απορημένα και θα συνέχιζε να τον κοιτάζει έτσι όταν στην «παρέα» προστέθηκε και ο Στ. Θεοδωράκης. Και σας μεταφέρω ευθύς αμέσως τον διάλογο που ακολούθησε ενώπιον του συνταγματάρχη και άλλων δύο αξιωματικών του Στρατού Ξηράς: «Γιάνη, αύριο θα στείλεις τις μεταρρυθμίσεις;» ρώτησε ο κ. Θεοδωράκης. Ο υπουργός πάλι με το γνωστό χαμογελαστό ύφος απάντησε: «Σου είπα μην πιστεύεις αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι». Ο κ. Θεοδωράκης επέμενε «δεν τα λένε οι δημοσιογράφοι, η κυβέρνηση το ανακοίνωσε». Τότε ο κ. Βαρουφάκης αναγκάστηκε να κόψει τους αστεϊσμούς και να απαντήσει: «Ξέρεις, οι μεταρρυθμίσεις είναι έτοιμες, αλλά το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αυτές. Είναι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις». Και η συζήτηση έκλεισε εκεί γιατί κάποιοι τον πλησίασαν και ήθελαν να βγουν… σέλφι μαζί του!
nnn
Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι όσοι συνομίλησαν στα Χανιά με τον κ. Βαρουφάκη διαπίστωσαν (παρά τους χαριεντισμούς με τις selfies) ότι κάτι συμβαίνει με τον πάλαι ποτέ λαλίλαστο υπουργό: «Ηταν κομμένα τα φτερά του» μου είπε κάποιος, ενώ ένας άλλος (πολιτικός αυτή τη φορά) με διαβεβαίωσε ότι «συμπεριφέρεται ωσάν να έπεσε σε δυσμένεια». Είπε και αυτόν τον γρίφο στον πολίτη να τον στηρίξει όταν έρθει η ρήξη και επέφερε μεγαλύτερη σύγχυση. Τι να πω; Θα δείξει λίαν συντόμως.


Η πρώτη ερώτηση για την παρέλαση

Θα είναι η πρώτη ερώτηση που καταθέτει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η κυρία Βασιλική Κατριβάνου (Β’ Αθήνας) εμφανίζεται οργισμένη για τα συνθήματα που ακούστηκαν από ένστολους που μετείχαν στην παρέλαση («θα πάρουμε την Πόλη» και άλλα) και καταθέτει ερώτηση προς τον Π. Καμμένο. Και να σκεφτείτε ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχε δώσει εντολή σε όλους όσοι επρόκειτο να μετάσχουν στην παρέλαση να μη φωνάξουν κανένα σύνθημα. Και όμως φώναξαν, όχι όμως μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, αλλά όταν κατέβαιναν την… Πανεπιστημίου (εκεί που δεν υπήρχαν κάμερες). Και κάτι ακόμα: η κυρία Κατριβάνου είναι οργισμένη και για έναν άλλον λόγο. Στα Χανιά (όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Βαρουφάκης και ήταν παρών και ο κ. Θεοδωράκης) μετά την παρέλαση κάποιοι έδειραν, όπως λέει, μετανάστες.


Ούτε σάλιο

Ξέρετε πόσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο του υπουργείου Παιδείας τη Δευτέρα το βράδυ; Μόνο… 500 ευρώ! Ξέμειναν στο υπουργείο εντελώς από χρήματα και δεν μπορούσαν να βρουν από πουθενά. Μάλιστα, όπως με πληροφόρησαν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τρία ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες (από 700 ευρώ έκαστος, ως έξοδα κινήσεως), πλην όμως ελλείψει χρημάτων ο αρμόδιος υπουργός δεν υπέγραψε τα… φύλλα πορείας. Και έμειναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την… παρέλαση!
Η κατάληψη στο Κόκκινο

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Σαρρή 19 στου Ψυρρή, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη, αλλά όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι του σταθμού πρόκειται για μία… ιδιόμορφη κατάληψη. Και τούτο επειδή οι καταληψίες βρίσκονται μεν στον σταθμό, πλην όμως δεν μπορούν να εκπέμψουν αφού ο διευθυντής του Κ. Αρβανίτης έκανε ένα κόλπο, όπως το χαρακτήρισαν οι συνεργάτες του, το οποίο ομολογουμένως δεν το κατάλαβα καλά: «Εστρεψε τις κεραίες αλλού και έτσι μπορούμε να εκπέμπουμε… κανονικά» είπαν, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις. Είπαν επίσης ότι δεν θα ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας, «για να μην τους δώσουμε αφορμή για επεισόδια», ότι έδωσαν 24 ώρες «αέρα» στους καταληψίες «για να πουν ό,τι θέλουν», ότι τα αιτήματά τους προβλέπονται στον νόμο Παρασκευόπουλου και ότι τώρα περιμένουν να φύγουν. Αλλά πώς αντιμετωπίζουν στο Κόκκινο τους καταληψίες; Προς το παρόν καταγράφουν τη συμπεριφορά τους και ορισμένοι τους… «δίνουν» λέγοντας ότι μερικά κορίτσια έρχονται για κατάληψη με ταξί και ότι εμφανίστηκε ένα μαύρο τζιπ και τους έφερε πίτσες.

HeliosPlus